«Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης»

 Σε δύο παράλληλες εκθέσεις η εικαστικός Λυδία Βεβιέρη με θέμα «ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» παρουσιάζει έργα της με πρωταγωνιστές τον Λόρδο Βύρωνα και τους ήρωές του, στη Θεσσαλονίκη  συμπληρώνοντας  το πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021,   από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021  .

Η εκθεσιακή πρόταση της Λυδίας Βενιέρη «Βυρωνικοί Ήρωες» έχει στον πυρήνα της τη φιγούρα του Άγγλου ποιητή και συγγραφέα, του Λόρδου Βύρωνα, στο πρόσωπο του οποίου η Ευρώπη του 19ου αιώνα και η ανελεύθερη Ελλάδα βρήκαν τον απόλυτο Φιλέλληνα. Η φιλολογία, έως και η μυθολογία γύρω από τα πρόσωπό του καταλήγει σε φαντασιακές εικαστικές αποτυπώσεις, με ήρωες και ηρωίδες μιας κοινωνίας, στο πλαίσιο των δικών τους μνημείων και επιτευγμάτων.

Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες - Momus

Λυδία Βενιέρη, Η Νύφη της Άβυδος, 2017, 60×90 εκ.

Η εικαστικός Λυδία Βενιέρη δεν χρησιμοποιεί καμβά ή ψηφίδες ή πέτρα. Τα μέσα έκφρασής της είναι σύγχρονα και εξαιρετικά δημιουργικά και το έργο της εμπεριέχει μια πρόσθετη διάσταση. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της.

Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες - Momus

Λυδία Βενιέρη, «Μάνφρεντ , αύριο θα πεθάνεις». Αστάρτη, 2017, 60×90 εκ.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Λυδία Βενιέρη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και το 2000 κέρδισε το μετάλλιο της γλυπτικής (Academie Francaise de Paris).

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, Centre George Pompidou in Paris, Circulo de Bellas Artes Madrid, Cultural Centre of Stockholm, Gallery Asback Copenhagen, Manifesta Rotterdam, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, the Centre for Contemporary Artin Dordrecht, Netherlands και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!