MoMA: Ψηφιακή παρουσία

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA), στη Νέα Υόρκη, έχει το μεγαλύτερο ψηφιακό κοινό από οποιοδήποτε μουσείο, προσεγγίζοντας πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 


Βιβλιοθήκη ήχων
Το MoMA διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ηχητικών κλιπ διαθέσιμων στον ιστότοπο. Κάθε τμήμα προβάλει  τη συλλογή και τις ειδικές εκθέσεις - προσφέροντας προοπτικές από κορυφαία ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Σε ένα podcast, καλλιτέχνες και συγγραφείς μιλούν για τα έργα του Donald Judd υπό το φως μιας πρόσφατης αναδρομικής έκθεσης. Σε ένα άλλο, το τμήμα ασφαλείας της MoMA μοιράζεται προσωπικές ιστορίες για έργα που βρίσκονται σε προβολή. Ο καλλιτέχνης φωτός και διαστήματος, James Turrell, μιλάει για τη δημιουργία όλων των έργων, ενώ οι ακτιβιστές εξετάζουν τις δυνατότητες της τέχνης να προκαλέσουν αλλαγές.

Εικονικές προβολές: Dorothea Lange
Η Dorothea Lange (1895-1965) ήταν μια γυναίκα φωτογράφος που θέλησε να διηγηθεί την ανθρώπινη ιστορία μέσω σκληρών, έντιμων και οικείων πορτρέτων. Χρησιμοποίησε τη δύναμη της φωτογραφίας για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης και των παγκόσμιων ανισοτήτων. Προς το τέλος της ζωής της, η Λάνγκεν σημείωσε ότι «όλες οι φωτογραφίες - όχι μόνο εκείνες που ονομάζονται« ντοκιμαντέρ »- μπορούν να ενισχυθούν με λόγια." Η MoMA φιλοξενεί την πρώτη έκθεση του Lange σε πάνω από 50 χρόνια. Ανοίγει στις 30 Απριλίου.

Τα τελευταία 150 χρόνια, η εξελισσόμενη συλλογή του MoMA περιέχει σχεδόν 200.000 έργα από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδιο, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, σχεδιασμό, ταινίες - μέσα μαζικής ενημέρωσης και παράστασεις. Ο ιστότοπός τους περιλαμβάνει περισσότερα από 86.000 έργα τέχνης και περισσότερους από 26.000 καλλιτέχνες. Το κοινό μπορεί να περιηγηθεί σε όλα τα έργα, να προβάλλονται  στο σπίτι, καθώς και να μάθουν για τις τελευταίες προσθήκες στη συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν, να φιλτράρουν και να δουν οποιαδήποτε εργασία online, δωρεάν.

Η MoMA μοιράζεται την ιστορία της έκθεσής της - δημιουργώντας εκθέσεις από την ίδρυση του μουσείου το 1929 έως σήμερα. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν την έκθεση φωτογραφίας ορόσημο The Family of Man, η οποία έλαβε τη μορφή φωτογραφικού δοκίμιου που γιορτάζει την ανθρώπινη εμπειρία. Ανοίγοντας το 1955, διοργανώθηκε από τον Edward Steichen ως δήλωση παγκόσμιας αλληλεγγύης τη δεκαετία μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι θεατές μπορούν επίσης να εξερευνήσουν το αμφιλεγόμενο σόου του William Eggleston του 1976, το οποίο άλλαξε το χώρο της έγχρωμης φωτογραφίας.

Μια εκτεταμένη επιλογή περιεχομένου βίντεο ασχολείται με την τέχνη, το σχεδιασμό, την ταινία και την αρχιτεκτονική. Το σκέλος Artist Stories παρουσιάζει ζωντανές συνεντεύξεις με  καλλιτέχνες όπως οι Sheila Hicks, Richard Serra και Arthur Jafa. Σειρά ντοκιμαντέρ Στο Μουσείο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιμέλεια και την έκθεση, ενώ το How To See εξερευνά το έργο των  Joan Miró, Louise Bourgeois, Frank Lloyd Wright και Robert Rauschenberg. Οι επιμελητές και τα μέλη της ΜΟΜΑ διαθέτουν υψηλής ποιότητας, ενημερωτικά κλιπ.


Κύρια εικόνα: Dorothea Lange. Migratory Cotton Picker, Eloy, Αριζόνα. Νοέμβριος 1940. Ασημένια εκτύπωση ζελατίνης, 19 15/16 × 23 13/16 ″ (50,7 × 60,5 cm). Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη. Αγορά.
2. James Turrell, Συνάντηση .
3. Dorothea Lange. Tractored Out, Childress County, Τέξας. 1938. Ασημένια εκτύπωση ζελατίνης, 9 5/16 x 12 13/16 ″ (23,6 x 32,6 cm). Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη. Αγορά.
4. Ντόναλντ Τζαντ. Χωρίς τίτλο. 1969. Διαυγές ανοδιωμένο αλουμίνιο και μπλε Plexiglas. τέσσερις μονάδες, κάθε 48 × 60 × 60 ″ (121,9 × 152,4 × 152,4 cm), με διαστήματα 12 ″ (30,5 cm). Συνολικά: 48 × 276 × 60 ″ (121,9 × 701 × 152,4 εκ.). Μουσείο Τέχνης του Σαιντ Λούις. Χρηματοδότηση από το Shoenberg Foundation, Inc. © 2020 Judd Foundation / Artists Rights Society (ARS), Νέα Υόρκη.
5. Ο Garry Winogrand πυροβόλησε τους λουόμενους του Coney Island, Νέα Υόρκη, 1952, από την πρωτοποριακή έκθεση του Edward Steichen, The Family of Man. Φωτογραφία: Γκαλερί Fraenkel / Garry Winogrand.
6. Sheila Hicks, Πυλώνας της έρευνας / στήλη Supple , 2013-2014.

Πηγή:Περιοδικό Aesthetica






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!