Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα σε χώρες του κόσμου

 



 Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν γίνεται ακριβώς μετά την ολονυχτία, αλλά το μεσημέρι της ημέρας των Χριστουγέννων. Το κυρίως πιάτο είναι η γαλοπούλα ή η χήνα, με διάφορα συνοδευτικά όπως λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον, λαχανικά, σάλτσες και κάστανα. Σε κάθε πιάτο διανέμονται τα λεγόμενα Christmas crackers, τα οποία ανοίγουν όταν κάποιος τραβήξει τις άκρες τους και περιέχουν πολλά δώρα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στην Αγγλία, η παράδοση θέλει τους Άγγλους να αφήνουν, μπράντι για τον Άι Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ, ενώ τα παιδιά κρεμούν χριστουγεννιάτικες κάλτσες, για να τις γεμίσει με γλυκά ο πατέρας των Χριστουγέννων.

Γερμανία

Στη Γερμανία, τα Χριστούγεννα ξεκινούν από τις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα του Αγίου Νικολάου, καθώς ο Άγιος Βασίλης για αυτούς είναι … ο Άγιος Νικόλαος. Μαζί με τον συνεργάτη του αφήνουν στα παπούτσια των παιδιών σοκολάτες, πορτοκάλια και καρύδια σε όσα παιδιά έκαναν καλές πράξεις και κλαδιά σε όσα ήταν άτακτα. Οι γονείς κλειδώνουν το δωμάτιο όπου στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο αποκαλύπτουν στα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Μετά τον Εσπερινό, τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα τους και οι γονείς τους αφηγούνται χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Οι Γερμανοί έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στις δημιουργίες σχετικές με τα μπισκότα, ενώ γεμίζουν χήνες ή χοιρινά με εδέσματα όπως λουκάνικα, σαλάτες, ακόμα και ψωμί ή μπισκότα (περισσότερες πληροφορίες εδώ)! Παρόμοιες παραδόσεις εντοπίζονται στην Αυστρία και στην Ελβετία (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στη Γερμανία, αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους. Περιμένουν ο Άι Βασίλης να τους τα γεμίσει με γλυκά. Από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω και αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.

Τσεχία

Στη Τσεχία υπάρχουν πολλές προλήψεις, για παράδειγμα ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να ετοιμάζεται για ζυγό αριθμό καλεσμένων, καθώς ο μονός αριθμός θεωρείται κακοτυχία, από τις οποίες πολλές δεν τηρούνται πλέον. Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει σκόρδο, μέλι, καρπούς, κριθάρι, σιτάρι, παπαρουνόσπορο, φασόλια, μήλα και το ψωμί vánočka. Πολλά στοιχεία θεωρείται ότι προβλέπουν την τύχη του σπιτικού, το γάμο και την ευημερία (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν τα ερωτικά τους για τη χρονιά που έρχεται.

Οι προβληματισμένες υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.

Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα), το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».

Βουλγαρία

12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.

Ουκρανία

Στην Ουκρανία τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φαίνονται συνηθισμένα με μια μικρή όμως διαφορά.

Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο μέσα στο δέντρο. Καλή τύχη περιμένει όποιον τον βρει.

Το έθιμο συνδέεται με τον μύθο μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το οικογενειακό δέντρο.

Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο γυμνό έλατο.

Ουγγαρία
Στη Λετονία, η γιορτή των Χριστουγέννων συνδέεται έντονα με το παγανιστικό παρελθόν της. Λέγεται πως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζεται στη Ρίγα έχει παράδοση περίπου 500 ετών! Τα παιδιά μαθαίνουν τραγούδια ή να παίζουν μουσικά όργανα, ώστε να προσελκύσουν τα δώρα από τον Άγιο Νικόλαο και τους συνεργάτες του. Εν αντιθέσει με τους Λιθουανούς γείτονές τους, το δείπνο περιλαμβάνει όχι μόνο λαχανικά, αλλά και λουκάνικα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Ουγγαρία, μία χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή. Γι’ αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα.

