Θεοδόσης Πελεγρίνης: «Το θέατρο δεν είναι πορνείο»
«Θεωρώ το θέατρο το ίδιο σοβαρή υπόθεση με τη φιλοσοφική επιστήμη» ξεκαθαρίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης με αφορμή τη δραματοποιημένη διάλεξη «Wittgenstein Unleashed» που παρουσιάζει την Πέμπτη 3 Μαΐου (ώρα 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Ζητούν να με αποδομήσουν ως πρύτανη αναφερόμενοι στη θεατρική μου δράση»
Στην ουσία πρόκειται για απόδοση θεατρικού κειμένου που έγραψε ο ίδιος ο Θεοδόσης Πελεγρίνης στο πλαίσιο της σειράς δραματοποιημένων διαλέξεων με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων και με τίτλο «Η φιλοσοφία στη σκηνή». «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια μέσα από τη διαδικασία του θεάτρου να παρουσιαστούν οι ιδέες και η πορεία φιλοσόφων» μας εξηγεί ο πρύτανης. «Η πρωτοτυπία του δικού μου εγχειρήματος ωστόσο είναι ότι παρουσιάζουμε έναν μύθο άσχετο με τον φιλόσοφο για να μιλήσουμε για το έργο του. Δηλαδή, "περνάμε" τις ιδέες του μέσα από έναν τρόπο θα έλεγα ύπουλο...».
Εξι ηθοποιοί και τέσσερις πράξεις «ανεβαίνουν» στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου σε μια παρωδία που σκοπό έχει να «μεταγγίσει» στο κοινό τη σκέψη του Βιτγκενστάιν, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης τον 20ό αιώνα, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη. «Ο Βιτγκενστάιν είπε σε μια απλοϊκή περιγραφή ότι πρέπει να "καθαρίσουμε" το λεξιλόγιο της φιλοσοφίας» μας λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Και αυτό προσπαθούμε να πούμε μέσα από την παράσταση με θεματικό ιστό μια καθημερινή ιστορία».
Στην παράσταση εμφανίζονται δύο τύποι. Ο ένας είναι «λαμόγιο». Εχει βρει ένα κτίριο που θέλει να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο για να βγάλει χρήματα. Προσεγγίζει λοιπόν κάποιες κυρίες από τον χώρο της κουλτούρας και φωνάζει δύο καθηγητές πανεπιστημίου για να τις πείσουν να συμμετάσχουν. Βλέπει κανείς πώς αυτοί μεταχειρίζονται τη γλώσσα της φιλοσοφίας για να την πείσουν να τον βοηθήσει οικονομικά και πώς αυτό το εγχείρημα καταρρέει για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που θέλουμε να περάσουμε. «Γι' αυτό τιτλοφορήσαμε την παράσταση "Wittgenstein Unleashed", ο Βιτγκενστάιν απελευθερωμένος, δηλαδή, από τις διδακτικές αίθουσες και τον στρυφνό λόγο».
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ομολογεί ότι «θέλει κουράγιο να βγεις στη σκηνή. Είναι άλλο να κάνεις τον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη κι άλλο τον ηθοποιό. Είναι όμως μια δοκιμασία που αξίζει κανείς να τη ζήσει. Το έκανα για πρώτη φορά το 1993, όταν παρουσιάσαμε τον "Φάουστ" στο Πανεπιστήμιο, όπου είχα παίξει έναν μικρό ρόλο. Το κάνω συστηματικά τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια στο Μέγαρο, μια σκηνή κατά τεκμήριο αναγνωρισμένη, αλλά και σ' άλλες, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας κτλ.».
Πώς όμως σχολιάζει τις αντιδράσεις που προκαλεί η εικόνα ενός πανεπιστημιακού και συγκεκριμένα ενός πρύτανη σε ρόλο ηθοποιού; «Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κόσμο παρά μόνο αφότου έγινα πρύτανης. Κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν λόγοι πολιτικοί που ώθησαν ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίζονται τα μεγάλα κέντρα του Τύπου προσπαθώντας να χτυπήσουν το Πανεπιστήμιο και να γελοιοποιήσουν εμένα. Ετσι δημοσιογράφοι γνωστοί εμφάνισαν το θέατρο ότι είναι αυτό που πίστευαν παλιά οι άνθρωποι: ένα είδος πορνείου. Οποια πάει εκεί είναι εκδιδόμενη και όποιος πάει εκεί είναι αργόσχολος. Σας πληροφορώ πως ούτε εκδιδόμενη είμαι ούτε αργόσχολος. Ερχομαι στην Πρυτανεία από τις επτά παρά τέταρτο ως το βράδυ. Σ' αυτούς τους 20 μήνες που είμαι πρύτανης συνάντησα πράγματα που δεν έχει συναντήσει κανείς: τους μετανάστες στη Νομική Σχολή, τις καταλήψεις. Ολα αυτά τα αντιμετώπισα με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Στην προσπάθειά τους να με αποδομήσουν ως πρύτανη, ως προϊστάμενο του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταφεύγουν στη θεατρική μου δράση. Εγώ, όμως, παρ' όλα αυτά, επειδή μ' ενδιαφέρει πάντα η ψυχούλα μου και τι μου λέει και θέλω να την κρατάω πάντα δροσερή και ζωντανή, συνεχίζω και το κάνω. Αυτοί θα παρέλθουν. Η αξία του εγχειρήματος είναι ο κόσμος που το έχει αγκαλιάσει...».
Οι αντιδράσεις που συνάντησε, ωστόσο, όχι μόνο δεν τον έκαμψαν αλλά, αντίθετα, τον ώθησαν να κάνει κάτι πιο ριζοσπαστικό: να παρουσιάσει μονολόγους σε μπαρ και σε μουσική σκηνή του Κολωνακίου. «Το έκανα για να δείξω ότι όλα χωράνε μέσα στην καθημερινότητά μας, αρκεί να τα κάνεις με σεβασμό. Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά δεν με απασχολεί...» μας λέει ο κ. Πελεγρίνης.
Μετά το Μέγαρο ο «Βιτγκενστάιν» θα πάρει τον... δρόμο του για θέατρο της Αθήνας. «Στο παρελθόν μετά το Μέγαρο και ο "Νίτσε" και ο "Σοπενχάουερ" παρουσιάστηκαν σε ελληνικά θέατρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τον "Βιτγκενστάιν". Στόχος μας είναι να επιλεγεί ένα θέατρο εύκολα προσβάσιμο στο κέντρο της Αθήνας».
Πρωταγωνιστούν: Ιουλία Καλογρίδη, Αρτεμις Κολλινιάτη, Γιάννης Μανδενάκης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Πετροπουλέας, Γιώργος Σουξές. Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης. Επιμέλεια σκηνικού: Βασίλης Μπάλτσας. Μουσική επιμέλεια: Ελενα Παπανικολάου. Ενδυματολογική επιμέλεια: Αννα Μαχαιριανάκη.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Πέμπτη 3 Μαΐου (ώρα 19.00)
Θεοδόση Πελεγρίνη: «Wittgenstein Unleashed»,
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η απονομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου