Ο "Δον Κιχώτης" για πρώτη φορά στην Ευρώπη...

Μια πανευρωπαϊκή "πρωτιά" διεκδικεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα άγνωστο όσο και σημαντικό κείμενο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον Δον Κιχώτη, που έγραψε το 1938 και ανέβηκε στο θέατρο Βαχτάνγκοφ το 1941, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Έκτοτε έχει ανέβει πολύ λίγες φορές και μόνο στη Ρωσία.
Το κείμενο μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Ταμίλλα Κουλίεβα και θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών από την Παρασκευή 19/12, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της παράστασης, στη Θεσσαλονίκη, ο σκηνοθέτης μίλησε για την αμηχανία που προκαλεί αρχικά το κείμενο: «Όσο το διάβαζα ένιωθα ότι ξετύλιγα μια παιδική παράσταση. Σκάβοντας κάτω από τις λέξεις ανακάλυψα το δεύτερο 'σκοτεινό' κείμενο. Το διακύβευμα στο κείμενο είναι η ισχύς του ορθολογισμού. Ο Μπουλγκάκοφ παίρνει τη σκυτάλη  και μας παρουσιάζει τον ορθό λόγο ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο του κακού».
Από τη μεριά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Βούρος τόνισε ότι το ΚΘΒΕ  "έρχεται θαρραλέα να μπει στη λογική της κριτικής κάθε είδους εξουσίας και κάθε έννοιας ολοκληρωτισμού" και συμπλήρωσε ότι η φωνή του Μπουλγκάκοφ «φιμώθηκε. Βρήκε τον τρόπο όμως μέσα από τον λογοτέχνη του ονείρου Θερβάντες να εκφράσει όσα ήθελε να πει. Ο Γιάννης Λεοντάρης παράλληλα, βρήκε τον δικό του τρόπο να ανακαλύψει το υπονοούμενο, το κρυφό κείμενο».
Στην παράσταση του Δον Κιχώτη, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ρωσικού προξενείου, παίρνουν μέρος οι: Αιμιλία Βάλβη, Μομώ Βλάχου, Αναστασία Δαλιάκα, Γιώργος Καύκας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Σίμος Πατιερίδης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μίλτος Σαμαράς, Θάνος Φερετζέλης, καθώς και ο Κώστας Βόμβολος στη μουσική.
Παράλληλα, μια εβδομάδα νωρίτερα θα ανέβει στον ίδιο χώρο η Προδοσία του Πίντερ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Νίκο Γεωργάκη, Άγη Εμμανουήλ, Ειρήνη Μουρελάτου.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!