Γιατί τα πουλιά είναι οι μόνοι επιζώντες δεινόσαυροι;



Η ιστορία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων είναι διάσημη. Λιγότερο γνωστή είναι η ιστορία των δεινοσαύρων που έμειναν πίσω.

Τι είναι αυτό για τα πουλιά που τους επέτρεψε να επιβιώσουν όταν όλοι οι άλλοι δεινόσαυροι πέθαναν; Παρακολουθήστε το animation μας.



Με την έναρξη της Ιουρασικής Περιόδου, πριν από 201 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι είχαν γίνει οι παγκόσμιοι σούπερ σταρ του ζωικού βασιλείου.

Υπήρχαν πολλά από αυτά - και πολλά διαφορετικά είδη - και κατείχαν τα κορυφαία σαρκοφάγα και κορυφαία φυτοφάγα σημεία στις αλυσίδες τροφίμων.

Η αρχή των πτηνών

Τα πουλιά εξελίχθηκαν από μια ομάδα κρεατοφάγων δεινοσαύρων που ονομάζονται θηριόποδα. Αυτή είναι η ίδια ομάδα στην οποία ανήκε ο Tyrannosaurus rex, αν και τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρά θηριόποδα, όχι τεράστια όπως ο T. rex.

Τα παλαιότερα απολιθώματα πουλιών είναι περίπου 150 εκατομμυρίων ετών. Αυτά τα αρχαία πουλιά έμοιαζαν αρκετά με μικρούς, φτερωτούς δεινόσαυρους και είχαν πολλά κοινά. Τα στόματά τους περιείχαν ακόμα κοφτερά δόντια. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα πουλιά έχασαν τα δόντια τους και εξελίχθηκαν σε  ράμφη. Μπορείτε να φανταστείτε να έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα οδοντωτό περιστέρι;

Το τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων: η εξαφάνιση της Κρητιδικής

Μετά από περισσότερα από 140 εκατομμύρια χρόνια στην εξουσία, η βασιλεία των δεινοσαύρων έληξε απότομα όταν ένα τεράστιο χτύπημα αστεροειδούς και μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις προκάλεσαν καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον. Οι περισσότεροι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Μόνο τα πουλιά παρέμειναν.

Κατά τα επόμενα 66 εκατομμύρια χρόνια, τα πουλιά εξελίχθηκαν με πολλούς τρόπους, γεγονός που τους επέτρεψε να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 11.000 είδη πουλιών.

Αλλά με μια τόσο στενή σχέση με τους εξαφανισμένους δεινόσαυρους, γιατί επιβίωσαν τα πουλιά;

Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται σε ένα συνδυασμό πραγμάτων: το μικρό τους μέγεθος, το γεγονός ότι μπορούν να τρώνε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και την ικανότητά τους να πετούν.

ΠΗΓΗ:Natural History Museum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!