Η ζωή στις παραγκουπόλεις μέσα από μία έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα
Του Stanley Greene
Αθήνα
Τις δυσκολίες επιβίωσης στις παραγκουπόλεις του κόσμου, όπου ζουν πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες, καταγράφει ο φακός διάσημων φωτογράφων σε μία έκθεση που οργανώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο του Athens Fringe Live 2012.
Πρόκειται για ένα multimedia project που παρουσιάζει πέντε παραγκουπόλεις, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν τα προγράμματά τους. Η έκθεση φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Πέμπτη (εγκαίνια στις 20:30) ώς τις 30 Ιουνίου.
Μέσα από τον φωτογραφικό φακό παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και το Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή).
Τα έργα υπογράφουν διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR. Τα ενσταντανέ της Αλεξάνδρα Φατσίνα, του Στάνλεϊ Γκριν, του Φραντσέσκο Τζιτζόλα, του Πεπ Μπόνετ και του Τζον Λοουενστέιν φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους και μας δείχνουν πως οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο για επιβίωση και καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε έναν εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.
Ήδη από το 2009, χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα, ο πληθυσμός των πόλεων παγκοσμίως ξεπέρασε σε αριθμό αυτόν της υπαίθρου. Η ταχύτατη αστικοποίηση ήρθε να εντείνει αυτές τις συνθήκες, προκαλώντας συνωστισμό και εξαθλίωση με θύματα κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένους, παιδιά και μετανάστες.
Σήμερα, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη ζουν στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων ή σε παραγκουπόλεις, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Χάρη στο ανθρωπιστικό τους έργο σε αστικά περιβάλλοντα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατάφεραν να καταγράψουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην υγεία των κατοίκων, συνθήκες που προκαλούν ο συνωστισμός, η έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων και μονάδων υγείας και επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την επέλαση των καταστροφικών στοιχείων της φύσης.
Η οργάνωση κατορθώνει να ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους στα προβλήματα που συναντούν στις αστικές ζώνες. Μεταξύ άλλων, προσφέροντας περίθαλψη στα υποσιτισμένα παιδιά της Ντάκα ή στα θύματα της χολέρας και της σεξουαλικής βίας στο Πορτ Ο Πρενς, παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους μετανάστες του Γιοχάνεσμπουργκ ή αντιρετροϊκή θεραπεία στους ασθενείς του AIDS στο Ναϊρόμπι.
Η έκθεση φωτογραφίας είχε φιλοξενηθεί με επιτυχία και στη Θεσσαλονίκη.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου