«Πλήγμα για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει την απόφαση Τζαβάρα η παραιτηθείσα Κατρίν Βελισσάρη

«Για ποιο ακριβώς πράγμα κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου); Επειδή η Επιτροπή Φιλαναγνωσίας διάλεξε από 30.000 τίτλους 500 καλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και έργα δύο μελών της, που είναι καταξιωμένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας;

Το υπουργείο όφειλε να μη βασιστεί μόνο στο δημοσίευμα μιας εφημερίδας, αλλά να ακούσει και την άποψη 17 προσωπικοτήτων της ελληνικής πνευματικής ζωής (των μελών της Επιτροπής και του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ). Η αντίδραση του υπουργείου μπλοκάρει έναν οργανισμό, που αναπτύσσει δραστηριότητες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αποτελεί πλήγμα για τον Πολιτισμό». Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, σχολιάζει την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, να ζητήσει την παραίτηση της ηγεσίας του εθνικού οργανισμού για το βιβλίο, ύστερα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «πολλοί μικροί εκδότες είχαν καταγγείλει ότι το πρόγραμμα Φιλαναγνωσία ευνοούσε εκδοτικό οίκο που είχε στον κατάλογό του περίπου το ? του συνόλου των βιβλίων, τα οποία θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα».

Με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό σε «απολογία». Τα μέλη του ΔΣ, που παραιτήθηκαν, όπως ζήτησε το υπουργείο, θεωρούν την απόφαση προσβλητική και δεν αποδέχονται τις αιτιάσεις της. Έντονα αντέδρασε χθες και η Έλενα Πατάκη, υπεύθυνη για το παιδικό βιβλίο στις Εκδόσεις Πατάκη, σημειώνοντας πως ο εκδοτικός οίκος κατέχει στην αγορά μερίδιο, που υπερβαίνει το 25% του συνόλου των κυκλοφορούντων βιβλίων, και έχει τυπώσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας περισσότερους από 3.000 νέους τίτλους παιδικής λογοτεχνίας. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Πατάκης δήλωσε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του στην Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) να συγκροτήσει μια «μικρή επιτροπή» για να ερευνήσει τα προβλήματα του καταλόγου, στον οποίο κατέληξε η Επιτροπή Φιλαναγνωσίας. Σημειώνεται ότι με υπόμνημά της στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού η Επιτροπή υπερασπίζεται τις επιλογές της, υποστηρίζοντας ότι τα έργα που επελέγησαν είναι αναγνωρισμένα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
.express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!