Ψηφιακός... Μέγας Αλέξανδρος

Ψηφιακή περιήγηση σε όλο τον κόσμο με ένα... κλικ θα προσφέρει το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», ένα μεγάλο, πρωτότυπο και μοναδικό στο είδος του ψηφιακό έργο που εμπνεύστηκε και υλοποιεί η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Ενα από τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην πόλη Ζεύγμα και σήμερα φιλοξενείται στο μουσείο του Γκαζίαντεπ.
Ενα από τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην πόλη Ζεύγμα και σήμερα φιλοξενείται στο μουσείο του Γκαζίαντεπ.

Το εικονικό μουσείο παρουσιάζει την Ιστορία της Μακεδονίας πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη βασιλεία του Φιλίππου, την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη, τα ελληνιστικά βασίλεια και ό,τι υπάρχει σήμερα στον κόσμο και αφορά τον Αλέξανδρο: ταινίες, βιβλία, έργα τέχνης κ.ά.

Η παρουσίαση του έργου, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2014 και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ, θα γίνει για πρώτη φορά στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που ξεκινά αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας, στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας, όπου στην αρχαιότητα λειτουργούσε η σχολή του Αριστοτέλη.

«Στο εικονικό μουσείο θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του ελληνιστικού κόσμου, αλλά και όλα τα ευρήματα των ανασκαφών σε όλη την Ανατολή. Τα ''εκθέματα'' δείχνουν τόσο την πορεία του στον κόσμο όσο και την επιρροή του στην Ιστορία μετά τον θάνατό του και είμαστε περήφανοι που η βάση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι το νέο μουσείο των Αιγών», δήλωσε στο «Εθνος», η προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη.

Επιτύμβια στήλη από την πόλη Ζεύγμα που δείχνει χειραψία του θεού Απόλλωνα με τον θεό Ηλιο
Επιτύμβια στήλη από την πόλη Ζεύγμα που δείχνει χειραψία του θεού Απόλλωνα με τον θεό Ηλιο

Συνέδριο
Το τετραήμερο συνέδριο φέρνει στη Μίεζα σημαντικά ονόματα από όλα τα μέρη της γης, από όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος με ανακοινώσεις και νέα ανασκαφικά δεδομένα.

Ανάμεσά τους ο διευθυντής του New College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, που θεωρείται από τους πλέον «ειδικούς» στον κόσμο στη μελέτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν, ο οποίος μιλάει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, καθώς σπούδασε αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και μάλιστα υπήρξε μαθητής του Μ. Ανδρόνικου. Ξεχωρίζει, επίσης, την Παρασκευή το πρωί η εισήγηση της Μερβάτ Σεΐφ Ελ Ντιν, γενικής διευθύντριας επιστημονικών εκδόσεων των μουσείων της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, για το Βουβάστειο της Αλεξάνδρειας.

Η Μ.Σ. Ελ Ντιν θα αναφερθεί στην κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη, στην καρδιά της Αρχαίας Αλεξάνδρειας, στη νεκρόπολη της Σακάρα, τον ναό των Πτολεμαίων, τον μεγαλύτερο της περιοχής που φέρεται να ίδρυσε η Βερενίκη της Κυρήνης, σύζυγος του Πτολεμαίου Γ΄ (246-222 π.Χ.) και χρονολογείται στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στον ναό βρέθηκαν εργαστήρια, από τα οποία προέρχονται τα ειδώλια της γατόμορφης θεάς Μπαστέτ, καθώς επίσης πηγάδια, λίθινοι αγωγοί και μια ρωμαϊκή κινστέρνα, ενώ στα μετέπειτα χρόνια το κτίριο καταστράφηκε και χρησιμοποιούνταν ως λατομείο.

Στην ομιλία της η Αιγύπτια αρχαιολόγος αναμένεται να αναφερθεί στις τρεις κρύπτες που εντοπίστηκαν με αρκετά αγαλματίδια και ελληνικές επιγραφές στη βάση τους. Κάποια από τα αγαλματίδια ήταν παιδιών, τα περισσότερα ωστόσο ήταν της θεάς Μπαστέτ και πολλά από αυτά σε στάση θηλασμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή εισήγηση του αρχαιολόγου, Κουτάλμπις Γκορκάι, διευθυντή των ανασκαφών στην πόλη Ζεύγμα, της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί εντυπωσιακά ψηφιδωτά, τα οποία φιλοξενούνται στο γειτονικό Γκαζίαντεπ, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο μουσείο ψηφιδωτών του κόσμου.

Η Ζεύγμα ήταν μια ελληνιστική πόλη, που ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Σέλευκο Α' τον Νικάτορα, στις όχθες του Ευφράτη. Αρχικά η πόλη είχε δύο συνοικίες με τα ονόματα Σελεύκεια και Απάμεια, ενώ το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται από το 2000 στον βυθό της τεχνητής λίμνης που σχηματίστηκε για το φράγμα Μπιρετσίκ. Τα ψηφιδωτά έχουν θέματα από την ελληνική μυθολογία, τον Ωκεανό, τον Δαίδαλο, τον Ικαρο, τον Αχιλλέα στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, τον Διόνυσο με την Αριάδνη.

ΠΗΓΗ:ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!