Ο γλύπτης Ron Mueck, πρώην κουκλοπαίκτης για παιδιά, έχει δημιουργήσει ωραία γλυπτά τέχνης από το 1996. Για την κατασκευή τους χρησιμοπιεί ρητίνη, fiberglass, σιλικόνη, και πολλά άλλα υλικά. Ο Mueck κατασκευάζει υπερρεαλιστικά ομοιώματα ανθρώπων, παίζοντας με την κλίμακα. Οι λεπτομέρειες στα γλυπτά του είναι μαγευτικές, πολλές φορές ιδιαίτερα έντονες.
Ένα γλυπτό με τίτλο "Mask II" από τον γλύπτη Ron Mueck, στο San Ildefonso Μουσείο στην Πόλη του Μεξικού, στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. (Reuters / Henry Romero)
Επισκέπτης βλέπει ένα γλυπτό με τίτλο «Δύο γυναίκες» από τον καλλιτέχνη Ron Mueck στο Brooklyn Museum, στις 31 Ιανουαρίου 2007. (Timothy A. Clary / AFP / Getty Images)
«Ο άνθρωπος σε μια βάρκα", από Ron Mueck εκτίθενται στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, στις 15 Απριλίου του 2013. (Thomas / AFP / Getty Images)
Οι επισκέπτες βλέπουν "Μάσκα III" (2005) από Ron Mueck, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στο Cartier Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, στις 27 Δεκεμβρίου 2005. (Thomas / AFP / Getty Images)
Ο επισκέπτης παίρνει μια φωτό του γλυπτού«Γυναίκα με ξύλα" από τον καλλιτέχνη Ron Mueck, στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης, στις 15 του Απριλίου 2013 στο Παρίσι. (Thomas / AFP / Getty Images)
Γυναίκες κοιτάζουν ένα γλυπτό με τίτλο «Στο κρεβάτι» του Ron Mueck, στο San Ildefonso Μουσείο στην Πόλη του Μεξικού, στις 4 Οκτωβρίου, 2011. (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)
Δημοσιογράφος έχει σταθεί δίπλα στο "στο κρεβάτι" κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MARCO) στο Monterrey, στις 17 Μαρτίου 2011. (Reuters / Tomas Bravo)
Ένα γλυπτό από την έκθεση με τίτλο "Νεολαία" κατά την έναρξη της νέας Ron Mueck έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια, στις 21 Ιανουαρίου 2010 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. (Raoul Wegat / Getty Images)
Μια πιο κοντινή προβολή του «Νεολαία» του Ron Mueck, στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια στις 21 Ιανουαρίου 2010 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. (Raoul Wegat / Getty Images)
Ένα γλυπτό με τίτλο «Μόνιμη Γυναίκα" από Ron Mueck εμφανίζεται στο Towada Art Center σε Αομόρι, Aomori Prefecture, Ιαπωνία, στις 11 Ιουλίου 2008. (Kazuhiro Nogi / AFP / Getty Images)
Ένας άνδρας βλέπει ένα γλυπτό με τίτλο "A Girl" από Ron Mueck στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόρια στη Μελβούρνη, στις 10 Φεβρουαρίου 2010. (Reuters / Mick )
"Γυναίκα με τα ψώνια», ένα γλυπτό του Ron Mueck εκτίθενται στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, στις 15 Απριλίου 2013. / AFP / Getty Images)
Επισκέπτες βλέπουν ένα γλυπτό με τίτλο "ΤΕΛΕΙΟ ζευγάρι» από τον γλύπτη Ron Mueck στο San Ildefonso Μουσείο στην πόλη του Μεξικού στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011. (Reuters / Henry Romero)
Ο επισκέπτης φωτογραφίζει ένα γλυπτό με τίτλο «Νεαρό ζευγάρι, 2013" από τον Ron Mueck κατά τη διάρκεια της ημέρας τύπου για την έκθεση του στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, στις 15 Απριλίου 2013. (Reuters / Charles Platiau)
Λεπτομέρεια της "MaskII», ένα γλυπτό του Ron Mueck στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, στις 15 Απριλίου 2013. / AFP / Getty Images)
Οι επισκέπτες φωτογραφιζουν την εικόνα του "Drift" από τον καλλιτέχνη Ron Mueck στο Fondation Cartier pour l'Σύγχρονης Τέχνης, στις 15 Απριλίου, 2013 στο Παρίσι. / AFP / Getty Images)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η λέξη χαγιάτι προέρχεται από την περσική και τουρκική λέξη hayat, όμως η συνήθεια των κατοίκων των ελληνικών περιοχών να κατασκευάζουν χαγιάτια δεν είναι επηρεασμένη από τους τούρκους, όπως και οι αρχιτεκτονική τους. Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος υποστηρίζει ότι οι ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στη Ρεντίνα έδειξαν ότι το χαγιάτι εμφανίζεται από τον 9ο αιώνα, περίοδος προγενέστερη της εμφάνισης των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο. Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης, στον όροφο του σπιτιού, που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Χαρακτηρίζει τα περισσότερα σπίτια του Βαρουσίου και αποτελεί στοιχείο πολλών βορειοελλαδίτικων αρχοντικών, με άλλη ίσως ονομασία, όπως “ηλιακός “ ή “κρεββάτα” στα Γιάννενα, ή “λιακωτό” στη Βέροια. Πολλές φορές προεξείχε από τον τοίχο είναι ανοιχτό, και στηρίζονταν με αντηρίδες ξύλινες με προσκέφαλα., που κρατάνε τα δοκάρια της στέγης. Συχνά επίσης διαμορφώνεται ένα είδος τοξοστοιχίας με τόξα από μπαγδατί, που παλιότερα ...
Από την απώτατη αρχαιότητα το άλογο συνεισέφερε στον άνθρωπο, πρώτα ως τροφή, κατόπιν στις μεταφορές του, στον πόλεμο και τέλος, ως σήμερα, στη διασκέδαση. Το άλογο, είναι κοινωνικό ζώο που ζει άγριο σε αγέλες. Δεν έχει δυνατές άμυνες κατά των σαρκοβόρων, εκτός από τις κλοτσιές που δίνει και το γρήγορο τρέξιμό του, γι’ αυτό και η φύση το προίκισε με το χάρισμα να κοιμάται ελάχιστα, ξαπλωμένο στο έδαφος. Όταν συμβαίνει αυτό, ποτέ δεν ξαπλώνει όλη η αγέλη. Μερικά άλογα μένουν ξάγρυπνα και φρουρούν εκείνα που κοιμούνται με βαθύ ύπνο. Όμως, το άλογο χρειάζεται μόνο 15 λεπτά βαθύ ύπνου. Μετά ξυπνάει και σηκώνεται με αρκετά αργές κινήσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο παίρνει υπνάκους όρθιο! Αυτό το κάνει για να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, έτσι, τόσο στην άγρια φύση όσο και στην υπηρεσία του ανθρώπου, το άλογο είναι πάντοτε έτοιμο να δράσει. Πώς όμως κατορθώνει να στέκεται όρθιο ενώ κοιμάται; Αυτό είναι δυνατό γιατί τα μπροστινά του πόδια ακινητοποιούνται με το βάρος του σώματός του που πέφτε...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου