Σε λειτουργία η πτέρυγα ισλαμικής τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου






Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η νέα πτέρυγα του Μουσείου του Λούβρου που είναι αφιερωμένη στην «Τέχνη του Ισλάμ». Πρόκειται για τη σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε στο μουσείο από το 1989, όταν παρουσιάστηκε η γυάλινη πυραμίδα.

Τα εγκαίνια, από τον Φρανσουά Ολάντ, και η λειτουργία των νέων χώρων του Λούβρου, έγιναν εν μέσω του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, με αφορμή την ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Όπως μεταδίδει το BBC, η κατασκευή της πτέρυγας διήρκεσε δέκα χρόνια και το κόστος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση. Συνέβαλε, όμως, και ο πρίγκιπας Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ της Σαουδικής Αραβίας, με 17 εκατ. ευρώ.

«Από την 11η Σεπτεμβρίου κι έπειτα, αποτελεί καθήκον όλων των μουσουλμάνων να εξηγούν στη Δύση τι πραγματικά πρεσβεύει το Ισλάμ και πόσο ειρηνική θρησκεία είναι» λέει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Σήμα κατατεθέν της νέας πτέρυγας είναι το στέγαστρό της: μία κυματιστή οροφή από γυαλί και μέταλλο που μοιάζει με μαντήλα που ίπταται στον άνεμο.

Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται περίπου 2.500 έργα τέχνης. Πρόκειται για τη σημαντικότερη συλλογή ισλαμικής τέχνης στην Ευρώπη. Στον πρώτο όροφο της νέας πτέρυγας θα υπάρχουν αντικείμενα από τον 7ο έως τον 11ο αιώνα και στο δεύτερο όροφο από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα.





Στη νέα πτέρυγα φιλοξενούνται περίπου 2.500 έργα τέχνης (Φωτογραφία: Associated Press)





Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!