Σμύρνη: το τέλος του κοσμοπολιτισμού
Η σπουδαία πόλη ζωντανεύει μέσα από ένα ντοκυμαντέρ και σπάνιες φωτογραφίες.
«Γεννήθηκα στη Σμύρνη πριν από 90 χρόνια. Δεν ήμουν εγώ, ήταν ο πατέρας μου ο Ανδρέας που μεγάλωσε στο Κορδελιό, έμαθε επτά γλώσσες και από μικρός ανακάλυψε τη χαρά της ζωής, σε αυτό το λιμάνι όπου η ανατολή και η δύση διασταυρώνονταν με κάθε τρόπο. Το 1922, μετά την Καταστροφή, παιδί ακόμη, ο Αντρέας ήρθε στην Αθήνα. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου η Σμύρνη με στοίχειωνε. Υπήρχε παντού στη ζωή μας, στο διαμέρισμα της οδού Σόλωνος όπου μεγάλωνα. Υπήρχε στις κουβέντες μας, στα όνειρά μας και στους εφιάλτες μας. Η αποδοχή του διαφορετικού, οι καινούργιες ιδέες, η μουσική, τα γέλια αλλά και η νοσταλγία για τον μαγικό τόπο που περιέγραφε ο πατέρας μου, υπήρχε με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά μας. Καμιά άλλη πόλη στη γη δεν ήταν τόσο μοναδική...»
Προβολές στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου (Κουμπάρη 1) : Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00, 13.00, 15.00 Πέμπτη*: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00 Κυριακή: 11.00, 13.00 *Τις Πέμπτες 9/2 και 23/2 δεν θα πραγματοποιηθεί η προβολή στις 19.00. Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 87' www.benaki.gr
Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε σε συνέντευξη τύπου σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, την ομιλία της η Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτις του ντοκυμαντέρ «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» και επιμελήτρια την ομώνυμης έκθεσης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.00, στο αμφιθέατρο του κτιρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποιείται η πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ ενώ τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου (ώρα 20.00 μ. μ.), στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (25 Ιανουαρίου - 11 Μαρτίου 2012) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών του ντοκυμαντέρ στο αμφιθέατρο του ιδίου κτιρίου (Κουμπάρη 1).
Παρουσία των συνεργατών τους, η Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μίλησαν για μια έκθεση που φέρνει στην Ελλάδα εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922. Το ντοκυμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το ντοκυμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση βασίζονται στην ιδέα ότι η Σμύρνη παρ' όλο που καταστράφηκε με τραγικό τρόπο κατά κάποιο τρόπο εξακολουθεί να υπάρχει. Εξακολουθεί να είναι μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής, που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, τη Σμύρνη της χαράς της ζωής αλλά και των θρήνων. Τη Σμύρνη μπορεί να την έχει κανείς πάντα μαζί του. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Χορηγός επικοινωνίας έκθεσης και ντοκυμαντέρ: «Το Βήμα».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου