Οι βυζαντινοί μοναχοί της μονής του Αγ. Στεφάνου κατανάλωναν κρέας


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ
 
 
 
 
Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα προκειμένου να  επιβεβαιώσουν τις λιτές διατροφικές συνήθειες των ορθόδοξων μοναχών που έζησαν την Βυζαντινή εποχή (5ος-7ος αιώνας μ.Χ.), στο μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου που βρίσκεται  στα Ιεροσύλημα.

Χρησιμοποιήθηκε μία νέα μέθοδος με την οποία γίνεται ισοτοπική ανάλυση του κολλαγόνου των οστών.

Τα αποτελέσματα αυτών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, διότι ανέτρεπαν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Έξι από τις κρύπτες που βρίσκονται στο μοναστήρι περιείχαν πάνω από 150.000 οστά τα οποία ανήκαν σε λείψανα εκατοντάδων μοναχών, με το 96% των οστών να ανήκουν σε άντρες.

Το δείγμα ήταν μεγάλο και ικανό για να διαπιστώσει η ερευνητική ομάδα τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών.

Από τις αναλύσεις του κολλαγόνου των οστών και τις αναλογίες  των ισοτόπων του αζώτου και  άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι οι μοναχοί κατανάλωναν δημητριακά και φρούτα, όπως περιγράφουν τα μοναστικά κείμενα.

Οι αναλύσεις όμως έδειξαν ότι τα οστά ήταν πλούσια και στο βαρύ ισότοπο αζώτου-15, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών  από τους μοναχούς. Αυτά θα μπορούσε να ήταν με τη μορφή κρέατος ή γαλακτοκομικά προϊόντα.  

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο, εάν κάποιος υπολογίσει την σπανιότητα και το κόστος των τροφίμων πολυτελείας, καθώς και τις διατροφικές απαγορεύσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ενός ασκητή.

 

Η εκκλησία του Αγ. Στεφάνου κτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ευδοκία, στο τέλος του 5ου αιώνα για να στεγάσει τα λείψανα του Αγ. Στεφάνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός Μάρτυρας και η παρακείμενη μονή ήταν τόσο μεγάλη , ώστε στις αρχές του 6ου αιώνα στέγαζε 10.000 μοναχούς. Καταστράφηκε τον 12ο αιώνα από τους σταυροφόρους και ξανακτίστηκε εκ νέου το 1900.
 
Πληροφορίες:Journal of Anthropological Archaeology

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!