Σαν σήμερα 25-11-1942: Η Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Ο Γοργοπόταμος έχει συνδεθεί με την εθνική αντίσταση, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό.
Τη νύκτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 μια φοβερή έκρηξη σε μια ήσυχη κοιλάδα της κεντρικής Ελλάδας, έκοψε στη μέση την οδογέφυρα του Γοργοποτάμου, απ’ όπου περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με το Βορρά. Δύο ολόκληρες καμάρες γκρεμίστηκαν σ΄ ένα βαθύ φαράγγι κι ένας ατσάλινος στύλος έγινε κομμάτια: η σιδηροδρομική γραμμή βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες. Η επιχείρηση αυτή ήταν η πιο δραματική που είχαν αναλάβει ως τότε οι αντάρτες, είχε σχεδιαστεί και καθοδηγηθεί από Βρετανούς στρατιωτικούς. Αυτοί ήταν μέλη του SOE- του εκτελεστικού Ειδικών Επιχειρήσεων, που είχε φτιάξει ο Τσώρτσιλ για να «λαμπαδιάσει» όλη την Ευρώπη- και είχαν πέσει δύο μήνες πριν στην κεντρική Ελλάδα με αλεξίπτωτο. Η αποστολή είχε την κωδική ονομασία Χάλινγκ, και επικεφαλής ήταν ο Ταξίαρχος Έντμοντ Μάιερς. Οι εντολές ήταν να ανατινάξει τον Γοργοπόταμο για να σταματήσει τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Η βρετανική αυτή ομάδα θα έπαιζε έναν ρόλο αμφισβητούμενο στην πολιτική του αντιστασιακού κινήματος.

Μέχρι το γεγονός αυτό οι επιθέσεις σε πρόσωπα του Άξονα από μεριάς των ανταρτών ήταν σπάνιες και από τον Δεκέμβριο και έπειτα έγινα πιο φιλόδοξες.

Στην Αθήνα η  ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, προκάλεσε έλλειψη στα καύσιμα και διακοπές ρεύματος αλλά αναπτέρωσε το ηθικό των πολύπαθων κατοίκων,  έκανε και φανερή την ευάλωτη θέση του Άξονα στην Ελλάδα, που εξαρτιόταν από μια λεπτή λουρίδα σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου, που κατέβαινε σαν φίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.


 Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 1. Mazower M., Στην Ελλάδα του Χίτλερ Η εμπειρία τξς Κατοχής, 1994, εκδ. Αλεξάνδρια.
                              2. www.el.wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!