Χάρτης της NASA αποκαλύπτει τα hotspots της Γης κατά τη διάρκεια του θερμότερου μήνα

 


Ο Ιούλιος του 2023 δεν ήταν μόνο ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί, αλλά και ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβεβαίωσαν επιστήμονες της NASA.

 Ένας χάρτης διακυμάνσεων της θερμοκρασίας που δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA (GISS) δείχνει πόσο ζεστός ήταν ο πλανήτης σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία για τον Ιούλιο σε όλο τον κόσμο. Παγκοσμίως, ο Ιούλιος ήταν 2,1 βαθμούς Φαρενάιτ θερμότερος από τον μέσο όρο όλων των μηνών Ιουλίου μεταξύ 1951 και 1980 και 0,43 βαθμούς Φαρενάιτ θερμότερος από όλους τους άλλους Ιούλιους που καταγράφηκαν από το 1880.

Ο χάρτης αποκαλύπτει ποιες περιοχές του πλανήτη που δείχθηκαν  τη χειρότερη ζέστη, με τις βαθύτερες κόκκινες περιοχές να έχουν μετρηθεί ως 7 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν τη Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική Χερσόνησο. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής δέχθηκε επίσης πλήγμα και μετρήθηκε ως 15% κάτω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, καθιστώντας το μακράν το χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1979.

Η αυξημένη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν πυρκαγιές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη Χαβάη και τον Καναδά αυτόν τον μήνα.



Παγκόσμιες θερμοκρασιακές ανωμαλίες για τον Ιούλιο του 2023 σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων της NASA. Ο χάρτης αντικατοπτρίζει πώς ήταν ο Ιούλιος του 2023 σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία του Ιουλίου από το 1951-1980.
ΕΙΚΌΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΊΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΗΣ NASA ΑΠΌ ΤΗ LAUREN DAUPHIN, ΒΑΣΙΣΜΈΝΕΣ ΣΕ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΑΠΌ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΏΝ ΜΕΛΕΤΏΝ GODDARD ΤΗΣ NASA.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν επίσης σημειώσει υψηλά ρεκόρ: η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου (C3S), που υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν 0,92 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών στον Ειρηνικό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο (η θερμή φάση ενός κλιματικού μοτίβου στον τροπικό Ειρηνικό), αλλά οι επιπτώσεις του επί του παρόντος αναπτυσσόμενου Ελ Νίνιο δεν έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ωκεανοί αναμένεται να θερμανθούν ακόμη περισσότερο όταν το κάνουν.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το ρεκόρ είναι ανησυχητικό είναι ότι οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν συνήθως καθυστέρηση αρκετών μηνών και γίνονται αισθητές το χειμώνα και την άνοιξη», δήλωσε ο Schmidt σε δήλωση του GISS. «Παρόλο που έχουμε ένα Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται τώρα, η ρεκόρ ζέστης που βλέπουμε δεν σχετίζεται ακόμη με αυτό με σημαντικό τρόπο. Αναμένουμε να δούμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του αναπτυσσόμενου Ελ Νίνιο τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024».

Οι πέντε πιο ζεστοί Ιούλιοι από το 1880 έχουν συμβεί όλα τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία ανωμαλίας θερμοκρασίας GISS, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Η ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Και αυτή η αύξηση των μέσων θερμοκρασιών τροφοδοτεί την επικίνδυνη ακραία ζέστη που βιώνουν οι άνθρωποι εδώ στην πατρίδα τους και παγκοσμίως», δήλωσε ο Schmidt στη δήλωση της NASA.

«Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι Αμερικανοί βιώνουν τώρα από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ιστορικής ατζέντας του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον, αναφερόμενος στον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει τις εκπομπές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 50-52% έως το 2030.

«Η επιστήμη είναι σαφής. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας και τον πλανήτη μας· είναι το μόνο που έχουμε», δήλωσε ο Νέλσον.

Πληροφορίες: NEWSWEEK

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!