ICOM: Ο νέος ορισμός του Μουσείου

Τα μέλη του Icom εγκρίνουν τον νέο ορισμό του μουσείου στη γενική διάσκεψη στην Πράγα.
Η ψηφοφορία έρχεται τρία χρόνια μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης λόγω ιδεολογικών διαφορών.
 Ένας νέος ορισμός του μουσείου υιοθετήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (Icom) στη γενική του διάσκεψη στην Πράγα της Τσεχίας. 

 Η πρόταση εγκρίθηκε από τα μέλη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συμβουλίου στις 24 Αυγούστου, με ποσοστό άνω του 92% να ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης της νέας διατύπωσης. Ακολουθεί μια συμμετοχική διαδικασία 18 μηνών στην οποία θα συμμετάσχουν εκατοντάδες επαγγελματίες μουσείων από 126 εθνικές επιτροπές Icom σε όλο τον κόσμο. 

  Ο ορισμός του νέου μουσείου «Ένα μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλική και άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων».

Σε μια δήλωση, εκπρόσωπος της Icom ανέφερε: «Αυτός ο νέος ορισμός ευθυγραμμίζεται με μερικές από τις σημαντικές αλλαγές στον ρόλο των μουσείων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής της κοινότητας και της βιωσιμότητας».

Η ψηφοφορία έρχεται τρία χρόνια αφότου ο προηγούμενος προτεινόμενος ορισμός του Icom έγινε ιδεολογικό πεδίο μάχης μεταξύ των λεγόμενων μεταρρυθμιστών, που ήθελαν νέα διατύπωση που αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, και των συντηρητικών, που ήταν απρόθυμοι να απομακρυνθούν πολύ από τον υπάρχοντα ορισμό του 2007. Η πρόταση επικρίθηκε επίσης για την απρόσιτη γλώσσα και την αποτυχία της να αναφερθεί ο ρόλος των μουσείων στην εκπαίδευση.

Το συμβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει την πρόταση μετά από μια έντονη συζήτηση στη διάσκεψη του Κιότο της Icom το 2019.

Η διαμάχη οδήγησε σε πολλές παραιτήσεις του εκτελεστικού συμβουλίου και των μελών της επιτροπής του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του.

ΠΗΓΗ: MA  Museums Association

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!