Σύγχρονοι «Ιππής» ηλικίας 2.500 ετών «καλπάζουν» σε φεστιβάλ της Ελλάδας
ΑΝ αποδεικνύει κάτι η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» είναι ότι, αν και πέρασαν κοντά 2.500 χρόνια από τότε που την έγραψε ο αρχαίος κωμωδιογράφος, τα δαιμόνια και τελώνια που μαστίζουν την πολιτική είναι ακόμα εδώ. Η φαυλότητα και η δημαγωγία εξακολουθεί να είναι ένας ιός το ίδιο ισχυρός παρά τα διδάγματα της ιστορίας. Αυτό το πάντα επίκαιρο έργο, δυστυχώς περισσότερο στην εποχή μας, παρουσιάζει με πρεμιέρα απόψε στο θέατρο «Δάσους» το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το «Ακροπόλ» σε απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Η παράσταση που θα εξορμήσει σε φεστιβαλικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα θα κάνει τον σημαντικότερο σταθμό της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 20 και 21 Ιουλίου.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν δύο αγαπημένοι ηθοποιοί στο ευρύ κοινό, τόσο στη σκηνή όσο και στην τηλεόραση, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης, που συναντιούνται μετά από 12 χρόνια στην ίδια σκηνή. Οι «Ιππής» διδάχθηκαν το 424 π.Χ. Και ήταν το πρώτο έργο που παρουσίασε ο Αριστοφάνης με το όνομά του. Πήρε μέρος στα Λήναια και κέρδισε τη νίκη. Στο έργο ο Αριστοφάνης «ξεμπροστιάζει» έναν πολιτικό της εποχής του, τον δηµαγωγό Κλέωνα, που οι επιλογές του υπήρξαν καταστροφικές για τη δημοκρατία που εκείνη την χρονιά διάνυε τον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου.
«Οι Ιππής δεν είναι σύγχρονο έργο, αλλά εμείς είμαστε πάρα πολύ παλιοί» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης του έργου και διευκρινίζει: «Δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα. Είμαστε ο ένας χειρότερος από τον άλλον και μαλώνουμε ποιος θα πάρει την εξουσία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο του λαού, πολιτικών και του κράτους. Που στο τέλος πανηγυρίζει απογοητευτικά επειδή επικράτησε το λιγότερο κακό». Όσο για το ύφος της παράστασης, καταθέτει: «Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το θίασο δημιουργούν τις συνθήκες για παράσταση με διάλογο επίκαιρη και ζωντανή». Η σχέση του Πέτρου Φιλιππίδη με το έργο είναι «ειδική». Ως νεαρός του Θεάτρου Τέχνης, ο ηθοποιός κρατούσε το «κοντάρι» στην παράσταση του έργου που κατέβηκε στην Επίδαυρο.
Η παράσταση περιγράφει τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, το λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.
Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Μανώλης Παντελιδάκης. Τα κοστούμια σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη. Τη χορογραφία επιμελήθηκε η Μπέτυ Δραμισιώτη. Το σχεδιασμό των φωτισμών ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Τους στίχους των πολλών τραγουδιών της παράστασης έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου πάνω σε μουσικές του Γιώργου Χριστιαννάκη.
Παίρνουν επίσης μέρος οι: Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Καύκας, Σοφία Καλεμκερίδου Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά. Συμμετέχει 13μελής χορός με κορυφαίο τον Γιάννη Σαμσιάρη.
Οι «Ιππής» θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του θεάτρου «Δάσους» και αύριο. Οι επόμενοι σταθμοί, έως ότου «κατέβουν» στην Επίδαυρο, είναι οι εξής: Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (7-8/7). Κομοτηνή (9/7). Σέρρες (11/7). Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών (12/7). Βέροια (13/7). «Αμφιθέατρο» Σίβηρης Χαλκιδική (14/7). Η παράσταση έρχεται στις σκηνές της Αττικής στις 25 Ιουλίου στο «Κατράκειο Θέατρο» Νίκαιας. Και την επόμενη μέρα στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” στον Βύρωνα.
Express.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου