Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ


Η Ελονοσία και όχι η δολοφονία , ήταν υπεύθυνη για το θάνατο δύο μελών της οικογένειας των Μεδίκων που κυριάρχησε κατά Αναγέννηση στη Φλωρεντία.
Την εποχή της Αναγέννησης στην Φλωρεντία κυριάρχησε η οικογένεια των Μεδίκων. Οι ηγεμόνες της Φλωρεντίας την εποχή του 15ου αιώνα προέρχονταν από την οικογένεια των Μεδίκων. Επίσης, η οικογένεια αυτή, είναι γνωστό, ότι κατείχε συλλογές από χειρόγραφα, πολύτιμους λίθους ,μετάλλια, χαλιά, αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης, βυζαντινές εικόνες, φλαμανδικά και άλλα ζωγραφικά και γλυπτά έργα τέχνης της εποχής. Η συνήθεια της συλλογής αρχαίων και άλλων θησαυρών από τους ηγεμόνες και πλούσιους αστούς την εποχή αυτή ήταν μεγάλη και γίνονταν για την αύξηση του γοήτρου και της δύναμής τους. Γνωστός είναι ο Λορέτζο ο Μεγαλοπρεπής της οικογένειας των Μεδίκων για την περίφημη συλλογή του, για την περιγραφή της οποίας, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ο όρος μουσείο.
Ο Francesco (1541-1587) ήταν ιδρυτής της Πινακοθήκης Ουφίτσι της Φλωρεντίας και προστάτης των τεχνών και των επιστημών. Η πρώτη σύζυγος του ήταν η Ιωάννα της Αυστρίας - η άσχημη κόρη του Φερδινάνδου των Αψβούργων και όταν πέθανε παντρεύτηκε την όμορφη και από πολύ καιρό ερωμένη Bianca Cappello ( 1548-1587 ). η οποία πέθανε την επόμενη μέρα του θανάτου του συζύγου της.
Για δύο μέλη της οικογένειας των Μεδίκων τον Francesco Medici
και την σύζυγό του Bianca Cappello πάνω από τέσσερις αιώνες έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι δολοφονήθηκαν με δηλητήριο και μάλιστα με εντολή του αδελφού του Francesco, καρδινάλιο Ferdinando dei Medici(1549-1609) . Λέγεται ότι Ferdinando, ο οποίος διέτρεχε τον κίνδυνο να αποκλειστεί από τη διαδοχή , ποτέ δεν είναι ανέχτηκε την παρουσία της νέας Μεγάλης Δούκισσας στην αυλή των Μεδίκων . Οι φήμες για συμμετοχή στην δολοφονία του ζευγαριού τροφοδοτούνταν περαιτέρω και από το γεγονός ότι Francesco και Bianca αρρώστησαν μια-δυο εβδομάδες μετά που ο Ferdinando ήρθε στη βίλα Poggio Caiano , κοντά στην Φλωρεντία , όπου ζούσαν .

Σύμφωνα με την έρευνα του " Gino Fornaciari , καθηγητή της εγκληματολογικής ανθρωπολογίας και διευθυντής του Μουσείου Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας ,η οποία δημοσιεύεται στο Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, βρέθηκαν στο ζευγάρι , μετά από εκταφή που έγινε, στοιχεία του παρασίτου πρωτόζωο Plasmodium falciparum, από τα πιο θανατηφόρα των Plasmodium είδη που προκαλούν ελονοσία .
Τέλος στις φήμες καθώς φαίνεται ότι ο θάνατος του ζευγαριού της οικογένειας των Μεδίκων δεν προήλθε από δηλητήριο, αλλά από ελονοσία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :Α.ΓΚΑΖΗ στο Μουσειολογία, Μέριμνα για τις Αρχαιότητες.
Discovery News.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!