Έργα που παντρεύουν τη χαρακτική με τη φωτογραφία στη γκαλερί Σκουφά: «Η μαγεία του μαύρου» της Μ. Σχοινά



«Καλοκαίρια στο Αιγαίο. Νησί, Νύχτα, Νερό, Θάλασσα, Αστροφεγγιά, Πανσέληνος, Φωταύγεια, Φεγγαρόδρομος, Φως. Φως της νύχτας, διάχυτο, σαν από κάπου αλλού, αλλότριο, λαμπυρίζον…»
Μ’ αυτά τα λόγια η Μαίρη Σχοινά περιγράφει στον κατάλογο της νέας της έκθεσης στη γκαλερί Σκουφά «Τη Μαγεία του Μαύρου», που την ενέπνευσε να δημιουργήσει μια νέα ενότητα έργων. Έργα με ιδιαιτερότητα που «παντρεύουν» τη χαρακτική με τη φωτογραφία και παρουσιάζονται από την Πέμπτη 4 Απριλίου έως τις 20 του ίδιου μήνα στην αίθουσα τέχνης της πλατείας Κολωνακίου. Στη συγκεκριμένη ενότητα, η καλλιτέχνιδα επιλέγει να επεξεργαστεί μέσα από την τεχνική της ακουαντίνας ασπρόμαυρες, ψηφιακές, φωτογραφίες, λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια νυχτερινών ωρών με πανσέληνο, καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα.
«Με τη μεταφορά της φωτογραφίας σε πλάκα χαλκού, δηλαδή με τη φωτοχαλκογραφία, ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να καταγράψει το φευγαλέο, το ραγδαίο, το τυχαίο, ακόμα και την κίνηση του φωτός, και να οδηγηθεί σε μοναδικά εικαστικά αποτελέσματα», εξηγεί η ίδια καλλιτέχνης. «Στην πλάκα του χαλκού με την ακουαντίνα και τις οξειδώσεις, ο καλλιτέχνης μπορεί να πετύχει το μαγικό μαύρο και πολλούς τόνους του γκρι, αυξάνοντας τις δυνατότητες για διαφορετικά αποτελέσματα στη σύνθεση».

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά ασπρόμαυρων έργων που καταγράφουν τους κυματισμούς της θάλασσας και το καθρέφτισμα του φωτός της πανσελήνου με γοητευτικό τρόπο. Οι τυχαίες εικόνες γίνονται εικαστικές συνθέσεις με την επέμβαση της Σχοινά χαράσσοντας. Το άσπρο-μαύρο της φωτογραφίας μεταμορφώνεται σε άσπρο-μαύρο της χαρακτικής, μια μεταμόρφωση που προϋποθέτει πείρα στη χάραξη. «Κυρίως, όμως, προϋποθέτει δημιουργική αυτοπεποίθηση, η οποία θα προκαθορίσει με σαφήνεια το εικαστικό αποτέλεσμα», σημειώνει η Ειρήνη Οράτη στον κατάλογο της έκθεσης.
Και καταλήγει: «Η ακουαντίνα δίνει ένα ιδιαίτερα λαμπρό και πυκνό μαύρο που αντιτίθεται στο απόλυτο άσπρο του φωτός _ και στις συνθέσεις της Σχοινά δεν διακρίνονται σχεδόν καθόλου ενδιάμεσοι τόνοι. Τα χαρακτικά της ενότητας «Η Μαγεία του Μαύρου» συνδυάζουν την προσωπική πίστη της καλλιτέχνιδας στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την εμπιστοσύνη της σε συνδυασμούς ομότροπους αλλά και αντιθετικούς, καθώς και την εικαστική οπτική της που μπορεί να απομονώσει και να αξιοποιήσει τις ποιότητες μιας φωτογραφικής λήψης συνδυάζοντάς τες με τις δυνατότητες μιας απαιτητικής παραδοσιακής τεχνικής».

Μαίρη Σχοινά, «Η Μαγεία του Μαύρου»
4-20 Απριλίου 2013, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, www.skoufagallery.gr 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!