Σαν σήμερα :30-3-1822, Η Σφαγή της Χίου



Ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες των επαναστατημένων Ελλήνων συνέβηκε ένα φοβερό γεγονός, η σφαγή της Χίου.



Στις 20 Φεβρουαρίου 1822 έλαβε χώρα η Ναυμαχία των Πατρών, η πρώτη ναυτική αναμέτρηση των Ελλήνων με τους Οθωμανούς, κατά την  οποία ο ελληνικός στόλος ενωμένος συγκρούστηκε με τακτική διάταξη και όχι με τα πυρπολικά. Η αναμέτρηση απεύη νικηφόρα για τους Έλληνες  με επικεφαλή τον Μιαούλη.

Ο τουρκικός στόλος για να σωθεί αρχικά κατέφυγε στην Ζάκυνθο , τον καταδίωξε ο ελληνικός, αλλά οι Άγγλοι που είχαν τα Επτάνησα  δεν επέτρεψαν στους Έλληνες να επιχειρήσουν και έτσι ο στόλος των οθωμανών επέστρεψε στα τουρκικά παράλια.

Μετά από ένα μήνα περίπου στις 30 Μαρτίου 1822  συνέβη ένα τραγικό γεγονός , η Σφαγή της Χίου. Χιλιάδες κάτοικοι της Χίου θανατώνονται από τους οθωμανούς ως αντίποινα  για την κήρυξη της επανάστασης  από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη. Ο Λογοθέτης διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα, ξεκινώντας την επανάσταση σε ένα νησί που είναι δίπλα στα τουρκικά παράλια, χωρίς πρώτα να έχει συνεννοηθεί με τις ναυτικές ελληνικές δυνάμεις και χωρίς να έχει εξασφαλίσει υποστήριξη.  Οι Χιώτες, κάτοικοι ενός πλούσιου νησιού, που τους είχαν δοθεί πολλά προνόμια από τον σουλτάνο ήταν πολύ διστακτικοί για να μπουν στον αγώνα. Ο Λογοθέτης όμως εκβίασε την κατάσταση αποβιβαζόμενος με στρατεύματα  στη Χίο εκδιώκοντας τους εκεί τούρκους , οι οποίοι κλείστηκαν στο κάστρο και έτσι ξεκίνησε η επανάσταση στην Χίο. Η εκδίκηση του σουλτάνου ήταν φοβερή διότι εξέλαβε την κίνηση αυτή ως αχαριστία από μέρος των κατοίκων της Χίου διότι τους είχε δώσει μεγάλα προνόμια, καθώς και το θεώρησε προσωπικό ζήτημα επειδή από την πώληση της μαστίχας εισέπραττε μεγάλα ποσά. Στέλνει τον Καρά Αλή  με στόλο και 7000 άντρες, ο Αλή  καταστέλλει την εξέγερση και πραγματοποιεί μία πολύ μεγάλη σφαγή. Από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού , 42.000 σφαγιάστηκαν, 50000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και πουλήθηκα στα σκλαβοπάζαρα και μόνο 23000 διέφυγαν στην Ελλάδα και στην δυτική Ευρώπη. Για πολλά χρόνια αργότερα οι πλούσιοι Χιώτες έστελναν ανθρώπους στην Αφρική και στην Ασία για να αναζητήσουν τους δικούς ανθρώπους οι οποίοι είχαν πουληθεί ως σκλάβοι.

Η Ελληνική νέμεση θα έρθει από το χέρι του Κανάρη. Τρεις μήνες μετά την σφαγή της Χίου αναλαμβάνει μαζί με τον Ανδρέα Πιπίνο να βάλουν μπουρλότο στην ναυαρχίδα του Καρά Αλή. Φεύγουν με δύο πυρπολικά από τα Ψαρά για το λιμάνι της Χίου όπου ήταν αγκυροβολημένος ο τουρκικός στόλος. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές λόγω που ήταν σκοτάδι, αλλά και οι τούρκοι γιόρταζαν το ραμαζάνι συνεπώς ήταν απασχολημένοι με τους χορούς και τα πανηγύρια. Βρήκαν την ευκαιρία οι Έλληνες και ο Κανάρης έστειλε το πυρπολικό του στη ναυαρχίδα όπου και είχε μεγάλη επιτυχία – σε αντίθεση με το πυρπολικό του Πιπίνου- βρήκε το στόχο με αποτέλεσμα να πνιγούν 2000 τούρκοι,  μεταξύ των οποίων και  ο Καρά Αλή   που τον σκότωσε ένα κατάρτι που έπεσε επάνω του.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι  αυτό το απάνθρωπο γεγονός  της σφαγής των κατοίκων της Χίου είχε μεγάλη επικοινωνιακή απήχηση στη δύση. Γράφτηκαν άρθρα, ποιήματα και δημιουργήθηκαν ζωγραφικά  έργα κάνοντας γνωστά  σε όλη την δύση  αυτά που συνέβαιναν σε αυτή την άκρη της Ευρώπης και να ενισχυθούν οι φωνές  υπέρ του ελληνικού αγώνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!