Τα Μουσεία γιορτάζουν στις 18 και 19 Μαΐου

 
 
Αθήνα

Την Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων γιορτάζουν τα Μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Μαΐου, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων.

Στο Μουσείο Μπενάκη

Με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου (στο κτίριο της οδού Κουμπάρη).

Στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα στο Πωλητήριο οι εκδόσεις θα διατίθενται με έκπτωση 50% και τα αντικείμενα με έκπτωση 20%.

Σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου (Πειραιώς 138, Ισλαμικό και Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) η ελεύθερη είσοδος και οι εκπτώσεις στα πωλητήρια θα ισχύουν μόνο για το Σάββατο 18 Μαΐου.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στα παρασκήνια μιας έκθεσης.

Στο ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 02:00 τα ξημερώματα, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013» που φιλοξενεί πολύτιμα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από το 1956 έως και σήμερα.

Παράλληλα, για τα παιδιά θα οργανωθεί «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» στους ορόφους του Ιδρύματος. Το δρώμενο θα ξεκινήσει στις 18:00 από την υποδοχή του Iδρύματος και θα επαναληφθεί στις 19:00.

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος το κοινό θα απολαύσει μελωδίες τάνγκο με φόντο το Μπουένος Άιρες. Ο Σπύρος Μοσχόπουλος ερμηνεύει μερικές από τις πιο σαγηνευτικές μελωδίες του Αstor Piazzolla σε μεταγραφές και προσωπικές διασκευές για πιάνο σόλο. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια αργεντίνικη φωνή γεμάτη πάθος, αυτήν της Ναταλία Σολεδάδ Πετσάλη. Ώρα έναρξης συναυλίας: 20:30.

Ακολουθεί ένας «Περίπατος στην Ισπανία», όπου μουσική, χορός, τραγούδι και ποίηση, συνθέτουν έναν ξεχωριστό περίπατο με θεματικό μοτίβο την ισπανική κουλτούρα. Eπιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί προβολή της ισπανικής ταινίας «Bienvenido Mr. Marshall» (Ώρα έναρξης προβολής: 20:00, 00:00).

Στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος θα προσφέρονται ποτά και ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει μενού με τάπας. Το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, puzzles).

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο από τις 10.00 έως τις 24.00.
Οι κεντρικές δράσεις του φετινού προγράμματος περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, ξεναγήσεις στην έκθεση για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013, προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (ντοκιμαντέρ για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Άι Γουεϊγουεϊ και αφιερώματα σε μικρού μήκους πειραματικά φιλμ καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως Μαρσέλ Ντισάμπ, Μαν Ρέι, Σαλβαδόρ Νταλί) και DJ Set από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και δράσεις για τα παιδιά: Ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες, δημιουργικές δραστηριότητες και η διασκευή του παραμυθιού «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Όσκαρ Γουάιλντ, από την ομάδα Ιπτάμενοι Άνθρωποι.
Στο Μουσείο Γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ (Οθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015870) υποδέχεται το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 τους επισκέπτες από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.
Συγκεκριμένα, στον κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία», οι «μαχητές του Πλανήτο» θα περιμένουν τους μικρούς φίλους με ξενάγηση, χειροτεχνίες, περιβαλλοντικά παιχνίδια και θεατρικό παιχνίδι εμπνευσμένο από τον Μύθο του Ιάσωνα. Βασισμένη στην ίδια έκθεση θα είναι και η παράσταση του Θεάτρου Σκιών - Καραγκιόζη των Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ.
Τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους, οι δε επιστήμονες - υπεύθυνοι των τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών, καθώς και για τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται.
Επίσης, στη βιβλιοθήκη του Κέντρου ΓΑΙΑ θα γίνει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού «Φτιάχνω ένα βιβλίο για το περιβάλλον».
Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους.
Τέλος, σε δύο επεισόδια (58΄ το καθένα), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σαρανταβότανο» του Στάθη Πλώτα για τα ελληνικά αρωματικά φυτά και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης
Αναμνηστικά μετάλλια με θέμα τον πετεινό, που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης, «έκοψε» για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο.

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό την ημέρα εκείνη από τις 8.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι αρχαιολόγοι - φροντιστές θα πραγματοποιούν, για ενήλικες και παιδιά, δράσεις με θέμα τον πετεινό, στις αίθουσες του Μουσείου.

Στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.
Στο Μουσείο Φωτογραφίας
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 με:
  • Διευρυμένο ωράριο από τις 11.00 μέχρι τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
  • Bazaar βιβλίων με έκπτωση μέχρι και 40% σε όλες τις εκδόσεις του Μουσείου
  • Εκπαιδευτικό εργαστήρι (12.30-13.30) για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με τίτλο «Πορτραίτα στην παλιά Θεσσαλονίκη». (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2310566716)
  • Ξενάγηση (13.30) στην τρέχουσα έκθεση: «Πέρα από την ιστορία. Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη φωτογραφία. Μέρος Α’. Από την Απελευθέρωση μέχρι το Μεσοπόλεμο»
Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)
Στο Μουσείο Κινηματογράφου
Το Σάββατο 18 Μαΐου, όσοι βρεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου –Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από προβολές αποσπασμάτων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, τη διαχρονική μεταλλαγή του αστικού τοπίου και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες τοπιογραφικά σημεία αναφοράς, όπως οι παραδοσιακές συνοικίες, τα λιμάνια, τα μνημεία, οι αγορές, κ.ά. Ο κινηματογράφος θα ξεπροβάλλει ως κινηματογράφηση, προβολή και θέαση της μνήμης.

Την ίδια ημέρα η είσοδος στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διατίθενται με έκπτωση 30%.

Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μουσεία του Α΄ προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Ολυμπιακό Μουσείο συνδιοργανώνουν την εικαστική μουσική διάδραση με τίτλο «Αληθινά όνειρα... Όλα τα Μουσεία μαζί...Δημιουργούμε», στον χώρο του προβλήτα, στις 19.30.
Την επιμέλεια της κοινής δράσης έχει ο Σταύρος Παναγιωτάκης, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Καλλιόπη Σφήκα (σύγχρονος χορός), NobodyJ, Αριστοτέλης Εμμανουηλίδης (ηλεκτρονική μουσική), Άννη Μπέρκα, Θάνος Παπαϊωάννου, γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Διώνη», μουσική ομάδα Ηλιοδρόμιο (τραγούδι), Αλέξανδρος Ριζόπουλος  (βοηθός συντονισμού).

    Newsroom ΔΟΛ

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

    Το άλογο κοιμάται όρθιο!