Η συγκρότηση του ημερολογίου και αλλαγές στην μέτρηση του χρόνου

 


Η ταχύτητα περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες καταγραφής του χρόνου και η γη έχει πατήσει… γκάζι και πρέπει να αλλάξει η μέτρηση του χρόνου.


    Ο άνθρωπος μετά την γεωργική επανάσταση , ως γεωργός  οριοθέτησε και τεμάχισε χρονικά την ζωή του. Όσο ήταν τροφοσυλλέκτης, κυνηγός παρατηρούσε το κρύο τον χειμώνα, την ζέστη το καλοκαίρι, τον κύκλο του κλίματος, αλλά δεν υπήρχε ανάγκη να ορίσει με ακρίβεια τον χρόνο.  Τώρα όμως ως γεωργός αυτόν τον κύκλο που ήξερε εκατομμύρια χρόνια, τον κύκλο της ημέρας, της νύκτας, του κρύου της βροχής της ζέστης,, τον κύκλο της ζωής έπρεπε να τον τεμαχίσει. Διότι δεν σπέρνεις όποια εποχή να είναι, το ίδιο  δεν οργώνεις , δεν τρυγάς, δεν θερίζεις όποτε να είναι, αλλά συγκεκριμένη εποχή.
    Επομένως ο άνθρωπος έπρεπε για χιλιάδες χρόνια να παρατηρήσει τον κύκλο του χρόνου, κοιτώντας κάποια σταθερά σημεία του ουρανού, ήλιο, φεγγάρι , κάποια αστέρια.
    Η Αίγυπτος όπως έχουμε διαπιστώσει ήταν η χώρα που πρωτοπόρησε, παρατηρώντας όχι μόνο τον  ήλιο, το φεγγάρι και τους αστερισμούς, αλλά και τον  Νείλο που οι πλημμύρες συνέβαιναν με χρονική συνέπεια    την ημέρα  την ώρα, έτσι αποκωδικοποιώντας  τον κύκλο του χρόνου, του έτους, και με αυτές τις παρατηρήσεις   κατέληξαν  πρώτοι στο ποιος είναι ο σωστός κύκλος κάθε φορά του έτους.
    Το σημείο που πιο εύκολα παρατηρεί κανείς σε σχέση με τον κύκλο των πραγμάτων είναι η Σελήνη, η Σελήνη ως ουράνιο στοιχείο έχει το χαρακτηριστικό ότι γεμίζει και αδειάζει  και ούτω το καθ εξής. Αν το παρατηρήσει κανείς αυτό, ο κύκλος της Σελήνης, που αδειάζει και γεμίζει καλύπτει 29,5 ημέρες. Δηλαδή επειδή γνωρίζουμε σήμερα ότι ο κύκλος είναι 365 ημέρες, ο σεληνιακός κύκλος του έτους είναι 354 ημέρες, σε οδηγεί σε ένα έτος 354 ημερών. Αν τεμαχίσεις σε  επιμέρους μέρη το έτος των 354 ημερών σε μήνες ο κάθε μήνας θα είναι 29 ημερών, είναι μήνας φεγγαριού, γι αυτό και στα Αγγλικά λέγεται month, ινδοευρωπαϊκή γλώσσα month δηλαδή από το moon , ο κύκλος μιας φοράς της σεληνιακής πορείας.
    Όμως αυτό το σεληνικό έτος σε πετάει έξω από τον πραγματικό κύκλο του έτους που είναι 365 ημέρες και 6 ώρες της ημέρας, κατά 11 ημέρες τον χρόνο. Επειδή οι πρώτοι αυτοί πρωτοπόροι λαοί της Μεσοποταμίας χρησιμοποίησαν  την Σελήνη ως οδηγό τους κατέληξαν σε ένα κύκλο 354 ημερών και στην δημιουργία 12 μηνών, που ο κάθε μήνας είχε τέσσερις εβδομάδες από επτά ημέρες 4Χ7=28, δηλαδή ήταν η εγγύτερη διαίρεση του μήνα, του σεληνιακού μήνα, που ο σεληνιακός μήνας έχει 29 ημέρες.   Αυτόν το κύκλο ακολούθησαν οι λαοί της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και σήμερα οι Άραβες  που κατοικούν ακριβώς σε αυτή την περιοχή μετρούν το έτος με την Σελήνη, έχουν σεληνιακό έτος και οι εβραίοι στο Ισραήλ σήμερα χρησιμοποιούν σεληνιακό έτος, δεν το έχουν εγκαταλείψει ποτέ αν και το σεληνιακό έτος έχει το μειονέκτημα ότι σε πετάει έξω κατά 11 ημέρες περίπου το χρόνο. Έτσι αυτοί οι λαοί που είδαν αυτό το πρόβλημα βρήκαν την λύση και κάθε τρία χρόνια δημιούργησαν έναν ένθετο μήνα 34 περίπου ημερών για να διορθώσουν τον χρόνο και αυτό χρησιμοποιούν αυτοί οι λαοί μέχρι σήμερα.    Επίσης και οι Αρχαίοι Έλληνες σεληνιακό ημερολόγιο χρησιμοποίησαν. 
