Πίνακες του Πικάσο και του Σαγκάλ βρέθηκαν στο υπόγειο της Αμβέρσας – 14 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους

 Η αστυνομία διεξήγαγε μια πολύμηνη επιχείρηση για να ανακτήσει τα έργα, τα οποία είχαν κλαπεί από το σπίτι του ιδιοκτήτη τους το 2010



  Το Tête του Pablo Picasso είναι ένας από τους δύο πίνακες αντικείμενο  ληστείας τέχνης αξίας 900.000 δολαρίων. Παρκέ ντε Ναμούρ 

Δύο πίνακες των διάσημων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα του Μαρκ Σαγκάλ και Πάμπλο Πικάσο που εξαφανίστηκαν σε μια ληστεία τέχνης πριν από 14 χρόνια επανεμφανίστηκαν τελικά στη βελγική πόλη της Αμβέρσας.

Τα έργα τέχνης - Tête του Πικάσο (1970) και L'homme en prière του Chagall (1971) - ανήκαν στην οικογένεια Herzikovich, η οποία τα κράτησε στη βίλα τους στο Τελ Αβίβ. Το 2010, κλέφτες διέρρηξαν το σπίτι της οικογένειας και τα έκλεψαν, μαζί με κοσμήματα αξίας 680.000 δολαρίων, αναφέρει ο Philip Oltermann του Guardian.

Τη στιγμή της διάρρηξης, οι πίνακες είχαν συνολική εκτιμώμενη αξία 900.000 δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση των βελγικών αρχών. Πού βρίσκονται τα κοσμήματα  είναι ακόμα άγνωστο.

«Αν και το σπίτι του συλλέκτη ήταν εξοπλισμένο με ένα αποτελεσματικό και εξελιγμένο σύστημα συναγερμού, οι κλέφτες κατάφεραν να τους εξουδετερώσουν και να μπουν στο άδειο σπίτι χωρίς να εντοπιστούν», γράφουν οι αρχές, σύμφωνα με μετάφραση του David Mouriquand του Euronews. «Αφού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε τα κοσμήματα, πήραν μόνο τους πίνακες του Σαγκάλ και του Πικάσο». Άλλοι πίνακες στο σπίτι έμειναν ανέγγιχτοι.

L'homme en priere του Marc Chagall
Οι βελγικές αρχές ανέκτησαν το L'homme en priere του Marc Chagall, το οποίο απεικονίζει έναν άνδρα να προσεύχεται. Παρκέ ντε Ναμούρ

Για πάνω από μια δεκαετία, οι αρχές επιβολής του νόμου απέτυχαν να εντοπίσουν τα έργα. Στη συνέχεια, το 2022, η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία ότι ένας έμπορος τέχνης στη βελγική πόλη Namur προσπαθούσε να τα πουλήσει.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ξεκίνησε μια «λεπτή» και «σχολαστική» έρευνα. Οι αρχές της Ναμύρ άρχισαν να παρακολουθούν αθόρυβα τον ύποπτο, έναν ισραηλινό έμπορο ρολογιών πολυτελείας γνωστό από την αστυνομία ως «Daniel Z», σύμφωνα με τον Guardian. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους με τους οποίους πέρασε χρόνο και τα μέρη που επισκέφθηκε.

Αυτές οι προσπάθειες «κατέστησαν δυνατό να αποδειχθεί ότι ο ύποπτος είχε στην κατοχή του τα έργα που αναζητούνταν και ότι θα μπορούσε να τα έχει στο σπίτι του ή στο σπίτι ενός από τους συγγενείς του», λένε οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με το Google Translate.

Στις 10 Ιανουαρίου, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του υπόπτου - και ενώ δεν βρήκαν τους πίνακες, βρήκαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρηματικό ποσό στο σπίτι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέκριναν τον ύποπτο και τη σύζυγό του, οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν στην κατοχή τους τους πίνακες, αλλά δεν αποκάλυψαν πού βρίσκονταν.

Δύο ημέρες αργότερα, η αστυνομία διεύρυνε την έρευνά της στην κοντινή Αμβέρσα, όπου ερεύνησε ένα κτίριο που συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης, αναφέρει ο Guardian. Στο υπόγειο, βρήκαν δύο ξύλινα κουτιά με καπάκια βιδωμένα κλειστά. Μέσα ήταν οι κλεμμένοι Πικάσο και Σαγκάλ.

«Οι δύο πίνακες δεν έχουν υποστεί καμία ζημιά και βρίσκονται ακόμα στο αρχικό τους πλαίσιο», λένε οι αρχές.

Αφού ανακρίθηκε σε ακροαματική διαδικασία, το άτομο κατηγορήθηκε για χειρισμό των κλεμμένων πινάκων και στη συνέχεια συνελήφθη.

Πηγή: Smithsonian Magazine

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!