Ένα "Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς"
Ιστορίες, διηγήσεις, συμπεριφορές, ήχοι, τυχαίο ανθρώπινο υλικό, λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία συγκροτείται το Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, "θεατρική εγκατάσταση" που παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Αυτό το Μουσείο θα βρίσκεται εγκατεστημένο στους μη συμβατικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στη "φόδρα" του, όπως τονίζει ο σκηνοθέτης, από 5 έως και 7 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Από τι αποτελείται όμως το Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς; "Επιδιώκοντας μια απάντηση στην κρίση, θέλουμε να μιλήσουμε για τα σημεία εκείνα όπου βρίσκεται ο σπινθήρας της ζωής", μας λέει ο σκηνοθέτης Ν. Διαμαντής. "Γι' αυτό επιλέξαμε είκοσι παραδειγματικά θέματα, που συγκροτούν μια χαρτογράφηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται για μια χαρτογραφία που ο κάθε επισκέπτης διαβάζει με διαφορετικούς τρόπους, συνομιλώντας με ζωντανούς πίνακες".
Σε αυτήν την ανθρώπινη γεωγραφία, που οριοθετείται παραδειγματικά από θέματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος, το έλεος, η χαρά, η αγάπη, το σεξ, το γήρας, η ουτοπία, η δημοκρατία, η σκιά και η έλλειψη, η μνήμη και η λήθη, πυξίδα αποτελούν συγκεκριμένες αναφορές στις ιδέες συγχρόνων φιλοσόφων και λογοτεχνών, μια σειρά λογοτεχνικών αποσπασμάτων, σπαραγμάτων από συζητήσεις, θεωρητικών κειμένων, ποιημάτων, ήχων... "Επιζητούμε έναν ενεργό θεατή/πολίτη", τονίζει ο σκηνοθέτης. "Γι' αυτό τρεις σημαντικοί στοχαστές, οι Θόδωρος Γεωργίου, Σάββας Μιχαήλ και Πέπη Ρηγοπούλου, καλούνται να προσφέρουν τη δική τους διαφορετική οπτική πάνω στην ανθρώπινη συνεργασία, με αναφορές από τον Πλάτωνα και τον Μαρξ μέχρι τον φεμινισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να στοχαστούμε όλοι μαζί για το μέλλον, κοιτώντας μέσα μας".
Κι αυτό γιατί ο θεατής καλείται να αποτελέσει ενεργό πρόσωπο του διαλόγου, μέσα από τη σύνδεσή του με ένα πολύγλωσσο, υπερεθνικό λογοτεχνικό γίγνεσθαι, δημιουργώντας στην περιδιάβασή του εναλλακτικές διαδρομές, δημιουργώντας εναλλακτικές αναγνώσεις...
"Το Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς αποτελεί τη δική μας απάντηση σε ό,τι μας περιβάλλει, συνεπώς αποτελεί ένα ευθέως πολιτικό έργο, το οποίο προωθεί τη συνομιλία με το σήμερα, με συνεργασία, αλληλεγγύη και στοχασμό. Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, σε μια περίοδο κρίσης, να αναρωτηθούμε για το μέλλον διαβάζοντας το παρελθόν και πατώντας γερά στο παρόν, θέτοντας με λοξό τρόπο ερωτήματα σχετικά με το τι είναι ο άνθρωπος", κατέληξε μιλώντας στην "Α" ο Ν. Διαμαντής.
Στο μεταδραματικό αυτό μωσαϊκό παίρνουν μέρος τριάντα συνολικά ηθοποιοί, τα πρωτότυπα κείμενα συνέθεσαν οι Κάλλια Παπαδάκη, Γιάννης Τζανετάκης και Στέλιος Χατζηαδαμίδης, ενώ την εικαστική επιμέλεια έχουν οι Αρτεμις Μουρατίδου και Κατερίνα Παπαγεωργίου. Το Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς θα είναι επισκέψιμο την Πέμπτη 12-3 μ.μ. και τις άλλες δύο ημέρες από 6-9 μ.μ.
Η ΑΥΓΗ,Σ.Κ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου