Στη Μασσαλία θα ταξιδέψουν πέντε «αμετακίνητα» μνημεία των Δελφών


Σημαντική έκθεση με θέμα «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών» θα πραγματοποιηθεί, από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 στη Μασσαλία, στο παρεκκλήσι της Vieille Charite, ένα πρώην πτωχοκομείο που κτίστηκε μεταξύ 1671 και 1749 στη γαλλική πόλη. Εκεί θα μεταφερθούν -και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)- 16 αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών. Μεταξύ αυτών και πέντε «αμετακίνητα».


Ο όρος αναφέρεται στα πιο πολύτιμα αντικείμενα των μουσείων που είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους, δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων. Ωστόσο, πέντε από αυτά, τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία, καθώς η κατάστασή τους δεν εμπνέει κάποιον κίνδυνο. Θα είναι, εξάλλου, μια πολύ καλή προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.



«Οι λίστες των αμετακίνητων δεν είναι πανάκεια, αλλά πρόβλεψη για να αποφευχθούν λάθη ή υπερβολές», «καλό είναι που υπάρχουν αυτές οι λίστες, αλλά να αποφασίζει το ΚΑΣ ανά περίπτωση», ήταν μερικές από τις απόψεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.



Η έκθεση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013», θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στους Δελφούς, η δεύτερη στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, στην οποία θα παρουσιαστεί σε μορφή ολογράμματος και το κτίριο του Θησαυρού, και η τρίτη στο έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.



Οι Θησαυροί ήταν μικρά κτίρια, που αναγείρονταν κοντά στα ιερά, συνήθως για να στεγάσουν τα αφιερώματα των πόλεων. Οι πιο σημαντικοί έχουν βρεθεί στην Ολυμπία και στους Δελφούς. Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών συνδύαζε στοιχεία ιωνικά και δωρικά με κιονόκρανα αιγυπτιακής έμπνευσης.


ΠΗΓΗ: express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!