Οι αρχές εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής τα θύματα του ισχυρού
τυφώνα που σάρωσε τις Φλιππινες την 8-11-13, ξεπερνούν τις 10.000.Ριπές του ανέμου μετρήθηκαν μέχρι και 196
χιλιόμετρα την ώρα. Οι καταστροφές είναι τεράστιες, ιστορικά τέτοιες δεν έχουν ξανά καταγραφεί. Για την αποκατάστασή τους απαιτούνται
τεράστια ποσά και πολλά χρόνια.
Ένα αγόρι που τραυματίστηκε από συντρίμμια παραμένει στα ερείπια του σπιτιού της οικογένειάς του στο Tacloban πόλης, στις 10 Νοεμβρίου 2013, Καταστράφηκε περίπου το 70 με 80 τοις εκατό της περιοχής στην πορεία του τυφώνα (Reuters / Erik De Castro)
Μια αεροφωτογραφία δείχνει ξεριζωμένα δέντρα καρύδας σε ένα λόφο κοντά στην πόλη της Guiuan στην Ανατολική Samar επαρχία στις κεντρικές Φιλιππίνες, στις 11 Νοεμβρίου 2013 . (Ted Aljibe / AFP / Getty Images )
Μια αεροφωτογραφία δείχνει τυφώνας καταστροφές κατά μήκος της ακτής στην Ανατολική Samar επαρχία, κεντρικές Φιλιππίνες στις 11 Νοεμβρίου 2013. (Ted Aljibe / AFP / Getty Images)
Μετά τις κραυγές της μητέρας η ανακούφιση κατά την επιβίβαση της σ ένα φιλιππινέζικο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 11 Νοεμβρίου 2013 μετά τυφώνα Haiyan της Παρασκευής.(AP Photo / Bullit Marquez)
Μια πανοραμική εικόνα που λαμβάνεται από ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας Φιλιππίνων δείχνει την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Haiyan σε Guiuan, 11 Νοεμβρίου του 2013. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε 41 επαρχίες είχαν πληγεί από την καταστροφή της Παρασκευής και τουλάχιστον 23.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. (AP Photo / Bullit Marquez)
Οι επιζώντες περπατήσετε κατά μήκος μια σκοτεινή πόλη, αφούτ ηλεκτρικό ρεύμα έχει κοπεί μετά τον Typhoon Haiyan 9 Νοεμβρίου του 2013. (AP Photo / Aaron Favila)
Η Jessamere Enriquez, 14 ετών , βοηθά τη μητέρα της να ενημερώσουν την οικογένειά τους στη Μανίλα για την της κατάστασής τους με τη χρήση του Facebook σε ένα περίπτερο που παρέχεται δωρεάν internet . Λόγω της σπανιότητας των πόρων, κάθε άτομο επιτρέπεται μόνο 3 λεπτά να κάνει χρήση. (Reuters / Edgar Su)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η λέξη χαγιάτι προέρχεται από την περσική και τουρκική λέξη hayat, όμως η συνήθεια των κατοίκων των ελληνικών περιοχών να κατασκευάζουν χαγιάτια δεν είναι επηρεασμένη από τους τούρκους, όπως και οι αρχιτεκτονική τους. Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος υποστηρίζει ότι οι ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στη Ρεντίνα έδειξαν ότι το χαγιάτι εμφανίζεται από τον 9ο αιώνα, περίοδος προγενέστερη της εμφάνισης των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο. Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης, στον όροφο του σπιτιού, που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Χαρακτηρίζει τα περισσότερα σπίτια του Βαρουσίου και αποτελεί στοιχείο πολλών βορειοελλαδίτικων αρχοντικών, με άλλη ίσως ονομασία, όπως “ηλιακός “ ή “κρεββάτα” στα Γιάννενα, ή “λιακωτό” στη Βέροια. Πολλές φορές προεξείχε από τον τοίχο είναι ανοιχτό, και στηρίζονταν με αντηρίδες ξύλινες με προσκέφαλα., που κρατάνε τα δοκάρια της στέγης. Συχνά επίσης διαμορφώνεται ένα είδος τοξοστοιχίας με τόξα από μπαγδατί, που παλιότερα
Από την απώτατη αρχαιότητα το άλογο συνεισέφερε στον άνθρωπο, πρώτα ως τροφή, κατόπιν στις μεταφορές του, στον πόλεμο και τέλος, ως σήμερα, στη διασκέδαση. Το άλογο, είναι κοινωνικό ζώο που ζει άγριο σε αγέλες. Δεν έχει δυνατές άμυνες κατά των σαρκοβόρων, εκτός από τις κλοτσιές που δίνει και το γρήγορο τρέξιμό του, γι’ αυτό και η φύση το προίκισε με το χάρισμα να κοιμάται ελάχιστα, ξαπλωμένο στο έδαφος. Όταν συμβαίνει αυτό, ποτέ δεν ξαπλώνει όλη η αγέλη. Μερικά άλογα μένουν ξάγρυπνα και φρουρούν εκείνα που κοιμούνται με βαθύ ύπνο. Όμως, το άλογο χρειάζεται μόνο 15 λεπτά βαθύ ύπνου. Μετά ξυπνάει και σηκώνεται με αρκετά αργές κινήσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο παίρνει υπνάκους όρθιο! Αυτό το κάνει για να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, έτσι, τόσο στην άγρια φύση όσο και στην υπηρεσία του ανθρώπου, το άλογο είναι πάντοτε έτοιμο να δράσει. Πώς όμως κατορθώνει να στέκεται όρθιο ενώ κοιμάται; Αυτό είναι δυνατό γιατί τα μπροστινά του πόδια ακινητοποιούνται με το βάρος του σώματός του που πέφτε
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου