Ψάχνουν για συγγενή του Φιλίππου Β΄ στη Βουλγαρία

Εναν θρακικό τάφο, που θεωρούν ότι πιθανόν να ανήκε σε συγγενή του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ ανακάλυψαν βούλγαροι αρχαιολόγοι στο βουνό Ομουρτάγκ κοντά στο χωριό Σβεστάρι.

Ο τάφος χρονολογείται στον 4ο ή στις αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος από ένα σύνολο 150 τάφων της θρακικής φυλής των Γετών, οι οποίοι είχαν επαφές με τους αρχαίους Ελληνες. Η επικεφαλής της ανασκαφής μάλιστα, καθηγήτρια Ντιάνα Γκέργκοβα δήλωσε, πως ελπίζει να φέρει στο φως έναν σημαντικό χώρο ταφής, που ίσως σχετίζεται με την ταφή του βασιλιά των Γετών Κοθήλα, που ήταν ένας από τους πεθερούς του Φιλίππου Β'.

Ως τότε όμως υπάρχει το πραγματικό εύρημα, που είναι ένας εντυπωσιακός χρυσός θησαυρός αποτελούμενος από τιάρες, δακτυλίδια, καρφίτσες και άλλα, βάρους1,5 κιλού. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μάλιστα τα κατάλοιπα ενός ξύλινου κιβωτίου μέσα στο οποίο βρίσκονταν απανθρακωμένα οστά και ο θησαυρός, κατά πάσα πιθανότητα τυλιγμένος σε χρυσοκέντητο ύφασμα, δεδομένου ότι βρέθηκαν επίσης χρυσοκλωστές.

Μία χρυσή τιάρα, ένα κεφάλι αλόγου, ένα δακτυλίδι, 44 γυναικείες μορφές και 100 χρυσά κουμπιά είναι αναλυτικότερα τα κτερίσματα της ταφής, η οποία χαρακτηρίζεται ως μοναδικό εύρημα, πρωτόγνωρο για τη Βουλγαρία. Οπως ανέφερε η Γκέργκοβα πρόκειται μάλλον για κατάλοιπα κάποιας τελετουργικής ταφής ενώ όπως ελπίζει η ίδια η σπουδαιότητα του ευρήματος μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ για το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας της προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανασκαφές. Ας σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη θέση είναι μία τεράστια νεκρόπολη στην οποία μάλιστα έχει βρεθεί ο «τάφος του Σβεστάρι» που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!