ΕΜΣΤ: ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 


 

 

YAEL BARTANA. ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ [WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD]

08.03-10.11.2024



Φιλόδοξο πρότζεκτ περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις, ειδικά πρότζεκτ και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από γυναίκες καλλιτέχνιδες και όσες αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα (ΕΜΣΤ) ετοιμάζεται να παρουσιάσει διάφορα νέα έργα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σειράς εκθέσεών του, «Τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;».

Το φιλόδοξο πρόγραμμα καταλαμβάνει ολόκληρο το μουσείο, αφιερώνοντας τους χώρους του στην προβολή των έργων των γυναικών καλλιτεχνών και εκείνων που προσδιορίζονται ως γυναίκες καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.

Ο τίτλος της πρωτοβουλίας είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο της Yael Bartana, το οποίο έχει ανακατασκευαστεί ως υπαίθρια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, στα ελληνικά και στα αγγλικά, στη βόρεια και νότια πρόσοψη του μουσείου.


Η Yael Bartana έχει αναπτύξει εδώ και είκοσι χρόνια μια καλλιτεχνική πρακτική που αξιοποιεί κυρίως το βίντεο και την κινούμενη εικόνα με σκοπό να εξετάσει λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας καθώς και περιστατικά που έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωση συλλογικών ταυτοτήτων και συνειδήσεων. Ιστορικές πολιτικές ομιλίες, διαδηλώσεις, ακτιβιστικές δράσεις και άλλα συμβάντα του παρόντος ή του πρόσφατου παρελθόντος καταγράφονται, επανεκτελούνται ή διασκευάζονται με σκοπό την κριτική επανεξέτασή τους.

Με τον ίδιο στόχο και παράλληλα με την χαρακτηριστική της οπτικοακουστική πρακτική, η Yael Bartana δημιουργεί εγκαταστάσεις με νέον όπου φράσεις, δηλώσεις, συνθήματα αποκτούν γλυπτική υπόσταση ενώ αποτελούν παράλληλα σύμβολα ενός ακόμα απραγματοποίητου πολιτικού οράματος. Το έργο What if Women Ruled the World [Τι και αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο] (2016) προσαρμόστηκε ως εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, στην βόρεια και νότια πρόσοψη του κτιρίου Φιξ, θέτοντας πλέον το αρχέτυπο ερώτημα στους διερχόμενους της λεωφόρου Συγγρού.


  κλικ εδώ Υλικό Τύπου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!