UNESCO: 24 Ιανουαρίου 2022, Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

 Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη.



Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός), για τον εορτασμό του ρόλου της εκπαίδευσης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Χωρίς ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και δια βίου ευκαιρίες για όλους, οι χώρες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν ισότητα των φύλων και να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενήλικες πίσω.

Σήμερα, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο· 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικά μαθηματικά. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν το γυμνάσιο και περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νεαροί πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου. Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση παραβιάζεται και είναι απαράδεκτο.


Στις 24 Ιανουαρίου 2022, θα εορτάσουμε την τέταρτη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης με θέμα "Αλλαγή μαθήματος, Μετασχηματισμός της Εκπαίδευσης". Όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην πρόσφατη παγκόσμια έκθεση της UNESCO για το Μέλλον της Εκπαίδευσης , ο μετασχηματισμός τουμέλλοντος απαιτεί επείγουσα επανεξισορρόπηση ή τις σχέσεις μας μεταξύ μας, με τη φύση καθώς και με την τεχνολογία που διαπερνά τη ζωή μας, φέρνοντας σημαντικές ευκαιρίες, εγείροντας παράλληλα σοβαρές ανησυχίες για ισότητα, ένταξη και δημοκρατική συμμετοχή.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης θα είναι μια πλατφόρμα για την προβολή των σημαντικότερων μετασχηματισμών που πρέπει να καλλιεργηθούν για να συνειδητοποιήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και να οικοδομήσουν ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνικό μέλλον. Θα δημιουργήσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της εκπαίδευσης ως δημόσιας προσπάθειας και κοινού καλού, τον τρόπο καθοδήγησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, τη διαφύλαξη του πλανήτη και την απελευθέρωση των δυνατοτήτων σε κάθε άτομο να συμβάλει στη συλλογική ευημερία και το κοινό μας σπίτι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!