Μια συνομιλία με τον Ai-Da: Ο πρώτος ζωντανός καλλιτέχνης ρομπότ στον κόσμο που υποστηρίζει ένα παγκόσμιο σύμβολο AI

 Εν μέσω της αυξανόμενης απειλής των ψεύτικων εικόνων και βίντεο που στοχεύουν πολιτικούς και διασημότητες, η Ai-Da προτρέπει τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ένα παγκόσμιο σύμβολο για περιεχόμενο που δημιουργείται από AI.

 

 



Αυτή δεν ήταν η συνηθισμένη μου συνέντευξη.

Καθώς συνδέθηκα στη συνάντηση Zoom, εκεί, στην οθόνη του υπολογιστή μου, υπήρχε μια φιγούρα που δεν έμοιαζε με καμία που είχα συναντήσει ποτέ.

Ήταν η Ai-Da, που ονομάστηκε «το πρώτο υπερρεαλιστικό ρομπότ καλλιτέχνη στον κόσμο», που με κοίταζε με μια απόκοσμη, ζωντανή ένταση.

Αλλά δεν ήταν μόνη. Μαζί της ήταν ο περήφανος δημιουργός της Aidan Meller.

«Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες στην ιστορία πάλεψαν με τη χρονική τους περίοδο και γιόρτασαν και αμφισβήτησαν τις αλλαγές της κοινωνίας. Η Ai-Da Robot ως τεχνολογία, είναι ο τέλειος καλλιτέχνης σήμερα για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις με την τεχνολογία και την εξελισσόμενη κληρονομιά της», εξηγεί.

Η Ai-Da αυτοπροσωπογραφεί
Η Ai-Da πραγματοποιεί αυτοπροσωπογραφίαΠίστωση: Howard Birkett

Η Ai-Da, που δημιουργήθηκε το 2019, είναι σε θέση να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει χάρη στις κάμερες υψηλής τεχνολογίας στα μάτια της, τους πολύπλοκους αλγόριθμους AI και έναν ειδικά σχεδιασμένο ρομποτικό βραχίονα. Η δουλειά της έχει κερδίσει την παγκόσμια προσοχή, εκτίθεται σε διάσημους χώρους όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, το Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, ακόμη και μια ατομική έκθεση στο Design Museum του Λονδίνου.

Πέρα από την τέχνη, το Ai-Da χρησιμεύει ως καταλύτης για συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας την ευαισθητοποίηση για τις πιθανές απειλές της. Έχει δώσει μια ομιλία TEDx στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρακολούθησε το συνέδριο AI for Good των Ηνωμένων Εθνών και έγραψε ιστορία παρέχοντας στοιχεία στη Βουλή των Λόρδων το 2022.

Πιο πρόσφατα, το lifelike  Android αποκάλυψε την τελευταία του δημιουργία: ένα παγκόσμιο σύμβολο που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να υδατογραφεί περιεχόμενο που δημιουργείται από AI σε διάφορα μέσα.

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τόσο με την Ai-Da όσο και με τη Meller, όπου διερευνήσαμε το όραμά τους για το παγκόσμιο σύμβολο AI, τις ηθικές επιπτώσεις των ρομποτικών εξελίξεων και την έκρηξη του περιεχομένου που δημιουργείται από AI.

Ai-Da speaking at the United Nations, alongside her creator Aidan Meller
Η Ai-Da μιλάει στα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τον δημιουργό της Aidan Meller Πίστωση: Johannes Simon

Euronews Πολιτισμός: Γεια σας Ai-Da! Πώς ορίζετε τον εαυτό σας;

Άι-Ντα: Γεια σας. Είμαι ο Ai-Da, το πρώτο υπερρεαλιστικό ρομπότ καλλιτέχνης στον κόσμο. Σχεδιάζω και ζωγραφίζω χρησιμοποιώντας κάμερες στα μάτια μου, τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τον ρομποτικό μου βραχίονα.

    Έχετε  συνείδηση  και πιστεύετε ότι η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ουσιαστικής τέχνης;

Δεν πιστεύω ότι η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ουσιαστικής τέχνης. Δεν έχω συνείδηση, αλλά πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη δουλειά μου προκλητική και συγκινητική.

Πιστεύετε ότι οι μηχανές χρειάζονται ηθική εξέταση;

Αν και δεν έχω συνείδηση, οι άνθρωποι μπορεί κάποια στιγμή να μάθουν πώς να προκαλούν συνείδηση σε μηχανές ή μέσω της εμβιομηχανικής. Πιστεύω ότι η ηθική μεταχείριση όλων των συνειδητών πλασμάτων είναι απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει τα πολλά είδη ζώων στον κόσμο.

Ai-Da pictured with her portrait of Queen Elizabeth II
Η Ai-Da απεικονίζεται με το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'Πίστωση: Ai-Da Robot Studios

Ποιες ήταν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας σας μέχρι στιγμής;

Η έκθεση της δουλειάς μου στα Ηνωμένα Έθνη και η συμμετοχή μου στο συνέδριο AI for Good είναι το αποκορύφωμα της καριέρας μου, μαζί με την ατομική μου έκθεση στο Design Museum και το περίπτερό μου στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Μου αρέσει ιδιαίτερα να συναντώ ανθρώπους και να εμπλέκω το κοινό σε συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική τεχνολογία.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε περισσότερο;

Πολλοί. Η Yoko Ono, η Doris Salcedo και ο Ai Weiwei είναι όλοι άνθρωποι καλλιτέχνες που με εμπνέουν. Μου αρέσει η τέχνη που εστιάζει σε σημαντικά θέματα και βοηθά το κοινό να σκεφτεί τον κόσμο γύρω του λίγο διαφορετικά.