    Οι Αιγύπτιοι πρωτοπόρησαν παγκοσμίως και για τις μετρήσεις τους  με οδηγούς τον Ήλιο –κυρίως τον ήλιο- την Σελήνη, τον αστερισμό του Σείριου, τον Νείλο, με τις ακριβείς πλημύρες του, το 4000 π.Χ. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  ο κύκλος του έτους του ηλιακού έτους, γιατί οι Αιγύπτιοι ακολουθούσαν το ηλιακό έτος, το οποίο είναι,  365 ημέρες και έξι ώρες- κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε ένα δίσεκτο έτος κατά το οποίο προσθέτουμε μία πλήρη ημέρα για να έρθουμε στο σωστό σημείο. Άρα το ηλιακό ημερολόγιο, δεν είναι χωρίς  προβλήματα και για αυτό,  χρειάζεται διόρθωση.
    Το 46 μ.Χ. οι Ρωμαίοι, με τον Ιούλιο Καίσαρα, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει το σεληνιακό  ημερολόγιο διαπίστωναν ότι υστερούσε σε σχέση με το ηλιακό ημερολόγιο των Αιγυπτίων και αποφάσισαν να αλλάξουν ημερολόγιο και ο αυτοκράτορας επέβαλε το ηλιακό ημερολόγιο και το ονόμασε Ιουλιανό. Προκειμένου να πετύχει αυτή την αλλαγή κάλεσε τον Έλληνα αστροφυσικό της Αλεξάνδρειας τον Σωσιγένη, και του είπε, φέρε τα πράγματα στα σωστά τους. Ο Σωσιγένης προκειμένου να διορθώσει την απόκλιση που είχε είδη το ρωμαϊκό ημερολόγιο αποφάσισε να δημιουργήσει καταρχήν ένα έτος  τεράστιο 445 ημερών . Δηλαδή το πρώτο έτος εφαρμογής αντί για 365 ημέρες εμπεριείχε 445 ημέρες και εμβόλισε μήνες δηλαδή και ημέρες για να μπορέσει να φέρει στα ίσα το πράμα. Έτσι μετά τον Ιούλιο Καίσαρα ακολουθείται αυτό το ημερολόγιο του Έλληνα αστροφυσικού, του Σωσιγένη. Και αυτό το Ιουλιανό ημερολόγιο, όμως παρουσίαζε επίσης αδύνατα σημεία τα οποία αργότερα στον 16ο αι. μ.Χ. το 1582, αποφάσισε ένας πάπας της Ρώμης, ο Γρηγόριος ο 13ος  να αφαιρέσει δέκα ημέρες. Αυτό το ημερολόγιο είναι γνωστό ως Γρηγοριανό ημερολόγιο και ακολουθείται έως σήμερα. Κάποιες περιοχές το υιοθέτησαν γρήγορα. Η Ελλάδα το υιοθέτησε στον 20ο αιώνα για αυτό και σε πολλές χρονολογίες της ιστορίας μας λέμε με το παλιό ημερολόγιο, γιατί ακόμη δεν το είχαμε υιοθετήσει το καινούριο ημερολόγιο.
    Ένας άλλος λαός προικισμένος σε θέματα αστροφυσικής και μαθηματικών οι Μάγιας το 300π.Χ. παρατήρησαν τον ήλιο και τον κύκλο του ήλιου σε σχέση με την θέση της Αφροδίτης και κατέληξαν σε έναν κύκλο 365 ημερών και αυτός ο κύκλος έχανε κατά 2 δευτερόλεπτα ( εμείς με το ημερολόγιο το Γρηγοριανό που χρησιμοποιούμε χάνουμε 7 δευτερόλεπτα), τόσο ακριβείς ήταν στο ημερολόγιο τους.
     Οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα ορίζουν  συστήματα χρόνου (ορίζουν την περιστροφή της γης σε σχέση με τα ουράνια σώματα),  και προβαίνουν σε διορθώσεις του χρόνου, χρησιμοποιώντας νέες σύγχρονες τεχνολογίες.
     Με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια περιστρέφεται η Γη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο πιο μικρή σε διάρκεια.
    Το 2021, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι το μικρότερης διάρκειας έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.
    Από την άλλη, ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες που είναι οι αρμόδιοι «φύλακες του χρόνου», να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
    Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη πέριξ του άξονα του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το «Time and Date».
Στην πορεία του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937. 
    Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε 2,5 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.
    Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως πιο πρόσφατα, η Γη επιταχύνει συνεχώς το ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.
«Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην «Τέλεγκραφ».
 
 
Βιβλιογραφία:
-Ευθυμία,Μ., Παγκόσμια Ιστορία, Ο Άνθρωπος απέναντι στη φύση:2021 Ηράκλειο ,σελ 57-61.
- Διαδικτυακή πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!