Μουσείο Λογοκριμένης Τέχνης λειτουργεί στη Βαρκελώνη

 Το νέο Museu de l'Art Prohibit λειτουργεί ως μνημείο της ελευθερίας της έκφρασης



Μια απεικόνιση  ενός έργου της Νοτιοαφρικανής φωτογράφου Zanele Muholi κρέμεται πάνω από τη σκάλα του μουσείου. Museu de l'Art Prohibit

Για να εκτεθεί ένα έργο τέχνης στο Museu de l'Art Prohibit, κάποιος πρέπει να έχει πρόβλημα με αυτό.   

Με επικεφαλής τον Tatxo Benet, Καταλανό συλλέκτη και επιχειρηματία, το νέο μουσείο της Βαρκελώνης είναι αφιερωμένο σε έργα τέχνης που έχουν «λογοκριθεί, απαγορευτεί ή καταγγελθεί για πολιτικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς λόγους», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Το μουσείο λειτουργεί από το Οκτώβριο του 2023 με μια εναρκτήρια έκθεση 42 αντικειμένων, όλα από μια μεγαλύτερη συλλογή με τους Ai WeiweiBanksy και Gustav Klimt.

«Η λογοκρισία δεν είναι τόσο έντονη σήμερα όπως ήταν κάποτε. Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν», λέει ο Carles Guerra, καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσείου, στον James Badcock της Telegraph. Ενώ ο Guerra παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλές «καταστάσεις εξαίρεσης» όπου η ελεύθερη έκφραση περιορίζεται, εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα άτομα γίνονται πιο δυνατά. Και προσθέτει: «Μέσα από αυτή τη συλλογή, ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο Benet άρχισε να συλλέγει λογοκριμένη τέχνη το 2018, όταν οι υπεύθυνοι της έκθεσης απέσυραν τα πορτρέτα με τους πολιτικούς κρατούμενους του Ισπανού καλλιτέχνη Santiago Sierra  από την έκθεση τέχνης Arco της Μαδρίτης. Το έργο περιλαμβάνει 24 πορτρέτα πολιτικών και ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων Καταλανών ηγετών που είχαν φυλακιστεί.

«Ήθελα να το αγοράσω επειδή το έργο αντικατοπτρίζει γενναία μια κατάσταση με την οποία μερικοί άνθρωποι μπορεί να συμφωνούν και άλλοι όχι», δήλωσε ο Benet στον Gareth Harris της Art Newspaper εκείνη την εποχή. «Όταν υπάρχει μια πράξη λογοκρισίας, συμβαίνουν δύο πράγματα: Η ελευθερία ενός καλλιτέχνη περιορίζεται, αλλά και η ελευθερία των ανθρώπων να αλληλεπιδρούν με το έργο τέχνης περιορίζεται».

Σήμερα, η συλλογή του Benet περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα τέχνης, κυρίως από τον 20ο και 21ο αιώνα, ανά μουσείο. Μερικά από αυτά τα κομμάτια χρησιμοποιούν θρησκευτικές εικόνες, όπως ο Δυτικός και Χριστιανικός Πολιτισμός του Αργεντινού καλλιτέχνη León Ferrari, ο οποίος δείχνει έναν σταυρωμένο Χριστό σε ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Αναγκάστηκε να αφαιρέσει το κομμάτι, το οποίο επικρίνει τον πόλεμο του Βιετνάμ, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκθεση για το βραβείο Instituto Di Tella τη δεκαετία του 1960. Ομοίως, το McJesus (2015) του Φινλανδού καλλιτέχνη Jani Leinonen απεικονίζει τον Ronald McDonald στη θέση του Ιησού σε σταυρό. Αφού προκάλεσε οργή, αφαιρέθηκε από το Μουσείο Τέχνης της Χάιφα το 2019. 

Ο Tatxo Benet στο νέο του Museu de l'Art Prohibit στη Βαρκελώνη, το οποίο είναι αφιερωμένο σε λογοκριμένα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του McJesus του Φινλανδού καλλιτέχνη Jani Leinonen, που εμφανίζεται στο παρασκήνιο. Museu de l'Art Prohibit

ΠΗΓΗ:Smithsonian Magazine


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!