Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε μια δίνη παραλογισμού, λέει ο σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν



Ρώμη, Ιταλία

Ο γνωστός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν -Γερμανός που ζει στην Ιταλία- μιλά για μια δίνη παραλογισμού μέσα στην οποία έχουν πέσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Μιλώντας στην εφημερίδα, La Repubblica, δηλώνει αντίθετος με την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι για να σωθεί η ΕΕ είναι απαραίτητη η επανεκκίνησή της, όχι από την οικονομία, αλλά από τον πολιτισμό.

«Πάντα υπάρχουν δύο επίπεδα αλήθειας τα οποία αλληλοκαλύπτονται. Υπάρχει μια άμεση προοπτική και ένας ευρύτερος ιστορικός ορίζοντας. Είναι παράλογο που σε αυτό το στάδιο της
κρίσης καμία κυβέρνηση δεν συγκεντρώνεται στο δεύτερο επίπεδο» είπε.

Ο Πέτερ Στάιν θεωρεί πως για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη η επανεκκίνησή της όχι από την οικονομία αλλά από τον πολιτισμό.

Ο 74χρονος σκηνοθέτης θεωρεί πως το κύμα αγανάκτησης κατά της Γερμανίας είναι τόσο παράλογο όσο παράλογη είναι η αυστηρότητα με την οποία προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση του Βερολίνου τους κανόνες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λέει ότι το να ζητούν οι χώρες που μαστίζονται από την κρίση να τους δοθούν τεράστια χρηματικά
ποσά δίχως να παρέχουν εγγυήσεις δεν είναι λογικό, όπως δεν είναι λογικό το να επιμένει το Βερολίνο να εφαρμόζονται μέτρα που δεν αποδίδουν.

Ο Στάιν εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος με την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με την
Ελλάδα. «Διαφωνώ κάθετα μαζί της, δεν έχει νόημα να παρέχεις δάνεια με εξοντωτικές προϋποθέσεις» λέει, αλλά θεωρεί απαράδεκτο να κυκλοφορούν καρικατούρες της Γερμανίδας καγκελαρίου με χιτλερικό μουστάκι.

Υποστηρίζει ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ο κίνδυνος να υπερβούν οι συμπατριώτες του τα όρια της αυταρέσκειας που τους χαρακτηρίζει, πιστεύοντας πως μπορούν να τα καταφέρουν δίχως τους υπόλοιπους.

Θεωρεί εξωφρενικό ότι η παραπαίουσα Ευρώπη ξεκίνησε ως μια ένωση αποκλειστικά οικονομική και υποδεικνύει ως λύση μια ένωση συναισθηματική και πολιτική.

«Δυστυχώς όμως», συνεχίζει, «οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Μας το έμαθε ο Αισχύλος αυτό, αυτό είναι η ελληνική τραγωδία».

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!