Μουσείο αφιερωμένο στο Τιτανικό, θα ανοίξει στις 31/3 στο Μπέλφαστ


Ένα τεράστιο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Τιτανικού, από το ξεκίνημα έως το ναυάγιό του, θα ανοίξει στις 31 Μαρτίου στο Μπέλφαστ, την πόλη όπου ναυπηγήθηκε πριν από εκατό χρόνια το διάσημο υπερωκεάνιο.

Το κτίριο, σε έξι επίπεδα, εκτείνεται στην περιοχή των παλιών ναυπηγείων του Μπέλφαστ, ως ένα αστέρι που σχηματίζεται από τέσσερεις πλώρες πλοίων. Οι πλώρες είναι στην κλίμακα εκείνης του πλοίου που ναυάγησε στις 15 Απριλίου, του 1912 κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, από το Σαουθάμπτον (νότια Αγγλία), στη Νέα Υόρκη.

Στο εσωτερικό, οι εργάτες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές σε εννέα διαδραστικές γκαλερί.

"Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα επικεντρωμένα στον Τιτανικό στον κόσμο, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με το υπερωκεάνιο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και η μόνη που θα έχει μια αυθεντική ιστορία να πει", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διευθυντής του Μουσείου Τιμ Χάσμπαντς.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ονειρεύονται την πολυτέλεια των καμπινών της πρώτης θέσης περνώντας μπροστά από τις βιτρίνες όπου έχουν αναδημιουργηθεί με όλα τους τα τμήματα οι αυθεντικές καμπίνες...και να μετρήσουν τη "μικρότητα" της τρίτης θέσης Ο χώρος δεν περιλαμβάνει αντικείμενα εποχής, τα πάντα έχουν αναδημιουργηθεί, από τα πιατικά έως τα έπιπλα.

Στην γκαλερί που είναι αφιερωμένη στο ναυάγιο, το οποίο προκάλεσε 1.514 νεκρούς ανάμεσα στους 2.224 επιβάτες η θερμοκρασία πέφτει απότομα, και κυριαρχεί η φρίκη.

Οι δύο επάνω όροφοι αφιερωμένοι στις δεξιώσεις στεγάζουν ένα αντίγραφο της περίφημης τελετουργικής σκάλας του πλοίου, που έγινε διάσημη από την ταινία του Τζέιμς Κάμερον του 1997.

Ένα κέντρο έρευνας θα διεξάγει έρευνες σχετικά με την επιδείνωση του ναυαγίου, από τα δεδομένα που συλλέγονται από τους επιστήμονες.

Το μουσείο ανιχνεύει την θρυλική περιπέτεια της κατασκευής του πλοίου. "Η ιστορία του ήταν μια καταστροφή, αλλά ο Τιτανικός δεν ήταν απλώς μοναδικός, ήταν το σύμβολο της βιομηχανίας της εποχής" υπογραμμίζει ο Χάσμπαντς.

Οι εργασίες για το μουσείο διήρκεσαν συνολικά εννέα χρόνια- τρία για την κατασκευή, κατά τα πρότυπα του Τιτανικού--και κόστισαν 97 εκατομμύρια στερλίνες (117 εκατομμύρια ευρώ), από ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.

Περίπου 425.000 επισκέπτες αναμένονται κατά το πρώτο έτος, και το Μπέλφαστ ελπίζει να προσελκύσει ξένους τουρίστες. "Αυτός είναι ο δικός μας Πύργος του Άιφελ το δικό μας Μουσείο Γκουγκενχάιμ" δήλωσε η Κλερ Μπράντσοου επικεφαλής του μάρκετινγκ, η οποία ελπίζει ότι το μουσείο θα "αλλάξει εντελώς τον τρόπο, που ο κόσμος βλέπει την πόλη μας."
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!