Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου,Συμπόσιο για την κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ στο Megaron Plus


Αφιέρωμα στην μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ (1913-2010) που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκέψης διοργανώνει το Megaron Plus την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ, όπως η ίδια συνήθιζε να λέει, πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο από τη μακρόχρονη ζωή της με τον Θουκυδίδη, τον Περικλή και τον Αλκιβιάδη από όσο με τους σύγχρονούς της.

Έλληνες και Γάλλοι πανεπιστημιακοί συναντώνται στην Αθήνα για να μυήσουν το κοινό στον κόσμο της κορυφαίας ιστορικού και ελληνίστριας που ανακάλυπτε αδιάκοπα στους αρχαίους συγγραφείς και στα δημόσια πρόσωπα της εποχής, τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο.

Περισσότερα από 20 βιβλία είναι οι καρποί της αφοσίωσής της στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στον αρχαίο δημόσιο βίο.

Βιβλία για τα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο, τους τραγικούς, τον Όμηρο, τους Σοφιστές, τα προβλήματα της αθηναϊκής δημοκρατίας, την ηπιότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, την εξέλιξη των νόμων στα κλασικά κείμενα. Από τον Θουκυδίδη, που υπήρξε η μόνιμη σχέση της ζωής της, στον Αλκιβιάδη, που την συνεπήρε με τη σχεδόν μυθική περιπέτεια της ζωής του έως τον Περικλή και το απόγειο της Αθήνας, η Ρομιγί κατοικεί στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και αποκαλύπτει την διαχρονική ουσία του.

Στα Μικρά μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών θυμίζει: «Στη συγκλονιστική διαδρομή από τον 15ο στον 21ο αιώνα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: μας αφήνει άναυδους η δύναμη των Ελλήνων να επιβιώνουν και να ξεχωρίζουν μέσα από άπειρες κρίσεις και ανατροπές».

Στο κύκνειο έργο της Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή, δημοσιευμένο λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η Ρομιγί, στέλνει ένα μήνυμα-οδηγό στις σκοτεινές μέρες της ευρωπαϊκής κρίσης και μιλάει για την αχίλλειο πτέρνα της σύγχρονης δημοκρατίας:

«Στην πολιτική, η διαφάνεια χωρίς σθεναρή ηθική, χωρίς την ηθική ακεραιότητα που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις, δεν αρκεί».

Ελληνίδα πολίτης με Προεδρικό Διάταγμα από το 1995 και «πρέσβης του ελληνισμού» από το 2000, η Ρομιγί γεννήθηκε Εβραία, βαπτίστηκε καθολική το 1940, ασπάστηκε επίσημα τον καθολικισμό το 2008 και λίγο πριν πεθάνει στα 97 της χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα Φιγκαρό:

«Ήμουν Εβραία στην Κατοχή, τελειώνω τη ζωή μου μόνη, σχεδόν τυφλή, χωρίς παιδιά και χωρίς οικογένεια. Η ακαδημαϊκή μου ζωή όμως, υπήρξε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, αυτή που είχα ευχηθεί στον εαυτό μου».

Στο συμπόσιο θα μιλήσουν: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Φλογαϊτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Marc Fumaroli της Γαλλικής Ακαδημίας, η Monique Trede-Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της Ecole Normale Superieure, και ο Paul Demont καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV), διευθυντής της Σχολής «Αρχαίοι και Μεσαιωνικοί Κόσμοι» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Ώρα έναρξης: 18.00
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!