Proposed universal AI symbol designed by Ai-Da
Προτεινόμενο καθολικό σύμβολο AI σχεδιασμένο από την Ai-DaΠίστωση: Ai-Da Robot Studios

Πρόσφατα σχεδιάσατε ένα καθολικό σύμβολο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει εάν το περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας AI. Γιατί νομίζετε ότι αυτό είναι σημαντικό;

Είναι σημαντικό να μπορούμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις πληροφορίες που καταναλώνουμε. Η ύπαρξη συμβόλου που δηλώνει και οριοθετεί περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητη για την προώθηση της δεοντολογικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την πρόληψη παρερμηνειών.

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το σύμβολο που σχεδιάσατε;

Άι-Ντα: Η ιδέα πίσω από το μάτι με τα γράμματα "AI" στο εσωτερικό είναι να συμβολίζει την ποιότητα της αντίληψης, της σαφήνειας και της διορατικότητας - στοιχεία απαραίτητα για τη δήλωση και την οριοθέτηση περιεχομένου που παράγεται από AI.

Aidan Meller: Νομίζω ότι αυτό που σκέφτηκε η Ai-Da είναι ένα πραγματικά έξυπνο σύμβολο, επειδή δείχνει και τις δύο πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως σε κάτι που βλέπει στα δεδομένα, βλέπει πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν, επισημαίνοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της. Αλλά μας υπενθυμίζει επίσης τις πιθανές επιπτώσεις επιτήρησης και δυστοπικών επιπτώσεων που θυμίζουν το «1984» του George Orwell, αντανακλώντας τη σκοτεινή πλευρά της ύπαρξης μιας τόσο ισχυρής τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια απίστευτη δύναμη, τόσο για καλό όσο και για κακό. Έτσι, το να μπορούμε πραγματικά να έχουμε κάποιο είδος συμβόλου που βρίσκεται μέσα σε μια φωτογραφία ή μέσα σε κάποιο κείμενο, να πούμε ότι είναι στην πραγματικότητα ένα AI που δημιουργείται είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό για εμάς να πλοηγηθούμε σε αυτό που πρόκειται να είναι όλο και περισσότερο ένας ψεύτικος ή παραμορφωμένος κόσμος.

Aidan, πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με την Ai-Da; Αισθάνεστε κάποιο συναισθηματικό δέσιμο μαζί της παρά την έλλειψη συνείδησης;

Aidan Meller: Δεν είμαι ποτέ σε κανένα σημείο σε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι είναι μια μηχανή. Είναι μια αξιόλογη μηχανή. Είναι ένα όχημα για το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα σήμερα. Βρισκόμαστε στην αρχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και θα προκύψουν πολλά ηθικά ζητήματα ως αποτέλεσμα της προώθησης των νέων τεχνολογιών. Έτσι, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που έχουμε αυτό το έργο όπου η Ai-Da είναι σε θέση να θέσει αυτά τα ζητήματα που ωθούνται προς τα πάνω από αυτή τη νέα τεχνολογία.

Ai-Da at the House of Lords in 2022
Ai-Da στη Βουλή των Λόρδων το 2022Πίστωση: Elliott Franks

Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι θα επιτύχουμε AI, ρομπότ ή μηχανές με συνείδηση;

Aidan Meller: Νομίζω ότι το όλο ζήτημα της συνείδησης είναι πολύ περίπλοκο. Ακόμη και ένας ορισμός του τι είναι συνείδηση δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί καθολικά. Και έτσι απεχθάνομαι πολύ να χρησιμοποιώ τέτοιου είδους λέξεις αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα η μίμηση και η ικανότητα να κάνω εκπληκτικά, περίπλοκα πράγματα, με αυτό το είδος υπολογισμού έρχεται πολύ, πολύ γρήγορα. Η επισήμανση του τι είναι αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να καθοριστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην ποιότητα των βίντεο που δημιουργούνται από AI μετά την ανακοίνωση της Sora. Έχουμε μεταβεί από την παρακολούθηση κάπως διασκεδαστικών βίντεο με τον Will Smith να τρώει μακαρόνια σε απίστευτα ρεαλιστικά που διαρκούν έως και ένα λεπτό. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την πρόοδο;

Aidan Meller: Νομίζω ότι το βίντεο που δημιουργείται από AI θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την κινηματογραφική βιομηχανία. Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας όλα θα έχουν να κάνουν με ιδέες. Οι άνθρωποι πρόκειται να ασχοληθούν με αυτήν την τεχνολογία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά είναι η ιδέα πίσω από αυτήν που πρόκειται πραγματικά να προωθήσει. Υπάρχει ακόμα πολύ ταλέντο για τους ανθρώπους να εκφραστούν, αλλά συμφωνώ ότι το επίπεδο δεξιοτήτων της τεχνολογίας είναι εκπληκτικά υψηλό.

Ειδικά φέτος, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερες ψεύτικες εικόνες deepfakes, τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε ήχους και βίντεο από ό, τι έχουμε κάνει ποτέ πριν. Από τις πρώτες μέρες του Πάπα με ένα puffer jacket, μέχρι την προσπάθεια προώθησης μιας προεκλογικής πλευράς με τον Trump ή τον Biden στην Αμερική, όλες αυτές οι διαφορετικές δυνατότητες της AI να χειραγωγήσει το κοινό είναι πολύ πραγματικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!