ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΡΟΝΤΙΝΟΝΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Γυμνά σώματα πλασμένα από χυτό κερί


Εσωστρεφείς, σε στάση περισυλλογής, με τις αρθρώσεις τους βγαλμένες μοιάζουν με κούκλες που ποζάρουν στις βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων. Γυμνές και ευάλωτες μορφές, φαντάζουν σαν χορευτές που ξεκουράζονται μετά την παράσταση. Είναι όμως τα ολοκαίνουργια γλυπτά που έφτιαξε ο διεθνώς αναγνωρισμένος ελβετός εικαστικός Ούγκο Ροντινόνε, τα οποία έχουν ήδη λάβει θέσεις μπροστά από τους λευκούς τοίχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ετοιμάζονται να συνομιλήσουν τόσο με τα κυκλαδικά ειδώλια των μόνιμων συλλογών του μουσείου αλλά και με τις εγκαταστάσεις του «πατριάρχη» της arte povera, Γιάννη Κουνέλλη.

Σε φυσικό μέγεθος, τα επτά νέα γλυπτά έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα. Τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις, ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Και παρόλο που διαφέρουν πολύ από τις αινιγματικές συνθέσεις του καλλιτέχνη που ζει στη Νέα Υόρκη - όπως οι χυτοί κορμοί ελιάς, οι υπερμεγέθεις εκδοχές των κινεζικών scholar rocks και οι μεγάλοι λαμπτήρες από χρωματισμένο κερί -, δεν παύουν να αποτελούν ονειρικές και μελαγχολικές εγκαταστάσεις.

Πριν από τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης - που εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ - ο Ούγκο Ροντινόνε θα συνομιλήσει στις 18.30 με τον ιστορικό τέχνης Πάολο Κολόμπο σχετικά με τη δουλειά του (είσοδος 10 ευρώ) αλλά και τη συγκεκριμένη έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος, όπως άλλωστε και όλες τις εκθέσεις του.

Οσοι θέλουν, δε, να έχουν και μια άλλη οπτική της δουλειάς του εικαστικού, καθώς ασχολείται όχι μόνο με τη γλυπτική, αλλά και με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Faces», εκτίθεται ένα άλλο έργο του, ο «Κλόουν».

ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!