Κατ’ αρχάς ο Άγιος Βασίλης, o Santa Claus τους, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός!

Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι.

Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι.

Νορβηγία

Στην δική μας λαογραφία, τα Χριστούγεννα δεχόμαστε επισκέψεις από καλικάντζαρους, όμως στην Νορβηγία έχουν έναν ακόμα πιο σκοτεινό μύθο.

Σύμφωνα με αυτόν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και χρησιμοποιούν για να πετάξουν.

Γι’ αυτό είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου να κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους και να προλάβουν το κακό.

Ολλανδία

Ένα «αποικιοκρατικό» έθιμο έχουν τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία. Ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει μόνος του τα δώρα.

Αυτός επιβλέπει και όλη τη δουλειά την κάνει ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ), ο σκλάβος βοηθός του

Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά.

Λετονία
Στη Λετονία, η γιορτή των Χριστουγέννων συνδέεται έντονα με το παγανιστικό παρελθόν της. Λέγεται πως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζεται στη Ρίγα έχει παράδοση περίπου 500 ετών! Τα παιδιά μαθαίνουν τραγούδια ή να παίζουν μουσικά όργανα, ώστε να προσελκύσουν τα δώρα από τον Άγιο Νικόλαο και τους συνεργάτες του. Εν αντιθέσει με τους Λιθουανούς γείτονές τους, το δείπνο περιλαμβάνει όχι μόνο λαχανικά, αλλά και λουκάνικα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά κάθε μέρα των γιορτών.

12 μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες παραδόσεις. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ιρλανδοί βάζουν κεριά στα παράθυρα για να καθοδηγήσουν τη Μαρία και τον Ιωσήφ στο δρόμο τους, ενώ ήταν χρήσιμα και για τους ιερείς, καθώς παλιά οι εκκλησιαστικές λειτουργίες απαγορεύονταν. Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο περιέχει ψωμί γεμισμένο με σταφίδες και καρύδια, ενώ αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για τους ταξιδιώτεςΤα στεφάνια από ίληκα είναι χαρακτηριστικά των ιρλανδικών Χριστουγέννων, και δεν αφαιρούνται πριν από τις 6 Γενάρη (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Tην νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι.

Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.

Καταλονία

Στην Καταλονία οι Χριστουγεννιάτικες συνήθειες είναι πιο συμβολικές. Συγκεκριμένα για τον παραδοσιακό στολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Καταλονοί τοποθετούν στα σπίτια τους μία φιγούρα στην στάση της αφόδευσης, τη λεγόμενη «El Caganer»

Συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα της γης, ώστε η χρονιά που θα ακολουθήσει να φέρει καλή σοδειά.

Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου.

Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.

Αυστρία

Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι εξίσου διάσημος με αυτόν.

Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.

Γαλλία

Από τη Γαλλία προέρχεται η γνωστή λέξη «ρεβεγιὀν» (reveillon), που σημαίνει τη μεγάλη γιορτή που ακολουθεί μετά την ολονυχτία της παραμονής των Χριστουγέννων, με πολύ πλούσιο δείπνο. Ανάλογα με την περιοχή της Γαλλίας διαφέρει το κυρίως πιάτο: στο Παρίσι περιλαμβάνει στρείδια και foie gras, στην Αλσατία χήνες, στη Βουργουνδία γαλοπούλα με κάστανα, και σε γενικές γραμμές κρεατικά, φρούτα, κρασί, τούρτες και σαλάτες. Επίσης, οι Γάλλοι φτιάχνουν μια τούρτα για τους Τρεις Μάγους, όπου κρύβουν μέσα ένα φασόλι. Όποιος το βρει γίνεται ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της ημέρας (δεν θυμίζει κάπως τη βασιλόπιτα;),  ενώ μετά το δείπνο τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους για να τα γεμίσει ο Χριστός ή ο Άγιος Βασίλης δώρα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά στην Γαλλία αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Pere Noel), που θα κατέβει από την καμινάδα καθώς κοιμούνται.

