Οι διεκδικήσεις των λαών σαν ηφαιστειακές εκρήξεις

 


 
του ξηρού γιώργου

Η ιστορία μας  μαθαίνει  ότι οι λαοί συμπεριφέρονται σαν τα ηφαίστεια (αναφέρομαι σε πληθυντικό – λαοί- διότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λαοί , ίσως στο μακρινό μέλλον να υπάρχει ένας  λαός ενοποιημένος, παγκοσμιοποιημένος , δυστυχώς θα έλεγα εγώ).

Υπάρχουν ηφαίστεια που είναι σε υπνική κατάσταση , αδρανεί (σβηστά) και ηφαίστεια σε δράση (ενεργά).  Αντίστοιχα και λαοί σε παρόμοιες καταστάσεις. Τα σβηστά ηφαίστεια είναι σβηστά. Τα ενεργά βρίσκονται σε ατμιδική κατάσταση που προαναγγέλλουν την έκρηξη, την δράση τους (ακούγονται κρότοι, δονήσεις), και  με περιοδικές μέτριες εκρήξεις εκτονώνουν την ενέργειά τους.

Σε πολύ μακρινές χρονικές περιόδους ορισμένα ηφαίστεια έχουν βίαιη εκρηκτική δράση, κατά την οποία εκτινάσσονται υλικά σε μεγάλη απόσταση, αέρια και λάβα (φαινόμενο θεαματικό, αλλά και καταστροφικό ταυτόχρονα, ευτυχώς βέβαια που τα ηφαίστεια πάντα προειδοποιούν), στο πέρασμά της καταστρέφει και αλλάζει το τοπίο  . Το γεγονός της αλλαγής δεν υφίσταται μόνο όσο διαρκεί το φαινόμενο αλλά για πολλά χρόνια επηρεάζοντας ολιστικά τα πάντα, μέχρι την οριστικοποίηση της διαμορφούμενης  κατάστασης ή μιας νέας ηφαιστειακής έκρηξης.  

Αυτή η καταστροφική δράση δημιουργεί δυναμικά περιβάλλοντα, όπως παραπάνω αναφέραμε, που σε βάθος χρόνου αναγεννιούνται και γίνονται καλύτερα από ότι ήταν πριν. Όμως το ηφαίστειο θα βρίσκεται πάντα εκεί  και θα θυμίζει το παρελθόν και θα προειδοποιεί για το μέλλον.

Έτσι και οι λαοί άλλοι βρίσκονται σε ύπνωση και άλλοι εκτονώνονται με «άρτο και θεάματα» και διαμαρτυρίες, μία κατάσταση που δεν φέρνει αλλαγές αλλά την  ψευδαίσθηση στον λαό ότι είναι κυρίαρχος με δικαιώματα και ελευθερία. Επίσης είναι μία κατάσταση  ελεγχόμενη για την εξουσία και συνεπώς επιθυμητή γι αυτήν.

Υπήρξαν όμως στο παρελθόν εξεγέρσεις λαών που έγιναν επαναστάσεις ή από την αρχή επαναστάσεις, όπως το ηφαίστειο που εκτοξεύει την λάβα του , που είτε πέτυχαν τον επιδιωκόμενο σκοπό τους είτε όχι, όπως τίποτε δεν ήταν ίδιο με τις ημέρες πριν το γεγονός (παραδείγματα όπως  :η Οπλική Επανάσταση στην Αρχαία Ελλάδα, η Επανάσταση των Σκλάβων με τον Σπάρτακο , η Αγγλική, Αμερικανική, Γαλλική ,Ελληνική Επανάσταση, η Σερβική κ.λπ. ακόμη ιδεολογικές, θρησκευτικές Μεταφυσική Επανάσταση Επιστημονική , Γεωργική, Βιομηχανική, Τεχνολογική, Ψηφιακή κ.λπ. .Η λάβα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της επηρεάζοντας τα πάντα και δημιουργώντας ένα νέο τοπίο.

Όσο θα υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια θα υπάρχει δράση και ελπίδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!