Ανοίγει ο δρόμος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Το πακέτο των αναγκαίων προμελετών θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ
Ενα μεγάλο βήμα έγινε προς την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος με την τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί σύμφωνα με αυτήν χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ το πακέτο των αναγκαίων προμελετών για την κατασκευή του μουσείου.
Η τροποποίηση εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη 12 Ιουνίου και προβλέπει, ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει τις νέες διαδικασίες, όπως καθορίσθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το 2011. Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι βασικές μουσειολογικές αρχές και το οριστικό κτηριολογικό πρόγραμμα του νέου μουσείου έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από τον Νοέμβριο του 2011.
Το μουσείο χωροθετείται στο βορειοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και το συνολικό εμβαδόν του θα είναι 15.240 τ. μ., εκ των οποίων τα 5.400 τ. μ. αφορούν σε εκθεσιακούς χώρους. Ο στόχος μάλιστα είναι να χρησιμοποιηθούν για το κτήριο υλικά απόλυτα φιλικά με το περιβάλλον, ώστε να αφήνει το μικρότερο δυνατό ίχνος στο γύρω χώρο, να ακολουθεί απολύτως τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να συνάδει με το πνεύμα των αξιών που γεννήθηκαν στον χώρο και τον τόπο της Ακαδημίας. Αλλά και ο χώρος στάθμευσης προβλέπεται υπόγειος, ώστε να μην διαταράσσεται η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών θα λειτουργεί ως ένας μοναδικός πόλος πολιτισμού, παιδείας και ψυχαγωγίας σε μία περιοχή, που από την αρχαιότητα είχε αυτό το χαρακτήρα, καθώς φιλοξενούσε ένα από τα τρία μεγάλα Γυμνάσια της πόλης και συνδέθηκε με τη φιλοσοφική Σχολή και τη διδασκαλία του Πλάτωνος. Στο μουσείο θα φιλοξενηθούν τα σημαντικότερα από τα χιλιάδες ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στο ιστορικό κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας, τα τελευταία 50 χρόνια. Μεταξύ αυτών, αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης αλλά και ταπεινές μαρτυρίες της καθημερινής ζωής των Αθηναίων μέσα στους αιώνες. Η μουσειακή αφήγηση άλλωστε θα αρχίζει από την αρχαιότητα και θα φθάνει ως τους νεότερους χρόνους, προτάσσοντας την ιδέα της πόλης των Αθηνών ως παλίμψηστου, που συνδέει το εύρημα με το χώρο, την αρχαιολογία με την τοπογραφία της πόλης και την πολεοδομική της ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου