Μουσείο Μπενάκη: Έκθεση ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

 Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο. 2,5 εκ. έως 50.000 χρόνια πριν



Υπό την αιγίδα

της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών.

Αυτά τα έργα προγόνων του Homo sapiens καταδεικνύουν ότι η αισθητική αφύπνιση και η ικανότητα αναγνώρισης ομορφιάς και νοήματος σε αντικείμενα ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, όταν και μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της γλυπτικής τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.

Βασισμένη στην έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής: Από τον χειροπέλεκυ στις μορφές σε λίθο» (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας 2018), η αθηναϊκή εκδοχή διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης και παρουσιάζει για πρώτη φορά εργαλεία από τη σημαντική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα εκθέματα είναι σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, τη συλλογή του Τόνι Μπερλάντ (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας), το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι, το Μουσείο Προϊστορίας Άνω Γαλιλαίας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ και το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Νότια Αφρική.

Βασίζεται στην έκθεση "First Sculpture: Handaxe to Figure Stone" που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center, στο Ντάλας, το 2018.

Ξεναγήσεις στην έκθεση από την καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου και την δρα Πένυ Τσακανίκου, θα πραγματοποιηθούν τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Κυριακή 1/10/2023, ώρα 12:00

Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Κυριακή 29/10/2023, ώρα 12:00

Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Κυριακή 19/11/2023, ώρα 12:00

Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Κυριακή 10/12/2023, ώρα 12:00

Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Κυριακή 17/12/2023, ώρα 12:00

Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Πέμπτη 21/12/2023, ώρα 18:00

Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Πέμπτη 4/1/2024, ώρα 18:00

Δρ Πένυ Τσακανίκου, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Κυριακή 7/1/2024, ώρα 12:00

Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης


Οι διαλέξεις που οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης αναπτύσσουν τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους οργανώνονται τα εκθέματα.

Ομιλητές από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση στην αρχαιολογία, την παλαιοντολογία και τη γνωστική επιστήμη, παρουσιάζουν την περιπέτεια της γλυπτικής στον αρχαίο κόσμο, ξεκινώντας από τα πρώτα της βήματα κατά την παλαιολιθική εποχή.

Οι καθηγητές Thomas Wynn και Γιώργος Παπαδόπουλος θα ιχνηλατήσουν τα πεδία στα οποία συναντά η αρχαιολογική τη γνωστική επιστήμη.

Η καθηγήτρια Naama Gonen-Inbar, ο καθηγητής Gonen Sharon και ο δρ Bernard Zipfel, θα μιλήσουν για τις αρχαιολογικές θέσεις στις οποίες ανακαλύφθηκαν ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα και παλαιότερα αντικείμενα της έκθεσης.

Οι διαλέξεις αυτές δεν θα προσφέρουν μόνο τροφή για σκέψη σχετικά με την πανάρχαιη κληρονομιά της παλαιολιθικής περιόδου από το Αιγαίο, τη δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά θα αποτελέσουν και αφορμή για αναστοχασμό των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο, που ξεκινά καινούριο κύκλο με αφορμή την έκθεση Οι απαρχές της γλυτπικής.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!