Οπερα με... κλόουν


Ενα υπερθέαμα, όπου η μαγεία του τσίρκου συναντά το θέατρο, τον χορό και τον αθλητισμό, παρουσιάζει το «Τσίρκο του Ηλιου» στην «Alegria»


«Alegria» στα Ισπανικά σημαίνει «αγαλλίαση, χαρά, ψυχική ευφορία», αλλά χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ισπανούς όχι σε καταστάσεις ευθυμίας, αλλά αντίθετα, σε καταστάσεις προβλημάτων, θλίψης και πόνου, σαν αντίδοτο, και γιατρικό, για να τις «ξορκίσουν».

Πέραν, λοιπόν, του ότι το «Cirque du Soleil» («Τσίρκο του Ηλιου»), στην παρθενική του εμφάνιση στην Ελλάδα, παρουσιάζει αυτήν την παράσταση, σήμα κατατεθέν της ομάδας, είναι αξιοσημείωτη η σημειολογία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της χώρας, αφού εμμέσως μας προτρέπει να αντιπαραθέσουμε την «Alegria» στην εσχάτως χιλιοειπωμένη και βασανιστική ελληνική λέξη «κρίση».

H «Alegria» παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 9 Σεπτεμβρίου (εννέα παραστάσεις) στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, αποτελώντας το σταυροδρόμι όπου συναντιέται η μαγεία του τσίρκου με την ποίηση του θεάτρου, προσκαλώντας σε αυτήν τη γιορτή των αισθήσεων και τις υπόλοιπες σκηνικές τέχνες -τον χορό, την όπερα, τη μουσική, τη μιμική, την τέχνη των κλόουν- να συνεργαστούν αρμονικά με τον αθλητισμό και την ακροβασία.


Η «Alegria» έχει μπαρόκ και οπερατικό ύφος, με φανταχτερές στολές, πρωτότυπη, ζωντανή μουσική κι ένα περίτεχνο σκηνικό (ένας γιγάντιος θόλος στην κορυφή, με περίτεχνες κολόνες και κιγκλιδώματα, μια επιβλητική κατασκευή μνημειακών διαστάσεων), που υποστηρίζει δυναμικά το θέαμα αθλητισμού και καλλιτεχνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα επιδεξιότητας, δύναμης και ταχύτητας σε συνδυασμό με τις καλαίσθητες, σχεδόν αιθέριες ερμηνείες.

Στη διάρκειας δυόμισι ωρών παράσταση (με διάλειμμα) παρουσιάζονται ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, ανάμεσα στα οποία η έντονα αισθησιακή Συγχρονική Αιώρα και οι απίστευτα δυναμικές Εναέριες Μπάρες, όπου παράτολμοι ακροβάτες πετούν στον αέρα, για να τους πιάσουν συνάδελφοί τους που κάνουν κούνια σε ύψος 12 μέτρων πάνω απ' το έδαφος.

Φανταστείτε δύο ευκίνητες ερμηνεύτριες να ζωντανεύουν στη σκηνή τη μογγολική τέχνη της συστροφής του σώματος και καλλιτέχνες που χειρίζονται με επιδεξιότητα φλεγόμενα μαχαίρια σε απόσταση αναπνοής απ' το κορμί τους στον ρυθμικό αλλά κι επικίνδυνο χορό των Μαχαιριών της Φωτιάς.

Η ζωηρή και συγκινησιακά φορτισμένη μουσική επένδυση κινείται από την τζαζ και την ποπ μέχρι το ταγκό και την παραδοσιακή εβραϊκή μουσική των γάμων (Κλεζμέρ). Η ορχήστρα χρησιμοποιεί ακουστικά όργανα, ανάμεσα στα οποία το ακορντεόν, θυμίζοντας τις μελωδίες των τροβαδούρων, και συγχρόνως ζωντανεύει τα τραχιά, αυθεντικά ακούσματα του δρόμου.

Και σε αντίστιξη, η χρήση του συνθεσάιζερ απεικονίζει κι αυτήν την επερχόμενη αλλαγή. Δεν είναι τυχαίο ότι το σάουντρακ της «Alegria» είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ του «Cirque du Soleil» μέχρι σήμερα (τα τραγούδια «Κερέρ» και «Βάι βε ντράι» έχουν γίνει επιτυχίες και από Ελληνες καλλιτέχνες).

Το τσίρκο σε νούμερα

•100.000.000 θεατές σε 300 πόλεις και 25 γλώσσες έχουν απολαύσει το «Cirque du Soleil», από το 1984.
•5.000 εργαζομένους σ' ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους περισσότεροι από 1.300 καλλιτέχνες, απασχολεί σήμερα η επιχείρηση. Το 1984 στο «Cirque du Soleil» εργάζονταν 73 άνθρωποι.
•100 είδη επαγγελμάτων (και πλέον) συναντάει κανείς στο «Cirque du Soleil».
•50 εθνικότητες, 25 διαφορετικές γλώσσες αντιπροσωπεύουν οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες της εταιρείας.
•15.000.000 άνθρωποι πρόκειται να παρακολουθήσουν κάποια από τις 21 παραγωγές του «Cirque du Soleil» που περιοδεύουν μέσα στο 2012.
•10.000.000 άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο έχουν χειροκροτήσει την «Alegria».
•55 ερμηνευτές και μουσικοί από 15 χώρες αποτελούν την ομάδα της «Alegria».

•Οι τιμές
75 (VIP) ευρώ έως 28 ευρώ οι τιμές των εισιτηρίων στην Ελλάδα (φοιτητικά και παιδικά με έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες). Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Προπώληση στα καταστήματα Γερμανός σε όλη την Ελλάδα. On-line αγορές στην ιστοσελίδα www.lavris.gr.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ,ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχόλια

  1. Μία καταπληκτική παράσταση. Όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν, δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!