[Φαινόμενα] Γυναίκες στην εξουσία
Στην ανησυχία των πολιτών για τα διεφθαρμένα ήθη του πολιτικού περιβάλλοντος, η διεθνής τηλεοπτική παραγωγή απαντά με σειρές όπου εμφανίζονται γυναίκες πολιτικοί να ανανεώνουν την πολιτική και δη ως φορείς των θετικών αλλαγών
Μπορεί στη χώρα μας ακόμη να «ψάχνεις τις γυναίκες με το τουφέκι» στους χώρους της πολιτικής και δη τους κυβερνητικούς και αυτό προφανώς δεν αποτελεί ένα απλό επικοινωνιακό ατόπημα, αλλά αντανακλά μια σκληρή πραγματικότητα, ωστόσο η σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στον υπόλοιπο εξελιγμένο κόσμο έχει προχωρήσει μακράν του σημείου αυτού. Τόσο που ήδη σπεύδει η τηλεοπτική παραγωγή να αποτυπώσει τις νέες συνθήκες με δυναμικούς ρόλους γυναικών που όχι μόνο κερδίζουν κυβερνητικά πόστα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αυτές που «κομίζουν» μια νέα αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής.
Ξεκίνησαν οι Δανοί και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Με το «Borgen», ένα ήδη βραβευμένο τηλεοπτικό hit σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου προβλήθηκε, το οποίο αναφέρεται στην πορεία μιας γυναίκας ώς την πρωθυπουργία της χώρας της. Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί βρέθηκαν να ακολουθούν, καθώς η εκλογή γυναίκας στην προεδρία της χώρας μπορεί να μην αποτελεί επισήμως ταμπού, αλλά στην πραγματικότητα άρχισε να συζητείται μετά την κατάρρευση του μεγαλύτερου ταμπού ώς χθες, που ήταν η εκλογή μαύρου προέδρου. Πάντως έσπευσαν να απαντήσουν στην ευρωπαϊκή πρόκληση «γυναίκες στην πολιτική» με το δικό τους «Political animals» και τη Σιγκούρνι Γουίβερ στον πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό ρόλο της καριέρας της, αυτόν μιας πολιτικού που όμως χάνει το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρία. Στην πραγματικότητα, το στόρι βρίσκεται κοντά στην παρούσα αμερικανική πραγματικότητα - το «Borgen» προηγήθηκε στη Δανία των εκλογών που ανέδειξαν γυναίκα στην πρωθυπουργία - όπου προς το παρόν στον Λευκό Οίκο οι γυναίκες εισέρχονται μόνον ως σύζυγοι των προέδρων. Οι ίδιες το πολύ να φτάσουν ώς την αντιπροεδρία.
Πολλοί έσπευσαν να παραλληλίσουν τον ρόλο της Σιγκούρνι Γουίβερ ως Ελέιν Μπάρις, η οποία στρέφεται στον χώρο της πολιτικής μετά το διαζύγιο από τον πρώην πρόεδρο σύζυγό της προκειμένου να «αναρρώσει» προσφέροντας στα κοινά, με την προσωπική ιστορία της Χίλαρι Κλίντον. Αλλωστε δεν είναι η μόνη σειρά που εμπνέεται από τα ιδιωτικά σκάνδαλα που έπληξαν προεδρικά ζευγάρια και ιδίως από τη στάση της Χίλαρι Κλίντον, που «κράτησε την οικογένεια ενωμένη», αλλά η ίδια διέσωσε την προσωπικότητά της κάνοντας προσωπική καριέρα. Η έξοχη σειρά «The good wife» υπήρξε η πρώτη δυναμική απάντηση της αμερικανικής τηλεοπτικής παραγωγής στις συνθήκες της πραγματικότητας, όπου οι γυναίκες έχουν αφήσει μακράν πίσω τους το μοντέλο του παθητικού και διαρκώς ψυχαναλυόμενου «θεατή» και διεκδικούν θέσεις και ρόλους δυναμικούς, ισορροπώντας θαυμαστά μεταξύ των προσωπικών τους προβλημάτων και της καριέρας τους.
Το θέμα είναι ότι η τηλεοπτική παραγωγή αναδεικνύει πλέον σαφώς τον δρόμο που έχει ήδη ανοίξει - στις σύγχρονες και εξελιγμένες κοινωνίες - για τις νέες αντιλήψεις σχετικά με τη θέση των γυναικών και τις πραγματικές τους ικανότητες να προσφέρουν με ίσους όρους στα κοινά.
Στη νέα αυτή τηλεοπτική τάση σπεύδουν να συμβάλουν και οι Βρετανοί - ήδη με μακρά εμπειρία γυναίκας, της Θάτσερ, στο τιμόνι της χώρας. Ετοιμάζεται από το BBC μια δραματική σειρά, αυτή τη φορά με τίτλο «Ο σύζυγος της πολιτικού» (The politician's husband), με την Εμιλι Γουάτσον και τον Ντέιβιντ Τέναντ.
Εδώ η ιστορία επικεντρώνεται περισσότερο στη σχέση ενός ζευγαριού πολιτικών και τον ανταγωνισμό που ξεσπάει μεταξύ τους, καθώς η σύζυγος είναι εκείνη που κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει καριέρα αφήνοντας πίσω τον αρχικώς πιο δικτυωμένο και προηγηθέντα στην πολιτική σύζυγό της.
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου