Επιστρέφουν οι Αυστριακοί στους Μεξικανούς το διάδημα του τελευταίου αυτοκράτορα των Αζτέκων


Στολισμένο με φτερά του πουλιού quetzal, το διάδημα εκτίθεται σε μουσείο της Βιέννης (Φωτογραφία: Associated Press}
Βιέννη, Αυστρία

Την απόφαση να επιστρέψουν στους Μεξικανούς το φτερωτό διάδημα που φορούσε ο τελευταίος αυτοκράτορας των Αζτέκων και το οποίο -άγνωστο πώς- κατέληξε στην Αυστρία, αποφάσισαν οι Αρχές στη Βιέννη.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό πράξη η Γερουσία του Μεξικού αποφάσισε να εγκρίνει νόμο, βάσει του οποίου, οι Μεξικανοί αναγνωρίζουν ότι το διάδημα ανήκει στην Αυστρία και ότι οι ίδιοι το δανείζονται.

Το φτιαγμένο από φτερά του πουλιού quetzal και διακοσμημένο με χρυσό διάδημα φορούσε ο τελευταίος αυτοκράτορας των Αζτέκων Μοκτεσούμα.

Ο ίδιος το χάρισε στον Ισπανό κατακτητή Ερνάν Κορτές, θεωρώντας (λανθασμένα) ότι η άφιξη των Ισπανών δεν έγινε για την κατάκτηση του Νέου Κόσμου, αλλά ως επαλήθευση μιας προφητείας.

H αυτοκρατορία των Αζτέκων, η οποία κυριαρχούσε στη Κεντρική Αμερική από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, τελικά έπεσε στους Ισπανούς το 1521.

Ο Κορτές πήρε το διάσημα μαζί του στην Ισπανία και το πρόσφερε στη βασιλική οικογένεια. Είναι άγνωστο πώς τελικά κατέληξε στην Αυστρία, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είχαν τότε βασιλικές οικογένειες από τον Οίκο των Αψβούργων.

Το διάδημα εκτίθεται σε Μουσείο της Βιέννης.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!