Κρυμμένες αγιογραφίες ξαναβγαίνουν στο φως Ανήκουν στον ζωγράφο και εικονογράφο Αναστάσιο Λουκίδη
Εκπληξη ανέμενε τους συντηρητές του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, όταν πριν από λίγο καιρό διαπίστωσαν, ότι κάτω από τις τοιχογραφίες, σε ένα τμήμα του Ιερού Βήματος, βρίσκονταν άλλες παλαιότερες, οι οποίες μάλιστα ανήκουν στον ζωγράαφο που έχει εικονογραφήσει όλον τον ναό, τον Αναστάσιο Λουκίδη (1884-1972). Αγνωστο για ποιό λόγο οι τοιχογραφίες του Λουκίδη καλύφθηκαν από νεώτερες, συγκεκριμένα του αγιογράφου Σπύρου Καρδαμάκη, τώρα όμως και ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων η αγιογράφηση του ναού θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Οι νεώτερες αγιογραφίες θα αποσπασθούν, δεδομένου μάλιστα ότι είχαν φιλοτεχνηθεί σε μουσαμά και θα τοποθετηθούν επάνω σε ξύλινα τελάρα, που θα βρουν την θέση τους σε κάποιο άλλο σημείο του ναού, ενδεχομένως στο αρχονταρίκι.
Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι κηρυγμένος διατηρητέο μνημείο οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα (1846 - 1850) και ήταν μία από τις πρώτες εκκλησίες της αναπτυσσόμενης τότε νέας πόλεως, δηλαδή της Νεάπολης. Το οικόπεδο είχε παραχωρήσει ο Γεώργιος Γεννάδιος, το σπίτι του οποίου βρισκόταν ακριβώς απέναντι επί της οδού Ακαδημίας και μεταξύ των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Χαριλάου Τρικούπη.
Τα σχέδια σε μορφή τρίκλιτης βασιλικής _ το 1965 προστέθηκε ένα ακόμη κλίτος _ ήταν του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου, ο οποίος είχε θεωρηθεί ως ένας από τους κύριους εισηγητές της ελληνο - βυζαντινής ρυθμολογίας στην αρχιτεκτονική. Να σημειωθεί ότι το κωδωνοστάσιο προστέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ η εσωτερική αγιογράφηση του ναού έγινε αργότερα, συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1920. Θεωρείται μάλιστα ως ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα έργα του Λουκίδη, καθώς στον ναό αυτό κατέθεσε το προσωπικό του στίγμα στην τέχνη, όπως είναι η δημιουργία ταινιών με χρώμα στις παραστάσεις, οι οποίες εμφανίζονται σαν να διχοτομούν αλλά και να συνδέουν μεταξύ τους τις αγιογραφίες.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ,ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου