ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ
VIDEO ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ κλικ εδώ
Ψηφιακή ξενάγηση στα Μετέωρα και στη μοναστηριακή κοινωνία τους, μέσω ενός «πλανηταρίου», που θα έχει έδρα στην Καλαμπάκα,  θα δημιουρηθεί  χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση. Παρόμοιο "πλανητάριο" θα λειτουργήσει και στην Ελλασόνα που θα αφορά τον Όλυμπο.Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το συνολικό ποσό για τα δύο προγράμματα είναι 800.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα με την ψηφιακή ξενάγηση στα Μετέωρα έχει στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία τους, την μοναστική ζωή,   αλλά και την ξενάγησή τους μέσα από εικονικές πλατφόρμες περιήγησης, που θα παρέχουν τη δυνατότητα προσέγγισης για όλους, ακόμη και στα πλέον δυσπρόσιτα μέρη στον κόσμο των Μετεώρων. Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται παράλληλα και για όλα τα άλλα πολιτιστικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά μνημεία. Για τον σκοπό αυτό ειδικές αίθουσες διαδραστικής περιήγησης, χώροι απεικόνισης εικονικής πραγματικότητας και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές θα περιλαμβάνονται σε κάθε «πλανητάριο», όπου θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων προβολών βίντεο, ενημέρωσης και διάδρασης με τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές ανάδειξης και τέλος της άμεσης προσαρμογής του  υλικού ανάλογα με τη γλώσσα των επισκεπτών.

Ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο είναι τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων που δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Σε αυτούς τους βράχους και στις κορυφές αυτών κατά τον 14ο αιώνα κατασκευάστηκαν τα πρώρτα μοναστήρια, που νομίζεις ότι είναι φυσικπο τελείωμά τους.
Τα Μετέωρα,ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο 'Αγιον Όρος και συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες. Από τον ΟΗΕ έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Βαδίζοντας μέσα από τα μονοπάτια- δρόμους των Μετεώρων αιασθάνεσαι ότι σε οδηγούν από τη γη στον ουρανό. Εδώ το δέος με την ορθόδοξη κατάνυξη πάνε μαζί. 
Οι εικόνες των Μετεώρων, φυσικές, έχουν τα χαρακτηριστικά των ορδοδόξων εικόνων που δημιουργησαν και δημιουργούν οι αγιογράφοι μας. Η ογκυρώτητα των βράχων, η δυσαρμονία στις αναλογίες, γραμμικότητα, τολμηροί χρωματισμοί με το παιχνίδισμα του φωτός,  (χρώμα χρυσαφί  πορφυρό,  πράσινο, γαλάζιο), της σκιάς(δημιουργεί φωτοσιάσεις),πολλές φορές η αίσθηση της επιπεδότητας και της λιτότητας των βράχων, αλλά και τις οπτικής του χώρου. από διάφορα επίπεδα,  σου υποβάλλει  ένα κόσμο υπερβατικό, μη γήινο. 
 

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Oι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.
Μοναχοί , ιερείς αλλά και σπουδαίοι αγιογράφοι της εποχής, όπως ο Θεοφάνης και ο Φράγκος Κατελάνος, φιλοτέχνησαν με τοιχογραφίες τους ναούς των Μετεώρων. Η Παναγία η Θρηνωδούσα, ο Εσταυρωμένος, η Γέννηση του Χριστού, τα Μαρτύρια των Αγίων , είναι από το θαυμάσιο εικονογραφικό πρόγραμμα των τοιχογραφιών που κοσμούν το εσωτερικό των ναών. Έχουν πλούσιο χρωματισμό άλλοτε ζωηρό και άλλοτε απαλό, αποδίδεται ζωή και φυσικότητα στα εκφραστικά πρόσωπα και στις κινήσεις τους, και τα θέματα είναι εμπνευσμένα κυρίως από τον χριστολογικό και τον αγιολογικό βίο.
 Τεχνοτροπικά οι τοιχογραφίες εντάσσονται στην τελευταία Παλαιολόγεια βυζαντινή περίοδο, εώ κάποιες απο αυτές έχουν υποστεί σοβαρές φθορές.

Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια,εικόνες και πολλά έργα μικροτεχνίας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα μικροτεχνίας είναι το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου.
 
Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου φυλάσσεται και η Θαυματουργός Κάρα του 'Αγιου Χαράλαμπου, ενώ στη Μονή Βαρλαάμ υπάρχει το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νο Πορφυρογέννητο.
γ.ξ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!