Νέα πολιτική για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό από τον Π. Γερουλάνο


Η διαχείριση και η ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων δομών στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι στο επίκεντρο της πρότασης, που θέτει από σήμερα σε δημόσιο διάλογο, το υπουργείο.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού, το περασμένο φθινόπωρο, «με σκοπό τη σύνταξη μιας «λευκής βίβλου» για τη δημόσια πολιτική στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού» εξήγησε ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζοντας σήμερα την «πρόταση για μια νέα πολιτιστική πολιτική», στην κατάμεστη αίθουσα του ΥΠΠΟΤ, με τους εκπροσώπους των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου και ιδιωτικούς καλλιτεχνικούς φορείς.

«Μέχρι τώρα η πολιτική και οι δράσεις του υπουργείου στον σύγχρονο πολιτισμό εφαρμόζονται αποσπασματικά ελλείψει δομών» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, μετά από 2,5 χρόνια εμπειρίας του στο υπουργείο, ο Παύλος Γερουλάνος. Αποδέχθηκε ότι ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι σε σχέση με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς «ο μεγάλος αδικημένος» και εξήγησε: «Αδικημένος από τις δομές του υπουργείου, τους οικονομικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό».

Πώς μπορεί να αναβαθμισθεί η πολιτιστική πολιτική του ΥΠΠΟΤ στο πεδίο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού;

Η ομάδα εργασίας προτείνει κατ΄αρχάς τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού (αντίστοιχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά γνωμοδοτικό προς τον υπουργό). Τα μέλη του θα είναι 11 και θα ορίζονται από τον υπουργό. Θα συνεδριάζουν τέσσερις φορές τον χρόνο και οι αποφάσεις τους θα είναι γενικής κατεύθυνσης πολιτικών σχεδιασμών για τον πολιτισμό. Σκοπός του Συμβουλίου είναι «να προστατεύει τον εκάστοτε υπουργό από την αυθαιρεσία» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

- Τα βασικά σημεία της πρότασης για την εφαρμογή μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής, περιλαμβάνουν επίσης:

- Την αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου σε πέντε Διευθύνσεις.

- Τον εμπλουτισμό μέτρων και εργαλείων για την ενίσχυση της δημιουργίας και της συνεργασίας των φορέων.

- Την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική «με σεβασμό στην αυτονομία και την υποστήριξη των περιφερειών και δήμων».

- Τον προγραμματισμό και τη συστηματοποίηση της προβολής και προώθησης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, εντάσσοντας ελληνικούς φορείς και καλλιτέχνες σε διεθνή δίκτυα.

Όσον αφορά την ενίσχυση των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΤ, πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι στο σύνολό τους απορροφούν περισσότερο από το 90% των πόρων που διατίθενται στο υπουργείο για τον σύγχρονο πολιτισμό, η πρόταση θέτει ως θέμα την εξασφάλιση επαρκούς τακτικής τους χρηματοδότησης, τη διαχειριστική τους εποπτεία και την αξιολόγηση του έργου τους.

Επίσης, προτείνει να εξασφαλιστεί ένα κατά το δυνατόν ενιαίο θεσμικό πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας των φορέων αυτών, «που θα τους δίνει ταυτόχρονα την απαραίτητη ευελιξία, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους, έναντι λοιπών δημοσίων οργανισμών». Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τους ίδιους τους εποπτευόμενους να τοποθετηθούν σε βασικά ζητήματα λειτουργίας τους, όπως το μοντέλο διοίκησης, ο τρόπος επιλογής των διευθυντών κ.ά»

Για τους εκτός υπουργείου πολιτιστικούς φορείς, ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε την πεποίθησή του, ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας του, μπήκαν τα κριτήρια επιχορήγησης με απόλυτη διαφάνεια» και γενικότερα ότι «συγκρούστηκε με νοοτροπίες που έβλεπαν το υπουργείο σαν κουμπαρά».

Στην ομάδα εργασίας, που συνέταξε την πρόταση, μετέχουν οι Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Κωστής Δάλλας, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μυρσίνη Ζορμπά, Ζωή Καζαζάκη, Χρήστος Καρράς και Νίκος Τσούχλος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!