O Pere Noel συνοδεύεται από ένα άλλο παππούλη τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα παιδιά που ήταν άτακτα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ιταλία
Στην Ιταλία, ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινάει 8 μέρες πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και διαρκεί μέχρι τα Θεοφάνεια. Τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους ντυμένα βοσκοί και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι παίζοντας τραγούδια με φλογέρα ή αυλό. Την παραμονή ξεκινά αυστηρή νηστεία η οποία σταματά ανήμερα των Χριστουγέννων. Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα δεν περιλαμβάνει κρέας (ασυνήθιστο, αν σκεφτεί κανείς ότι στη Μάνη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι χοιρινό με σέλινο), αλλά είναι το λεγόμενο Cenone, που περιλαμβάνει μακαρόνια, αντζούγιες, μπρόκολο, σαλάτα, φρούτα και γλυκά (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Οι Ιταλοί τα Χριστούγεννα πετάνε τα παλιά έπιπλα έξω από τα παράθυρα. Με αυτό το έθιμο, λένε, ότι θα φύγουν τα παλιά προβλήματα.

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με το σύνθημα που δίνεται από ένα κανόνι που βρίσκεται στη Ρώμη.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τους δίνει λεφτά.

O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνε το «appo» ( το κούτσουρο των Χριστουγέννων) και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους.

Στις 6 Iανουαρίου, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη γριά La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά.

Ισπανία

Η Ισπανία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα χριστουγεννιάτικα έθιμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί εορτασμοί ανά τις κοινότητες (Καταλανοί, Βάσκοι, Γαλίκιοι). Τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων οι Ισπανοί πηγαίνουν στην Ολονυχτία του Κόκορα, καθώς λέγεται ότι λάλησε ένας κόκορας όταν γεννήθηκε ο Χριστός. Μετά τη λειτουργία, οι Ισπανοί βγαίνουν έξω και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα άσματα κρατώντας δαυλούς, κιθάρες και τύμπανα (πραγματικά, θα ήθελα να το ζήσω αυτό). Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει γαλοπούλα με μανιτάρια τρούφες, ενώ στους Γαλικίους θαλασσινά (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, τα παιδιά πρέπει να περιμένουν μέχρι την ημέρα των Θεοφανίων για να πάρουν τα δώρα τουςΔεν φέρνει δώρα μόνο ο Άγιος Βασίλης (Pai Natal στα Πορτογαλικά), αλλά και οι Τρεις Μάγοι. Την παραμονή, οι Πορτογάλοι αφήνουν στα παπούτσια καρότα ή άχυρα για τις καμήλες, τα οποία αντικαθίστανται την επομένη με ζαχαρωτά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Πορτογάλοι κάνουν τη λεγόμενη consoda, όπου αφήνουν χώρο και φαγητό για τους νεκρούς, ώστε να τους φέρουν τύχη για το νέο χρόνο, και το δείπνο τους συνήθως περιλαμβάνει ψάρια, γαλοπούλα με λαχανικά και λουκάνικα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Ισλανδία

Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας.

Η ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ.

Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά.

Ο στόχος τους;

Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.

Ολλανδία

Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, λέγεται η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας.

Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων.

Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με κάρβουνα.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, ο Άγιος Βασίλης (Le Père Noël) και ο Άγιος Νικόλαος (Sinterklaas) εργάζονται μαζί, λόγω της ανάμειξης της γαλλικής και της ολλανδικής κουλτούραςΤο reveillon είναι πολύ σημαντικό γεύμα για τους Βέλγους, όπου τα θαλασσινά συνδυάζονται με το χοιρινό και τη γαλοπούλα. Φυσικά περιμένουν και αυτοί τα δώρα στις 6 Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα, με τα παιδιά να αφήνουν τα παπούτσια τους τραγουδώντας ότι ελπίζουν πως ο καιρός δεν θα εμποδίσει τον Άγιο Βασίλη ή τον Άγιο Νικόλαο να έρθει, ενώ παρελαύνουν το πρωί των Χριστουγέννων τραγουδώντας. Λόγω της Ολλανδικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του Βελγίου, ο Sinterklaas έχει έναν μυστηριώδη τρόπο να αφήνει δώρο: τα δώρα κρύβονται σε περίεργα μέρη ενώ έχουν ποιηματάκι για τον καθένα ξεχωριστά (περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ).

