Σομαλία SOS,στα όρια του λιμού όλη η χώρα


Σε κατάσταση λιμού κήρυξε τρεις ακόμη επαρχίες της Σομαλίας ο ΟΗΕ και προειδοποίησε ότι οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και να κηρυχτεί όλη η χώρα ζώνη λιμού μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

«Η εξάπλωση του υποσιτισμού και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν ξεπεράσει τα όρια του λιμού» στις νότιες και κεντρικές επαρχίες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ που επισήμανε ότι το πρόβλημα υπάρχει και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

«Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία» τόνισε η Λίντμποργκ.

«Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας» δήλωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη Σομαλία 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη Σομαλία όπου οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.


Και παρόλο που η πείνα σήμερα μπορεί εν δυνάμει να ξεπεράσει εκείνη στην Αιθιοπία το 1984 όσον αφορά το εύρος της -ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους- η διεθνής κοινότητα καθυστερεί ν' αντιδράσει.

Σύμφωνα με τον Κουνς, που επικαλέστηκε εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα μισά από τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.



Στην συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία αποδίδει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD), Ντόναλντ Καμπερούκα, τον λιμό με τον οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κέρας της Αφρικής.

Ένα μεγάλο μέρος της Σομαλίας είναι βυθισμένο στη βία και εκτός κάθε κυβερνητικού ελέγχου μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Σομαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον λιμό, κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να βελτιωθεί η βοήθεια που παρέχεται στη χώρα και να αρθούν όλα τα εμπόδια που μπλοκάρουν την επέκταση της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη χώρα. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γιατρών.

«Πρόσφατα μια μητέρα και ο σύζυγός της έφεραν ένα δίχρονο αγόρι που λεγόταν Γιουσούφ. Ήταν μόνο κόκαλα και δέρμα. Ήταν τόσο αδύναμο που με δυσκολία μπορούσε ακόμη και να αναπνεύσει. Ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που έπρεπε να ακούσεις τους σφυγμούς του με στηθοσκόπιο για να διαπιστώσεις ότι είναι ακόμα ζωντανός. Οι γονείς του είχαν παραιτηθεί-πίστευαν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει και ήθελαν να φύγουν για να φροντίσουν τα υπόλοιπα παιδιά τους» λέει ο Χουσεΐν Σεΐχ Κασίμ, από ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

»Βάλαμε το παιδί στην εντατική μονάδα και για δύο ώρες προσπαθούσαμε να το επαναφέρουμε στη ζωή. Τελικά άνοιξε τα μάτια του και του δώσαμε ειδικό γάλα και τροφή με σωληνάκι. Μετά από 24 ώρες άρχισε να κινεί τα άκρα του. Ήταν η στιγμή που ξαφνικά φωτίστηκε το πρόσωπο της μητέρας του. Μπορούσες να δεις και πάλι την ελπίδα στο πρόσωπό της.


»Μετά από μια εβδομάδα ο Γιουσούφ δε χρειαζόταν να τρέφεται με σωληνάκι. Μπορούσε να πιει γάλα μόνος του, μπορούσε να πει «μαμά», και να σου χαμογελά όταν φώναζες το όνομά του. Μέσα σε δέκα μέρες το βάρος του είχε υπερ-τριπλασιαστεί.

Μετά από τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο μας, ο Γιουσούφ μπορούσε να παίξει με τα άλλα παιδιά. Ο πατέρας του ήρθε να τον πάρει και ήταν εξαιρετικά χαρούμενος».

Όπως επισημαίνουν οι ΓΧΣ, για να γίνει εκτίμηση των συνολικών αναγκών του πληθυσμού και να επεκταθεί η επείγουσα ανταπόκριση σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, είναι ουσιαστικής σημασίας η ανεξάρτητη και άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

«Όσοι άνθρωποι πλήττονται θα έπρεπε να λάβουν βοήθεια είτε όταν βρίσκονται στη Σομαλία, είτε όταν καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες» δήλωσε ο Ζαν Κλεμέντ Καμπρόλ, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ.

«Η Κένυα και η Αιθιοπία φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων Σομαλών και θα έπρεπε να ιεραρχήσουν το άνοιγμα νέων καταυλισμών καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες σε όσους ήδη υπάρχουν. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα φέρει εξίσου την ευθύνη να βοηθήσει τους Σομαλούς που αναζητούν καταφύγιο, διασφαλίζοντας αποτελεσματική καταγραφή, επαρκείς μερίδες τροφής και καταφύγιο στους ήδη υπάρχοντες και τους νέους καταυλισμούς. Οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί και τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκαλούν περιττές καθυστερήσεις, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να ανταποκριθούμε σε αυτό το επείγον» προσθέτει.

«Τα επισιτιστικά μας κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και σε σύγκριση με πέρυσι δέχονται εβδομαδιαίως επταπλάσιο αριθμό ασθενών σε συγκεκριμένες περιοχές» τόνισε ο Αρτζάν Χεχενκαμπ, γενικός διευθυντής των ΓΧΣ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ, Ούνι Καρουνακάρα, οι συγκρούσεις στη Σομαλία, οι περιορισμοί που υπάρχουν για τις πτήσεις που μεταφέρουν προμήθειες και διεθνές ανθρωπιστικό προσωπικό, καθώς και τα διοικητικά εμπόδια έχουν συμβάλλει αισθητά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σομαλοί.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!