Παρίσι: μια μαγευτική ψηφιακή έκθεση για τον Gustav Klimt



Το Εργαστήρι του φωτός , LAtelier des Lumières,  το όνομα του πρώτου παρισινό πολιτιστικού χώρου αφιερωμένο στην ψηφιακή τέχνη, παρουσιάζει μια συναρπαστική διαδρομή γύρω από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βιεννέζικης καλλιτεχνικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένου του Gustav Klimt .


Ο ήχος και το φως δείχνουν

Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του θανάτου του, καθώς και του Έγον Σίλε, τα έργα τους ζωντανεύουν με τη μουσική στο χώρο προβολής XXL του παλιού χυτηρίου, έναν ιδιαίτερο και industrial χώρο τέχνης Atélier des Lumières (που στα γαλλικά σημαίνει «εργαστήρι του φωτός»). . Στην αυτοκρατορική Βιέννη του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα, ο Gustav Klimt είναι ένας από τους μεγάλους διακοσμητικούς ζωγράφους των πολυτελή μνημείων της Ringstrasse.




Την αυγή του νέου αιώνα, επέβαλε τον εαυτό του στην κορυφή της βιεννέζικης απόσχισης- αμφισβήτησης, μια τάση που φιλοδοξεί να αναγεννήσει την τέχνη σε βάθος. Θαυμάζεται όσο και  αμφισβητείται, ο Klimt  ο οποίος άνοιξε  το δρόμο για τη σύγχρονη ζωγραφική. Τα χρυσά και διακοσμητικά μοτίβα, χαρακτηριστικά των έργων του, θα παραμείνουν σύμβολα αυτής της καλλιτεχνικής επανάστασης. Η εντυπωσιακή έκθεση παρουσιάζει τα έργα που έκαναν την ιδιομορφία και την επιτυχία του Klimt: τη χρυσή περίοδο, τα πορτρέτα του και τα τοπία του.


Η εντυπωσιακή έκθεση παρουσιάζει έργα κορυφαίων Βιεννέζικων καλλιτεχνών όπως του Egon Schiele και του Friedensreich Hundertwasser, επηρεασμένοι από το έργο του Klimt. Χάρη στην καλλιτεχνική ανανεωτική αναγέννηση   που χαρακτηρίζει τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Schiele αποτελεί μέρος μιας νέας μορφής απεικόνισης του τοπίου και του ανθρώπινου σώματος. Όσο για τον Hundertwasser, του οποίου τα 90α γενέθλια θα γιορτάσουμε το 2018, εμπλουτίζει τις αρχιτεκτονικές κατασκευές του όσο και τα έργα του με συμβολική διάσταση. Τα  ολοζώντανα χρώματα, το υπερρεαλιστικά πορτρέτα και ουτοπικά τοπία του Βιεννέζου Hundertwasser δημιουργούν ένα σκηνικό που θυμίζει πραγματική Χώρα των Θαυμάτων.


Όπως εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου, ο Michael Couzigou, σκοπός δεν είναι να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τα αληθινά κι ούτε να προσφέρουν ένα ακόμα σημείο για τέλεια ινσταγκραμικά posts. Αυτό που θέλει να δει μακροπρόθεσμα να γίνεται ο ίδιος είναι ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βυθιστεί σε έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο, που αντικατοπτρίζει έως έναν βαθμό την πραγματικότητα όπως την έβλεπαν οι δυο αυτοί καλλιτέχνες.


Η έκθεση διαρκεί έως τις 11 Νοεμβρίου. www.atelier-lumieres.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!