Μουσεία και γκαλερί εκτεθειμένα στην ενεργειακή κρίση.

 



Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και  φόβοι ότι πολλά μουσεία και γκαλερί της Ευρώπης  μεταξύ αυτών και της   Ελλάδας, δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που ήδη ισχύουν αλλά και πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω  τον χειμώνα, 

 Οι παγκόσμιες πιέσεις έχουν εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη σε μια εποχή που πολλά πολιτιστικά ιδρύματα ήδη αγωνίζονται να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά την πανδημία.

Μουσεία εξετάζουν να   μειώσουν την χρήση φυσικού αερίου και ρέματος για τη θέρμανση του κτιρίου, την δημιουργία κατάλληλων  συνθηκών για τα αντικείμενά τους και γενικότερά τη λειτουργία των υπηρεσιών τους .  

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα αυτού του δυνητικού διπλασιασμού και πάλι αυτή την εποχή του χρόνου», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου Catalyst Science Discovery Center , ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα μουσεία και οι γκαλερί είναι ευάλωτα σε αυξήσεις τιμών καθώς συχνά έχουν υψηλό πάγιο ενεργειακό κόστος γύρω από τη φροντίδα των συλλογών, ενώ πρέπει επίσης να διαχειρίζονται διατηρητέα κτίρια  ενεργειακά αναποτελεσματικά. 

Για την βιωσιμότητα   και ενεργειακή αναβάθμιση των μουσειακών εγκαταστάσεων καθώς η διατήρηση των περιβαλλοντολογικών πολιτικών τους, απαιτείται  η αμέσως  εξεύρεση  μεγάλων οικονομικών πόρων και  κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, που τα μουσεία δεν διαθέτουν καθιστώντας πολλές φορές τις πρακτικές τους μη βιώσιμες.

Οι φορείς του κλάδου των Μουσείων Ευρωπαϊκών κρατών καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις τους  για περισσότερη στήριξη που θα βοηθήσει τα μουσεία να μειώσουν το κόστος και να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο διευθυντής πολιτικής της Ένωσης Μουσείων, Άλιστερ Μπράουν, δήλωσε: «Οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας που αντιμετωπίζουν τα μουσεία είναι εντυπωσιακές και για πολλούς εντελώς απρόσιτες. Οι Διευθυντές των μουσείων σε όλη τη χώρα ρωτούν πώς υποτίθεται ότι θα καλύψουν αυτές τις δαπάνες.

«Χωρίς πρόσθετη κρατική παρέμβαση, οι οργανισμοί θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν θα κλείσουν το χειμώνα, θα περικόψουν τις ώρες λειτουργίας ή θα περικόψουν άλλους τομείς δραστηριότητας απλώς για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Και στην Ελλάδα η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης  από  τα μουσεία εποπτευόμενα από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ή μη, αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί χώροι, γκαλερί είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητά τους και την διατήρηση του χαρακτήρα τους . 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!