Το Νέο Ασυνείδητο και το φόντο στην πλατφόρμα zoom επηρεάζει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι

 


Το φόντο του zoom σας μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται οι άλλο

ξηρός γιώργος

Οι πρώτες εντυπώσεις σχηματίζονται αμέσως. Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα από τη συνάντηση με κάποιον, βγάζουμε αυθόρμητα συμπεράσματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του.
Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντική την ικανότητα των ανθρώπων να έχουν μία ομιλούμενη γλώσσα. Αλλά διαθέτουμε επίσης και ένα παράλληλο κανάλι από μηνύματα μη λεκτικής επικοινωνίας, που μπορεί να αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα λέμε τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια μας. Αφού ένα μεγάλο μέρος , αν όχι το μεγαλύτερο, από τα μη λεκτικά σήματα και τις αναγνώσεις τους γίνεται αυτόματα και πραγματοποιείται έξω από τη συνειδητή αντίληψη και τον έλεγχό μας, μέσα από τις μη λεκτικές ενδείξεις που εκπέμπουμε μεταδίδουμε αθέλητα πολλές πληροφορίες για τον εαυτό μας και τη νοητική μας κατάσταση.
Εμείς μεταδίδουμε τις προσδοκίες μας με σήματα τα οποία είναι ανεπαίσθητα και ασυνείδητα, λεκτικά και μη λεκτικά σήματα και εκείνοι συχνά ανταποκρίνονται εκπληρώνοντάς τες.
Η φωνή, το άγγιγμα, η στάση του σώματος, εμφάνιση του προσώπου και οι εκφράσεις ασκούν πολύ ισχυρή επίδραση στο πώς κρίνουμε τους ανθρώπους. Παρουσιαστικό που δείχνει εξυπνάδα, καλλιέργεια ή ικανότητα. Ο τύπος της χειραψίας μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας συνέντευξης, ο βαθμός της βλεματικής επαφής μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση του πελάτη, ο τόνος της φωνής επηρεάζει την εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε κάποιον, κ,λπ.
Η επεξεργασία της αισθητής εικόνας, όπως τα μη λεκτικά σήματα δεν φτάνουν στη συνείδηση αλλά καταγράφονται στο  ασυνείδητο αρκετά έντονα ώστε τα υποκείμενα να την αντιλαμβάνονται σε υποκατωφλικό επίπεδο. Δεν αντιλαμβανόμαστε συνειδητά όλα όσα καταγράφονται στον εγκέφαλό μας, και επομένως ο ασυνείδητος νους μας μπορεί να διακρίνει πράγματα που δεν τα διακρίνει ο συνειδητός νους.
Το νέο ασυνείδητο δεν ερμηνεύει απλώς τα δεδομένα των αισθήσεων, αλλά και τα ενισχύει, γίνεται δημιουργικό.  Επίσης όταν είναι δύσκολο να αφομοιώνουμε τη μορφή μιας πληροφορίας επηρεάζεται και η κρίση μας για το περιεχόμενό της. Για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπου στο φυσικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον η φύση έχει αναθέσει πολλές διεργασίες της αντίληψης, της μνήμης, της προσοχής, της μάθησης και της κρίσης σε δομές του εγκεφάλου που βρίσκονται εκτός συνειδητής επίγνωσης. Η κρίση και η συμπεριφορά μας καθορίζονται από δυνάμεις που δεν αντιλαμβανόμαστε. Τ ασυνείδητα συναισθήματα και κίνητρα σύμφωνα με τον Φρόυντ αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης του συνειδητού νου. ( L.Mlodinow, Κάτω από το Κατώφλι, 2021).
 Τα τελευταία χρόνια η χρήσης της νέας τεχνολογίας, όπως η τηλεδιάσκεψή έχει  διαφοροποιήσει  την επαφή των ανθρώπων ενισχύοντας  την εικόνα του ανθρώπου λόγου ως κριτήριο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας του και της  ικανότητάς του. 
Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One  την Τετάρτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν πώς το φόντο στο  Zoom επηρεάζει τις πρώτες εντυπώσεις μας για τους ανθρώπους.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!