Πολωνία

Στην Πολωνία υπάρχει πληθώρα χριστουγεννιάτικων παραδόσεων. Το δέντρο στολίζεται την παραμονή και παραμένει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου ή την 2η Φεβρουαρίου. Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων δεν περιλαμβάνει κρέας, αλλά πολλά λαχανικά και σούπες. Στη συνέχεια μοιράζεται το oplatek, ψωμί με υφή γκοφρέτας, στην οικογένεια και αυτό θεωρείται ιερή οικογενειακή στιγμή, ενώ έπειτα, η οικογένεια πηγαίνει στην ολονυχτία. Η Πολωνία φημίζεται για την τεράστια συλλογή από κάλαντα και οι φάτνες στην Κρακοβία είναι εξαιρετικές (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Λιθουανία

Στη Λιθουανία, η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται πιο έντονα σε σχέση με τα Χριστούγεννα καθαυτά, με ένα γεύμα χορτοφαγικό που περιλαμβάνει 12 πιάτα. Πρώτα μοιράζεται το ιερό ψωμί, το οποίο πρέπει πρώτα να φαγωθεί ολόκληρο πριν προχωρήσουν οι συνδαιτυμόνες στα υπόλοιπα φαγητά. Στη συνέχεια, ο Άγιος Νικόλαος δίνει δώρα στα παιδιά, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων γίνεται παρέλαση με τις φιγούρες των Τριών Μάγων, όπου και γράφονται τα αρχικά τους (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).

 Εσθονία

Στην Εσθονία παρατηρείται ανάμειξη των παγανιστικών με τις χριστιανικές παραδόσειςΤην παραμονή των Χριστουγέννων συνηθίζεται οι Εσθονοί να κάνουν μπάνιο σε σάουνα. Τα γεύματα είναι πλούσια, σημαίνοντας πλούτο και για τον επόμενο χρόνο, με πολλά κρεατικά. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η ημέρα όπου ξεκινά η «Χριστουγεννιάτικη Ειρήνη», παράδοση 350 ετών (περισσότερες πληροφορίες εδώ).     

 Σλοβακία

Στη Σλοβακία τα δώρα δίνονται ήδη από την Παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά η νηστεία είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Το δείπνο αποτελείται κυρίως από σούπες και λαχανικά, ενώ μοιράζεται ψωμί, το οποίο αγιάζεται με νερό, συμβολίζοντας την αγάπη μεταξύ των μελών της οικογένειας. Επίσης, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε στη Σλοβακία, συνηθίζεται να αφήνουν ένα επιπλέον πιάτο για όποιον ξένο έρθει. Την ημέρα των Χριστουγέννων συνηθίζεται να πηγαίνει η οικογένεια επίσκεψη στους παππούδες, και το δείπνο περιλαμβάνει χήνες και χοιρινό (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Σλοβενία

Στη Σλοβενία την ημέρα του Αγίου Νικολάου ετοιμάζεται ένα ειδικό ψωμί (portnjak), το οποίο καλύπτεται με ύφασμα για να φαγωθεί στις 6 Γενάρη, οπότε και μοιράζεται στα παιδιά. Στο σπίτι ορίζεται μία γωνία όπου θα μπει η φάτνη. Εκεί συγκεντρώνεται και προσεύχεται η οικογένεια την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ το σπίτι αγιάζεται με νερό.  Τα στολίδια είναι συνήθως από ψωμί ή ξύλο (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Κροατία

