Η αναπαραστατική ζωγραφική αντεπιτίθεται



«Ευρωπαϊκές Εικαστικές Συγγένειες», η τριλογία που εγκαινιάζεται την Κυριακή στο Μουσείο Φρυσίρα
Δώδεκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μετράει το Μουσείο Φρυσίρα που εγκαινιάστηκε το 2000.

«΄Οταν το 1960 ξεκίνησα να συλλέγω έργα ελληνικής, κυρίως αναπαραστατικής, ζωγραφικής όλοι με κοιτούσαν ειρωνικά», είπε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σε συνάντησή του με τους ανθρώπους του τύπου ο συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας ανακοινώνοντας το νέο προγραμματισμό του Μουσείου και την έκθεση «Η Τριλογία της Ζωγραφικής. Ευρωπαϊκές Εικαστικές Συγγένειες στο Μουσείο Φρυσίρα» που θα διοργανωθεί σπονδυλωτά από το 2013 έως το 2015 στους χώρους του Μουσείου. «Σήμερα η αναπαραστατική ζωγραφική κερδίζει κοινό και κριτικούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα της έκθεσης του ΄Εντουαρντ Χόπερ που "τρέχει" μέχρι τις 28 Ιανουαρίου στο Grand Palais των Παρισίων και της μεγάλης επιτυχίας που έχει», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συλλέκτη που έχει στην κατοχή του περίπου 3.500 έργα, το Μουσείο μπήκε στο index των Ευρωπαϊκών Μουσείων το 2003 με την επιλογή της Europeana, του μεγάλου portal στον χώρο του πολιτισμού, να καλύψει τη σύγχρονη ελληνική μουσειακή πραγματικότητα με αναφορές στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Φρυσίρα.




΄Ενα από τα μεγαλύτερα projects του Μουσείου είναι οι τρεις εκθέσεις που καλύπτουν μια περίοδο πενήντα ετών στην ευρωπαϊκή ζωγραφική (1960-2010). Υπό τον τίτλο «Τριλογία της Ζωγραφικής. Ευρωπαϊκές Εικαστικές Συγγένειες» θα διοργανωθούν από το Μουσείο Φρυσίρα κατά την περίοδο 2013-201 αναφερόμενες στον κύριο όγκο των συλλογών του.




Ο λόγος για μια περίοδο που συνιστά μια κρίσιμη καμπή στις εξελίξεις των εικαστικών τεχνών, καθώς μετά από μια μακρά αμφισβήτηση της αναπαραστατικής ζωγραφικής κατά τα πρώτα εξήντα χρόνια του εικοστού αιώνα προς όφελος άλλων μορφών (γεωμετρική τέχνη, αφαίρεση) ή μέσων (κολάζ, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, περφόρμανς) ξαναφέρνει τη ζωγραφική αναπαράσταση στο προσκήνιο.




Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Θανάση Μουτσόπουλο, το πρώτο μέρος της τριλογίας, με τίτλο Ζωγραφική Ι που παρουσιάζεται στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 12 Μαϊου 2013, επικεντρώνεται στην περίοδο 1960-1980. Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο υπάρχει η συμπαρουσία τριών γενεών σχεδόν ταυτόχρονα: αυτή των κληρονόμων της ζωγραφικής παράδοσης και της «ελληνικότητας» δεκαετίας του '30, αυτή των πρωτοποριακών καλλιτεχνών της λεγόμενης γενιάς του '60 που είτε δρουν από το Παρίσι (κυρίως) είτε επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να διδάξουν και να δρέψουν τις δάφνες για τη μέχρι τότε πορεία τους και, τέλος, την εμφάνιση μιας νέας, δυναμικής, γενιάς του '70, έντονα πολιτικοποιημένης και, παράλληλα, προσηλωμένης στη ζωγραφική αναπαράσταση, που τμήμα της έχει λάβει κατά καιρούς διάφορα ονόματα (Νέοι Ρεαλιστές, Σχολή των Αθηνών).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου: των: Βαλαβανίδη Γιάννη, Βυζάντιου Ντίκου (Κων/νου), Γουλάκου Περικλή, Θεοφυλακτόπουλου Μάκη, Κατζουράκη Κυριάκου, Κεσσανλή Νίκου, Κόττη Γιάννη, Κυπραίου Βασίλη, Μπότσογλου Χρόνη, Μυταρά Δημήτρη, Πανιάρα Κώστα, Ρωμανού Χρύσα, Σκουλάκη Δήμου, Τάκη, Τσόκλη Κώστα, Χουλιαρά Νίκου, Χριστοφόρου John, Ψυχοπαίδη Γιάννη, Adami Valerio, Andrea Pat, Arroyo Eduardo, Auerbach Frank, Blake Peter, Cremonini Leonardo, DADO, Feher Laszlo, Golub Leon, Hockney David, Howson Peter, Kirby John, Paladino Mimmo, R. Β Kitaj, Rego Paula, Rustin Jean, Segui Antonio, Szafran Sam, Van Geest Arie, Veermesch Jose και Velickovic Vladimir. Θα ακολουθήσουν μέχρι το 2015 άλλες δύο εκθέσεις που θα καλύπτουν τις περιόδους: 1980 - 2000 και 2000 - 2015.


Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ενδιαμέσως των τριών εκθέσεων θα παρελβληθούν κι άλλες εκθέσεις, όπως η έκθεση «Το ψέμα της σάρκας» με γυμνά 30 Ελλήνων ζωγράφων που θα καταλήγει με γυμνά του εξπρεσιονιστή Ζαν Ρουστέν, καθώς επίσης και η έκθεση με τίτλο «Ζευγάρια στην τέχνη» που θα συμπεριλαμβάνει έργα ζευγαριών στη ζωή και στην τέχνη.


Περίπου 30.000 διαβαίνουν κάθε χρόνο τις πύλες του Μουσείου Φρυσίρα σύμφωνα με τα λεγόμενα του εμπνευστή του. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μεγάλος, ωστόσο η κρίση έχει πλήξει την επισκεψιμότητα. «Πολλοί έρχονται με την κάρτα του ανέργου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται τα 3 ευρώ του εισιτηρίου», λέει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, η τριλογία δίνει ένα ανεξάντλητο υλικό για διάλογο




««Η Τριλογία της Ζωγραφικής. Ευρωπαϊκές Εικαστικές Συγγένειες στο Μουσείο Φρυσίρα». Ζωγραφική Ι 1960 - 1980»

19 Ιανουαρίου - 12 Μαϊου 2013

Μουσείο Φρυσίρα

Μονής Αστερίου 3, Πλάκα

τηλ: 210-323467813
ΠΗΓΗ: Το Βήμα, Λυμπεροπούλου Κατερίνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!