Το ξύλινο γλυπτό 12.500 ετών είναι ένα «μοναδικό και απαράμιλλο εύρημα» στην ανθρώπινη ιστορία

 


Το Shigir Idol είναι άνω των 12.500 ετών και θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό έργο τελετουργικής τέχνης που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, αλλά η φθορά έχει αποτρέψει τους άλλους να βρεθούν.

Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο γλυπτό στον κόσμο αναγνωρίζεται ως «μοναδικό και απαράμιλλο εύρημα» που θα μπορούσε να αλλάξει αυτό που γνωρίζουμε για την ανθρώπινη ιστορία - μόνο η φθορά εμποδίζει την εύρεση άλλων.Το Shigir Idol είναι ηλικίας άνω των 12.500 ετών και θεωρείται ως το παλαιότερο γνωστό έργο τελετουργικής τέχνης μετά την εκσκαφή από τυρφώνες από ανθρακωρύχους το 1890.

Το Idol που ονομάστηκε για το έλος κοντά στο Kirovograd όπου βρέθηκε, υποτίθεται ότι στηρίχτηκε σε μια βάση βράχου για δύο ή τρεις δεκαετίες περίπου πριν ανατραπεί σε μια μακρά παλιό λίμνη, όπου η φύση την προστάτευε σαν μια κάψουλα χρόνου.

Το λείψανο - ή ό, τι έχει απομείνει - είναι σκαλισμένο από μια πλάκα και διασκορπισμένα μεταξύ των γεωμετρικών μοτίβων είναι οκτώ ανθρώπινα πρόσωπα, το καθένα με κάθετα για τα μάτια.Το ανώτατο στόμα, σε σχήμα κεφαλιού σαν ανεστραμμένο δάκρυ, φαίνεται ότι είναι ανοιχτό και οι αρχαιολόγοι το βρήκαν ελαφρώς ανησυχητικό.

Ο επικεφαλής της έρευνας στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία, Thomas Terberger είπε: «Το πρόσωπο στην κορυφή δεν είναι παθητικό.

«Είτε ουρλιάζει, φωνάζει ή τραγουδά, προβάλλει αρχή, πιθανώς κακόβουλη εξουσία. Δεν είναι αμέσως φίλος σου, πολύ μάλλον αρχαίος φίλος σου».

Η εποχή του αγάλματος συζητήθηκε μέχρι το 1997 όταν χρονολογείται από άνθρακα από Ρώσους επιστήμονες σε ηλικία περίπου 9.500 ετών - μια εποχή που οι περισσότεροι αρχαιολόγοι βρήκαν φανταστική.

Το 2014, ο Δρ. Terberger και μια ομάδα Γερμανών και Ρώσων επιστημόνων δοκίμασαν δείγματα από τον πυρήνα του ειδώλου όταν μια πιο προηγμένη τεχνολογία απέδειξε μια ακόμη νωρίτερη προέλευση περίπου 11.600 χρόνια πριν, πριν από την ομάδα το μελετήσει ξανά και η ημερομηνία προωθήθηκε ξανά 900 χρόνια .

Μια πρώιμη ανακατασκευή του γλυπτού από το 1894.
Μια πρώιμη ανοικοδόμηση του γλυπτού από το 1894. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!