Σημαντική ημέρα για την προετοιμασία των γιορτών δεν είναι μόνο εκείνη του Αγίου Νικολάου, αλλά και της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου, όπου παίρνουν ένα μικρό μπολ με χώμα και σπόρους σιταριού, οι οποίοι αναμένεται να καρποφορήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια αυτό τίθεται ως διακόσμηση κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, συμβολίζοντας το «νέο ψωμί» του έτους. Όταν τελειώσει η Χριστουγεννιάτικη περίοδος, το σιτάρι δίνεται στα πουλιά. Όσοι θέλουν να δώσουν στο σιτάρι την ευκαιρία να μεγαλώσει, μπορούν να ξεκινήσουν τη σπορά του από την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου). Τα σπίτια στολίζονται με άχυρο, ώστε να εξασφαλιστεί η γονιμότητα των ζώων (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Δανία

Και όμως η Δανία συμπεριλαμβάνεται στην Σκανδιναβία μαζί με τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία! Τα παιδιά περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά τα Χριστούγεννα, καθώς τους δίνονται μικρά δωράκια κάθε μέρα, με τα οποία μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει πάπια ή χοιρινό γεμισμένο με μήλα και δαμάσκηνα, ενώ θεωρείται πως μόνο με κεριά βιώνει κανείς το πνεύμα των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια τα παιδιά χορεύουν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο όπου και το καθένα παίρνει το δώρο του. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων σφραγίδων (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Σουηδία

Στη Σουηδία, τα Χριστούγεννα ήδη ξεκινάνε από τη γιορτή της Αγίας Λουκίας, όπου τα κορίτσια ντύνονται με άσπρες ρόμπες και κόκκινες κορδέλες προς τιμή της ΑγίαςΔύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στολίζεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και την παραμονή η μητέρα ανάβει τα κεριά. Το καπνιστό χοιρινό και τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Χριστουγεννιάτικου δείπνου, ενώ σε χυλό από ρύζι βάζουν μέσα αμύγδαλο, που όποιος το βρει λέγεται ότι θα παντρευτεί την επόμενη χρονιά (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Παρόμοιες παραδόσεις παρατηρούνται στη Νορβηγία.

Φινλανδία

Η Φινλανδία θεωρείται η χώρα του Αγίου Νικολάου, οπότε είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα. Λόγω της σκοτεινιάς που επικρατεί το χειμώνα, τα χριστουγεννιάτικα φώτα γίνονται ακόμα πιο έντονα. Τα δώρα δίνονται την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ το glӧgi, ζεστό κόκκινο κρασί αναμεμειγμένο με μπαχαρικά και κόκκινο χυμό, και το μπάνιο στη σάουνα είναι παραδόσεις που τηρούνται απαρέγκλιτα. Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει χοιρινό, ψάρια, σαλάτες και φαγητά στο φούρνο (περισσότερες πληροφορίες εδώ).    

Κίνα

Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολίζουν τα «δέντρα του φωτός »με λαμπάκια και λουλούδια.

Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες, χωρίς να έχουν βέβαια τα Χριστούγεννα στη θρησκεία τους, αλλά επηρεασμένοι από τη δυτική μόδα, έχουν ένα διατροφικό έθιμο, που τους θέλει να τρώνε τα διάσημα κοτόπουλα KFC, που έχει επικρατήσει χάρη σε μία πολύ επιτυχημένη διαφήμιση της εταιρίας το 1974.

Το junk food έχει την τιμητική του ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς ελεύθερο τραπέζι αν δεν έχει κάνει κράτηση.

Αυστραλία

Καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Ως εκ τούτου, το να απεικονίζεται ο Άγιος Βασίλης ντυμένος με κόκκινο παλτό και γούνα, καβάλα σε έλκηθρο για τα χιόνια, είναι κάτι εντελώς άτοπο.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με τις νέες κατακτήσεις της τεχνολογίας, το παραδοσιακό του μέσο μεταφοράς δεν είναι άλλο από το τζετ σκι. Ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα!

Καναδάς

Στον Καναδά, τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά.

Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους.

Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.

Αργεντινή

Τη νύχτα των Χριστουγέννων, οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν με το όπλο τους!

Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή.

Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με πατίνια roller!

Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες.

Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.

Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!